Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Foto: Riot Games

1 800 proffs har lockats till det nya succéspelet

Från ingenting till en av de största e-sporterna – på bara åtta månader.
Valorant har tagit gamingvärlden med storm sedan lanseringen i våras.
Redan under debutåret har 1 800 spelare deltagit i professionella Valorant-turneringar. Bara CS:GO har fler.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt egna dreamteam – läs mer

Spelet släpptes för allmänheten i juni i år. En stängd betaversion kom i april, då även den första turneringen spelades.

Valorant har blivit populärt direkt. Det nya första-person-skjut-spelet har på drygt ett halvår klättrat upp bland de stora i den professionella e-sportvärlden.

Det visar färska siffror från esportsearnings.com.

Sedan premiären har det avgjorts 270 Valorant-turneringar där så många som 1 826 spelare har varit med. Under 2020 är det bara Counter-Strike: Global Offensive (498) och Starcraft II (294) som har haft fler turneringar med officiella prispengar.

När det gäller antal aktiva proffsspelare har endast CS:GO (2 583) haft fler igång i år.

20 miljoner till spelarna

Tävlingsarrangörerna har från april till början av december genererat cirka 20 miljoner kronor till världens nyblivna Valorant-proffs. Det kan låta mycket, men med tanke på det stora antalet spelare som försöker vara med och dela på kakan är summan inte jättestor.

Valorants samlade prispengar innebär en elfteplats i e-sportens penningliga under den här perioden. Det är fortfarande en bra bit upp till giganten CS:GO som under motsvarande tid har betalat ut närmare 100 miljoner kronor.

Fem svenskar i First Strike

Första helgen i december avgjordes regionala finalspel i den världsomspännande turneringen First Strike. Team Heretics från Spanien blev Europaregionens första mästarlag i First Strike.

Ingen svensk e-sportorganisation hade kvalat in bland de åtta lagen i Europaslutspelet. Men fem av de 40 spelarna var svenskar.

Stockholmsbaserade Ninjas in Pyjamas var en av de stora organisationerna som tidigt startade sin satsning på ett Valorantlag. NiP är strax utanför tio-i-topp på Europarankingen med sin internationella laguppställning.

På femte plats ligger brittiska Guild Esports – med ett lag bestående helt av svenska spelare.

Hård dragkamp väntar

De flesta toppspelarna i Valorant har tidigare varit framgångsrika i CS:GO och testar nu att ta karriären vidare i ett nytt FPS-spel.

Valorant stormade in på e-sportscenen när coronaviruset började härja som värst i våras. Inga stora LAN-turneringar har hållits sedan dess. Det är online-matcher som gäller – förutom enstaka mindre turneringar i främst Asien.

Efter pandemin väntar en spännande dragkamp om publik, pengar och proffsspelare mellan CS:GO och utmanaren Valorant.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt egna dreamteam – läs mer

Läs mer