Sveriges mest lyckade arbetsmarknadsreform
Sedan millennieskiftet har det skett stora förändringar på arbetsmarknaden i Sverige. Trenden är tydlig – allt fler svenskar väljer att gigga. – Egenanställning har luckrat upp marknaden och skapat nya möjligheter för tusentals arbetstagare, säger Stephen Schad, vd för Frilans Finans.
EXTERN LÄNK: Så enkelt kan du få tag i rätt arbetskraft med Frilans Finans
Föreställ dig en orkester som ska spela på en restaurang en kväll men som inte kan fakturera eftersom de inte har ett företag.
Enda lösningen? Att restaurangen anställer orkestern enbart för den kvällen.
Före 2000-talet var sådana situationer lika vardagliga som krångliga. Men nu, tack vare egenanställning, har marknaden luckrats upp.
– Detta öppnar en ny arbetsmarknad som varit stängd för dem som tidigare jobbade svart eller saknade företag. Förr ville många göra rätt men tyckte att det var för komplicerat. Egenanställning har förenklat detta. Det är den stora revolutionen, säger Stephen Schad, vd för Frilans Finans.
Tiotusentals egenanställda arbetstagare har sedan millennieskiftet fått och tagit möjligheten att arbeta uppdragsbaserat på en arbetsmarknad som bara företagare hade tillgång till innan reformen.
– Reformen har skapat ordning i gigekonomin. Med egenanställningsföretag som arbetsgivare kan vi nu ställa krav, som minimilöner, för att se till att folk får en skälig lön. Detta minskar risken för att arbetstagare utnyttjas otillbörligt och stärker den svenska modellen, säger Stephen Schad.
Enligt honom är egenanställning kompatibel med den svenska modellen.
– Det är den enda lösningen som är ekonomiskt och socialt hållbar. Många som jobbar på uppdrag fyller inte kraven för att vara företagare enligt inkomstskattelagen, vilket kan leda till att de blir ”falska företagare” – de bär all risk utan trygghet. Med egenanställning får man en arbetsgivare som ser till att man får lön istället för att försöka göra vinst, vilket passar de som inte har kunskap eller intresse att driva ett företag, säger han.
Ekonomisk och social hållbarhet
Egenanställning handlar om både ekonomisk och social hållbarhet: man får ordentliga arbetsförhållanden istället för att riskera att jobba non-stop utan någon som ser till ens välfärd.
– Arbetsmarknaden har förändrats från 70-talets fabriker där det var vanligt med mikro management. Idag är medarbetare utspridda och kan ofta befinna sig i olika städer än ledningen. Teknologi har spelat en stor roll i denna förändring.
Sedan 2022 omfattas egenanställda arbetstagare av kollektivavtal med Säljarnas Riksförbund. För egenanställda lägger detta grunden till ett hållbart arbetsliv, konstaterar Stephen Schad:
– Det säkerställer en skälig minimilön och villkor för pensionssparande. Många unga kan tycka att pensionssparande är onödigt, men när man närmar sig femtio inser man att det är rätt bra att man har sparat ihop till sin pension. Om man blir långvarigt sjuk finns det också ett försäkringsskydd, inklusive personskydd. Detta är grundpaketet som alla i kollektivavtalet får, en solid grund för ett schyst arbetsliv.
Egenanställning drivs på av digitalisering och nya beteendemönster – i takt med att frihet och självbestämmande ges högre prioritet ifrågasätter allt fler gamla sanningar om att åttatimmarsdagar på en bestämd plats hos en fast arbetsgivare är det enda rätta.
– Idag finns det många fler frilansare och många fler som vill gigga – allt fler vill helt enkel jobba på det här sättet. Historiskt sett har arbetstagare alltid velat ha både trygghet och frihet. Idag satsar många på work life balance: tid med familjen, att delta i barnens aktiviteter och en flexibel arbetsplan.
Enligt Stephen Schad passar Frilans Finans arbetsgivarmodell de flesta yrken.
– Det viktiga är att man väljer ett auktoriserat egenanställningsföretag. Det garanterar att arbetsvillkoren är rättvisa och att din inkomst är säker. Bolag som inte är auktoriserade bör undvikas.
EXTERN LÄNK: Så enkelt kan du få tag i rätt arbetskraft med Frilans Finans