Annons
Innehåll från Frilans Finans

Nya trenden: Starta eget utan risk

Drömmer du också om att driva eget – men tycker att det verkar för krångligt eller riskfyllt? Det behöver det inte vara.
 Här är experten Fredrik Lundströms fem bästa tips för att komma i gång.

EXTERN LÄNK: Fakturera utan eget företag – så funkar det

2021 satte vi svenskar nytt rekord i antalet nystartade företag: totalt 78 711 – en ökning med 7,1 procent mot det tidigare rekordet från 2020. Det visar statistik från Bolagsverket.

– Intresset för att driva eget ökar generellt i samhället, även om vi sett en nedgång första kvartalet 2022. Digitaliseringen har gjort det enklare att starta till exempel en nätbutik, och att jobba på distans med sitt företag. Dessutom vill allt fler seniorer arbeta vidare efter 65 och startar egen verksamhet, säger Fredrik Lundström, rådgivare på Nyföretagarcentrum Stockholm och ansvarig för eventplattformen EgetForetag.se.

Framgångsfaktorer: Mod och tajming

Men för många svenskar stannar det ändå vid en dröm. En ny undersökning gjord av Nepa, på uppdrag av Frilans Finans, visar att allt fler svenskar funderar på att bli egenföretagare – men att många samtidigt är rädda för att ta steget ut i det okända. Det kan kännas både riskfyllt och krångligt.

– Mod är en viktig faktor för att komma i gång, och har man förberett sig väl vågar man oftast mer. Tajming är en annan – att du startar när det verkligen känns rätt, att du bottnar i din företagsidé, och att det fungerar praktiskt med till exempel familjelivet.

Tips till den som vill mjukstarta

Innan du startar bör du bestämma vilken bolagsform du vill ha. Många väljer mellan enskild firma och aktiebolag – men det finns ett tredje alternativ: egenanställning.

– På Nyföretagarcentrum erbjuder vi kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta eget. Om du vill ha lite mer av en mjukstart brukar vi rekommendera en egenanställning via exempelvis Frilans Finans, säger Fredrik Lundström.

Som egenanställd fakturerar du som privatperson och behöver inte tänka på allt det praktiska med att starta och driva företag eller firma. Frilans Finans sköter all administration. Du hittar dina uppdrag, fyller i vilka jobb du gjort – och får sedan lönen, skattad och klar. Du har en olycksfalls- och livförsäkring när du utför dina jobb, och omfattas också av en ansvarsförsäkring.

– Egenanställning kan passa dig som vill testa en egen verksamhet vid sidan av ditt ordinarie jobb. Eller dig som vill komma i gång så enkelt som möjligt och slippa all administration, säger Fredrik Lundström.

Startkapital behövs ej

En fördel med egenanställning är att du inte behöver ta någon ekonomisk risk, eller ha något startkapital. Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis, sedan är kostnaden 6 procent av det man fakturerar. Om du inte fakturerar något under en månad så kostar det inget; du har inga fasta avgifter för redovisning, bokföring och försäkringar som tickar på.

Oavsett vilken bolagsform du väljer är det bra att förbereda sig. Här är några tips och råd från Fredrik Lundström:

1. Sätt delmål och var öppen för förändringar
Många som startar eget siktar mot ett långsiktigt mål. Men det är lika viktigt att se varje litet steg på vägen. Sätt tydliga delmål och belöna dig när du når dem, det är ett bra sätt att behålla energin. En annan nyckel är att vara lösningsorienterad och kreativ. Trender kommer och går, omvärlden kan förändras snabbt – då gäller det att bejaka den nya situationen och de nya förutsättningarna och anpassa sin verksamhet.

2. Ta hand om dig själv
Det är lätt att helt gå upp i sin verksamhet, men tänk på att skapa en livsstil som är hållbar på sikt. Hitta sätt att bryta av jobbet och göra annat, så att du får ny inspiration och energi. Den som har en stark drivkraft, utstrålar trygghet och älskar sitt jobb blir mer attraktiv för kunderna. Men för att ha den energin behöver du också livsbalans.

3. Gör inte allt själv
En vanlig nybörjarmiss är att vi tror att vi måste klara allt själva. Ta hjälp i stället. Vilken kompetens har du i din omgivning? Våga fråga och be om tips, råd och konkret hjälp. På Nyföretagarcentrum erbjuder vi kostnadsfri rådgivning. Detsamma gäller hos Frilans Finans om du väljer egenanställning. Berätta för ditt kontaktnät att du startar eget. Många ”döljer” det i början – kanske är man rädd för att misslyckas, eller att någon ska ta ens idé. Men då missar du allt stöd du kan få av din omgivning.

4. Skaffa en mentor
Med stor sannolikhet har du en familjemedlem, granne eller bekant som är egenföretagare. Utse en mentor som kan stötta dig och som du kan bolla dina frågor med. En mentor som ser din verksamhet med nya ögon kan vara guld värd.

5. Gör en affärsplan
Lägg tid på att göra en affärsplan som beskriver ditt företag. Vad ska du sälja? Vilka kunder söker du, hur ska du nå dem och hur mycket räknar du med att dra in? Vilka är dina konkurrenter? Genom att göra en tydlig affärsplan får du en bra bild av din verksamhet. Tänk på att om konjunkturen mattas har du chans att positionera dig – det blir lättare att synas när andra ligger lågt.

Så här fungerar det:

  1. Du skapar ett konto hos Frilans Finans kostnadsfritt.
  2. Du hittar, registrerar och utför uppdrag.
  3. Du skapar och skickar dina fakturor på frilansfinans.se eller i appen.
  4. Du får din lön skattad och utbetald inom 5 dagar, och sparar samtidigt till din tjänstepension varje gång du fakturerar.
    Du slipper alltså tänka på bokföring och annan administration. Läs mer om hur det fungerar.