Annons
Innehåll från Frilans Finans

Maria sa upp fasta jobbet: Ger nu ut sin femte bok

Foto (t.v.): Gustav Kaiser

Två av fem svenskar skulle vilja följa sin dröm och starta eget, visar en ny undersökning. Kriminologen Maria Dufva vågade ta steget. Idag är hon en etablerad föreläsare och författare – och släpper nu sin femte bok.
– Att jag kunde börja som egenanställd var avgörande för min karriär, berättar hon.

EXTERN LÄNK: Fakturera utan eget företag – så funkar det

Många känner igen kriminologen Maria Dufva från föreläsningar om barns säkerhet på nätet eller genom media. Innan hon blev egenföretagare hade hon en fast anställning i många år på ”Stödcentrum unga brottsutsatta” – ett arbete med barn och unga som hade begått brott, bevittnat brott och utsatts för brott.

När sociala medier blev stort för drygt tio år sedan, började hon att föreläsa i sin tjänst om barn och ungas liv på nätet.

– Först föreläste jag bara i skolor på Värmdö, men sedan hörde även rektorer från andra kommuner av sig. Det ledde till att jag till slut tog tjänstledigt och började att föreläsa på heltid.

Fick hjälp att ta betalt

Till att börja med hade Maria inte hade någon aning om vad hon skulle ta betalt – och inte heller hur hon skulle ta betalt.

– Men då tipsade en kurator, som hade manusförfattande som sidoverksamhet, mig om att bli egenanställd via Frilans Finans. Det fortsatte jag att vara i drygt två år, ända tills jag startade mitt aktiebolag i januari 2019. Under de åren sa jag även upp mig från min fasta tjänst och gav ut min första bok, “Mitt barn på nätet”.

Slapp tänka på all administration

Idag är Maria aktuell med sin femte bok, som hon skrivit tillsammans med Frida Garell, ”Värsta bästa tonåren”. På mindre än fem år har det alltså blivit fem böcker.

Maria menar att det kanske bara hade blivit en bok, och att hon sedan hade gått tillbaka till sin fasta anställning, om hon inte hade varit egenanställd via Frilans Finans.

– Min mamma jobbade på Kronofogden och min pappa hade eget bolag, vilket betyder att jag har egenföretagandet i blodet – samtidigt som jag också har en stor rädsla för pengar. Helt ärligt är jag värdelös på siffror. Att slippa tänka på allt som hade med redovisning att göra i början av mitt frilansliv tror jag var avgörande för att jag skulle fortsätta på den här banan.

Så många vill starta eget

Enligt en ny undersökning som Nepa gjort på uppdrag av Frilans Finans funderar två av fem svenskar på att starta eget – men många hindras för att det känns krångligt att starta ett företag och jobbigt med bokföring och redovisning. Maria berättar att hon ofta träffar människor som vill prova på att vara frilans men inte riktigt vet hur de ska gå till väga.

– Eftersom Frilans Finans var som en dörröppnare för mig tipsar jag gärna andra om att bli egenanställda. Senast igår rekommenderade jag Frilans Finans till en barnmorska som ska börja föreläsa vid sidan av sin anställning.

Har du något tips till andra som funderar på att bli frilans, men inte riktigt vågar ta steget?

– Det är bara att köra. Du har ingenting att förlora, utan bara massor att vinna.

Så här fungerar det:

  1. Du skapar ett konto hos Frilans Finans kostnadsfritt.
  2. Du hittar, registrerar och utför uppdrag.
  3. Du skapar och skickar dina fakturor på frilansfinans.se eller i appen.
  4. Du får din lön skattad och utbetald inom 5 dagar, och sparar samtidigt till din tjänstepension varje gång du fakturerar.
    Du slipper alltså tänka på bokföring och annan administration. Läs mer om hur det fungerar.