Hela denna avdelning är en annons från Flux

Torr mun? Det beror det på och så kan du lindra besvären

Muntorrhet kan drabba vem som helst och det finns många olika anledningar till varför man får det.
Förutom att det lätt kan leda till hål i tänderna kan det påverka livskvaliteten negativt, men det finns sätt att lindra besvären.

EXTERN LÄNK: Upptäck Flux breda sortiment av produkter med fluor

 

Muntorrhet kan drabba vem som helst, men kvinnor är överrepresenterade. Med åldern avtar också salivproduktionen och därför är det vanligt att drabbas av torr mun när man blir äldre.

– Det finns många olika anledningar till varför man blir torr i munnen eller får nedsatt salivproduktion. Det kan vara ålder, strålbehandling, stress, munandning och sjukdomar som Sjögrens symptom. Den vanligaste orsaken är dock läkemedelsbiverkan, särskilt mediciner som behandlar allergi, depression, inkontinens samt mediciner mot astma och högt blodtryck, säger Anna-Karin Karlsson, legitimerad tandhygienist vid Tandläkarhuset Bromma.

 

Tecken på muntorrhet är att saliven lätt blir vit och skummig. Det kan även bli svårt att prata och tugga eller svälja, och smaker kan förändras.

– Utan saliv upplevs smaker ofta förvrängda eller starka och många undviker till exempel kryddor för att det svider på slemhinnan, säger Anna-Karin Karlsson.

 

Muntorrhet kan lätt leda till dålig andedräkt och karies (hål i tänderna) men gör också slemhinnan skör och känslig för infektioner.

– Det är mycket viktigt att behandla en torr mun även om man upplever besvären måttliga. En nedsatt salivproduktion påverkar också livskvaliteten avsevärt då saliven har en viktig funktion, inte bara i vårt immunförsvar utan också är en förutsättning för att vi kan tugga, svälja och tala, säger Anna-Karin Karlsson.

 

Vad finns det för hjälp att få?

– Tyvärr finns det inte någon långsiktig behandling för muntorrhet men det finns mycket bra preparat som hjälper för stunden och som innehåller fluor som hjälper till att motverka hål i tänderna. På apoteket finns sugtabletter som stimulerar spottkörtlarna för stunden samt sköljmedel och sprayer med smörjande effekt som kan vara skönt speciellt för natten. Viktigt är också att tänka på att undvika småätande och välja vatten om man ökar intaget av vätska. En optimal munhygien är av stor vikt, där kan din tandhygienist hjälpa dig med tips och råd.

 

EXTERN LÄNK: 25 procents rabatt vid köp av 2 Flux-produkter på apoteket.se

 

 

Flux – lindrande produkter för dig med torr mun

 

Flux Dry Mouth Rinse är ett munskölj som stimulerar salivproduktionen. Det återfuktar och smörjer slemhinnan samt förebygger hål i tänderna genom sin höga fluorhalt (0,2 procent NaF). Dessutom är det tjockare i konsistensen än vanligt munskölj och lämnar en len känsla i munnen.

 

Flux Drops är sockerfria sugtabletter med vinsyra som stimulerar salivproduktionen. Dropsen innehåller även fluor i mitten så att du får en liten fluordos i slutet av varje tablett.

 

Flux Dry Mouth Gel stimulerar salivproduktionen samt återfuktar och smörjer slemhinnan och är bra att använda på kvällen eller natten. Gelen innehåller även fluor för att förebygga hål i tänderna.

 

Tandhygienistens tips vid muntorrhet

1. Se över dina läkemedel tillsammans med din läkare. Många läkemedel ger muntorrhet som biverkan, kan något tas bort?
2. Borsta tänderna med fluortandkräm 2ggr/ dag, använd hjälpmedel mellan tänderna och skölj dagligen med en fluorskölj som innehåller 0,2% NaF.
3. Använd salivstimulerade sugtabletter med fluor på dagtid.
4. Välj vatten som dryck och undvik småätande.
5. Ta hjälp av din tandläkare/ tandhygienist för tips och råd så att du har en så god munhygien som möjligt.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies