Hela denna avdelning är en annons från FirstVet

Veterinären tipsar: “Så agerar du bäst om ditt djur blir skadat eller sjukt”

Alla som har, eller någon gång har haft, husdjur vet hur jobbigt det är när de mår dåligt. Då gäller det att få hjälp snabbt. Här är den nya tjänsten där du kan träffa en veterinär inom 15 minuter – var du än befinner dig.

Träffa en veterinär direkt i mobilen – här hittar du FirstVet

 

Ibland kan det för djurägare vara svårt att veta när man ska – och när man inte ska – söka hjälp hos en veterinär. Många kan känna igen sig i känslan när man åkt in till en klinik, i timmar väntat på sin tur – för att i nästa ögonblick vara på väg hem igen med ett husdjur som ordinerats något så enkelt som vila. Därför finns FirstVet, dit man som husse eller matte kan vända sig för att få rådgivning ifall ens husdjur börjat må dåligt eller gjort illa sig.

Använder videosamtal

Firstvet är en app där användaren får träffa en veterinär, snabbt och enkelt. Själva besöket genomförs via ett videosamtal i din mobil, läsplatta eller dator och är gratis för alla med djurförsäkring.

 

– Tröskeln till att genomföra ett besök är lägre när man använder FirstVet. Exempelvis om ens hund eller katt har magproblem, men man är osäker på ifall man ska åka till veterinären eller inte kan man boka ett snabbt besök i appen som ett första steg, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Få en tid på 15 minuter

Tjänsten är i första hand rådgivande, och fungerar som ett komplement till veterinärvård. Om ens husdjur börjar må dåligt loggar användaren in på sitt FirstVet-konto, väljer nästa lediga tid och får snart träffa en veterinär via videosamtal.

I videosamtalet görs sedan en bedömning av husdjurets tillstånd och ägaren får råd om hur han eller hon ska agera för djurets bästa i situationen.

 

– Ett stort antal av de som genomför ett FirstVet-besök behöver inte åka in till en klinik, utan får istället tips och behandlingsråd direkt i appen. Det kan även röra sig om att få råd vad man kan göra själv I väntan på ett besök på kliniken. I de fall veterinären bedömer situationen som akut, eller att djuret är i behov av specialistvård, skickas remiss till en klinik, säger Caroline Caldemar.

 

En stor fördel med tjänsten är att man får tid snabbt, ofta inom 15 minuter. Och det är inte bara husdjuren och deras ägare som gynnas av upplägget.

 

– Att vända sig till FirstVet för en första bedömning istället för att åka direkt till en mottagning kan även underlätta för kliniken och veterinärerna som jobbar där, som ofta är högt belastade FirstVet hjälper till att göra en första bedömning över vilka djur som behöver hjälp akut och vilka som kan vänta. På så sätt går det också snabbare att få hjälp för djur vars situation är akut, och som verkligen behöver åka in.

Beskriv symptomen inför besöket

Inför varje FirstVet-besök har användaren möjlighet att med text och bild informera om varför man sökt hjälp – något som underlättar veterinärens arbete och bedömning inför besöket.
För att spara tid den gången en olycka eller sjukdomsfall inträffar är det bra att vara förberedd.

 

– När det väl händer något med ens husdjur blir man lätt stressad. Därför är det bra att förbereda allt så gott man kan, så att man kan få rådgivning så snabbt som möjligt den dag olyckan är framme. Att skapa ett konto och registrera sitt husdjur på FirstVet tar bara några minuter, säger Caroline Caldemar.

 

Registrera ditt husdjur hos FirstVet redan i dag – här hittar du appen

Så funkar FirstVet – den digitala veterinären

  1. Skapa ditt konto. Ladda ner appen FirstVet på App Store eller Google Play, eller gå in på FirstVet.se. Skapa ett konto eller logga in med ditt mobila BankID. När du väl är inloggad är det dags att registrera ditt djur. Klart!
  2. Boka tid. Beskriv djurets symptom, och boka en tid som passar dig. Här kan du även ladda upp en bild vilket underlättar veterinärens arbete inför besöket.
  3. Träffa veterinär. Besöket sker sedan med hjälp av ett videosamtal direkt i appen eller via dator. Veterinären bedömer ditt djurs tillstånd och hjälper till med lämpliga behandlingsråd.

 

FirstVet är gratis för alla med djurförsäkring och har öppet varje dag mellan 07–24. Alla FirstVets veterinärer har svensk veterinärlegitimation.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies