Hela denna avdelning är en annons från FirstVet

Här är bästa tipsen för en djursäker jul

I takt med att julen närmar sig ökar olycksrisken för våra husdjur. Så förbereder du högtiden på bästa sätt – med djurens trygghet och säkerhet i fokus.

Förbered dig inför julen – läs mer om hur du djursäkrar julen här

 

Trots att julen kan vara härlig för stora och små djur är den tyvärr också förenad med vissa risker. Med mycket mat, godis, och julstress ökar sannolikheten för att en olycka sker. Därför kan det vara bra att förbereda sig lite extra.

 

Ett bra första steg kan vara att se över sitt hemmaapotek. Om ditt husdjur får magproblem kan det vara bra att till exempel ha skonkost hemma. Samma sak gäller bandage, sårtvätt och en termometer.

Ha hjälpen redo

Minst lika viktigt är att se till att man har tillgång till professionell hjälp och råd den gång det faktiskt händer något.
Alla djurägare som har en djurförsäkring får gratis undersökning och rådgivning av en legitimerad veterinär i tjänsten FirstVet. Själva besöket sker via ett videosamtal i datorn, läsplattan eller mobilen, oftast går det att få till en tid inom 15 minuter.

 

– När ens husdjur börjar må dåligt eller olyckan väl är framme är det lätt att bli stressad och orolig. I och med att det inte kostar någonting är det en bra idé att skapa ett konto och registrera sitt djur i appen redan nu, så går det snabbare att få till en tid den gång man behöver hjälp, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Julmaten som är farlig för djuren

Det händer att husdjur som rör sig fritt i hemmet, främst hundar och katter, råkar få i sig onyttig eller giftig mat. Tror du att att ditt djur har ätit något olämpligt – boka en undersökning via FirstVet på en gång och låt en veterinär undersöka symptomen.

 

Julskinka: Många ger de fetare kanterna av skinkan till hunden – men fet mat kan leda till bukspottkörtelinflammation. Fet och salt mat lämpar sig inte för varken hund eller katt.

 

Köttbullar, och annat som innehåller lök: Alla typer av lök (gul, röd, vit, purjo och så vidare) är giftiga för både hundar och katter, och kan leda till att djuret drabbas av blodbrist.

 

Revbenspjäll: Hundar som tuggar på revben riskerar att bli förstoppade på grund av benrester som fastnar i tarmarna.

Julgodis och choklad

Choklad: Choklad är farligt för hundar och katter att konsumera – och kan leda till magproblem, hjärtklappning och i värsta fall hjärtstillestånd. Ju högre mängd kakao – desto giftigare är den.

 

Jäsande degar: Degen fortsätter att jäsa i magen, och katten eller hunden kan drabbas av alkoholförgiftning.

 

Russin och vindruvor: Kan leda till njurproblem för både hund och katt.

 

Nötter: Är olämpligt för både hundar och katter och bör undvikas av flera anledningar. Nötter är ofta salta, men de kan också fastna i djurets tarm. Macadamianötter kan även orsaka förgiftning.

Giftiga julblommor

Katter – och även vissa hundar – kan ha en förmåga att vilja smaka på krukväxter och blommor. Men flera av de blommor som hör julen till är giftiga. Se till att placera ut dina växter så att djuren inte kommer åt dom och är det inte möjligt – undvik dem helt.

 

Julblommor där hela växten är giftig: Tigerlilja, daglilja, amaryllis, julros, julstjärna, narcisser.

 

Julblommor vars lökar är giftiga: Hyacint och tulpan.

Pynt att se upp med

Snören och glitter: Varje år händer det att hundar och katter tuggar på och sväljer dekorationer som glitter och presentsnören – vilket kan leda till stora problem om de fastnar i tarmarna.

 

Levande ljus: Placera dem så att du är säker på att djuren inte kommer åt eller råkar välta dem med en viftande svans.

 

Julgranen: Ditt husdjur kan råka ha ner julgranskulor i golvet, och sedan råka skära sig på skärvorna. Se även till att inte använda gödningsmedel i granvattnet, då katten kan komma att använda foten som en alternativ vattenskål.

 

FirstVet har samlat all information om hur du och ditt husdjur kan fira jul i lugn och ro

Så funkar FirstVet – den digitala veterinären

  1. Skapa ditt konto. Ladda ner appen FirstVet på App Store eller Google Play, eller gå in på FirstVet.se. Skapa ett konto eller logga in med ditt mobila BankID. När du väl är inloggad är det dags att registrera ditt djur. Klart!
  2. Boka tid. Beskriv djurets symptom, och boka en tid som passar dig. Här kan du även ladda upp en bild vilket underlättar veterinärens arbete inför besöket.
  3. Träffa veterinär. Besöket sker sedan med hjälp av ett videosamtal direkt i appen eller via dator. Veterinären bedömer ditt djurs tillstånd och hjälper till med lämpliga behandlingsråd.

 

FirstVet är gratis för alla med djurförsäkring och har öppet varje dag mellan 07–24. Alla FirstVets veterinärer har svensk veterinärlegitimation.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies