Familjen Winther är självförsörjande på solenergi


Under sommaren 2019 satte Therese och David Winther upp en solcell på dottern Lilys lekstuga för att förse hennes ljusslinga och leksaksspis med ström. Idag kommer nästan all el de använder i hemmet från deras eget solcellsdrivna elbolag.

LÄNK: Halvera din elkostnad och gör en insats för planeten

Familjen Winther bor i en rymlig sjuttiotalsvilla i den lilla byn Hjärup i Skåne. Härifrån tar det bara åtta minuter för Therese att ta sig med tåg till Malmö, där hon arbetar på Tullverkets underrättelseavdelning. Hennes man David, som är it-arkitekt på ett multinationellt bolag med bas i Landskrona, har längre att åka på morgnarna och brukar därför ta parets elbil. 

– Det gjorde han i alla fall innan pandemin bröt ut, men sedan ett år tillbaka jobbar vi båda hemifrån. Eftersom David brukade ladda bilen på arbetet, är vi glada att vi hann installera en laddstolpe i garaget innan vi började distansjobba. Vi tar oss överallt med elbilen, som drivs av el som vi själva producerar. Förutom när vi ska åka längre sträckor och exempelvis hälsa på vår släkt som bor i Göteborgstrakten, säger Therese.


Ren energi

När de bestämde sig för att det även var dags för en större solcellsanläggning, kontaktade Therese E.ON för att få mer information om hur det hela fungerade. 

– Det finns väldigt många solcellsaktörer där ute, men det kändes naturligt att vända sig till E.ON eftersom de redan var vår lokala elleverantör. E.ON är också stora nog att göra skillnad på riktigt när det gäller den hållbara energiomställningen.

Trots att Therese och Davids intresse för solceller till att börja med handlade om att spara in pengar, tänker de idag också mycket på nyttan som deras solcellsanläggning gör för miljön. 

– Det känns gott i själen att kunna säga att vi använder naturens gåvor för att kunna driva alla elektriska apparater i hemmet. Solceller är ren energi som inte förorenar luften med skadliga ämnen. Nu hoppas jag att fler och fler satsar på solenergi. Det är kul att se att även några andra hus i grannskapet har skaffat solceller efter oss. 


Testade tekniken i liten skala

David och Therese var ett par redan under gymnasietiden i Alingsås, men gick därefter skilda vägar. Sexton år senare kom de i kontakt via Facebook och hittade på så sätt tillbaka till varandra. Therese var då bosatt i Stockholm, men flyttade ner till Hjärup där David bodde med barnen Saga och Noah. Dottern Lily är deras gemensamma dotter. 

Elbilen som familjen kör runt i drivs av ström från deras solcellsanläggning som de haft på taket i snart två år. Beslutet att skaffa solceller föddes först och främst ur en önskan att minska hemmets elkostnad. 

– Vi tittade först på vindkraft, som är vanligt här nere i Skåne, men insåg snabbt att det var för komplicerat och inte alls anpassat till privatmarknaden. Därför började vi att titta på solpaneler och som en kul grej bestämde vi oss att sätta upp en på Lillys lekstuga. Det blev ett roligt sätt att testa solcellstekniken i liten skala. 

Länk: Så fungerar solceller


Familjen Winther

Vi är: Mamma Therese, pappa David, barnen Saga, 19, Lily, 5 och Noah, 22.

Gör: Therese är före detta polis som nu jobbar på Tullverkets underrättelseavdelning. David är it-arkitekt på ASSA ABLOY. Saga har precis tagit studenten och siktar på att börja utbilda sig till journalist om ett år.  Lily börjar sitt sista år i förskolan efter sommaren. Noah bor i Lund och söker skådespelarutbildningar.    

Bor: Hjärup i Skåne. 

 

Så kan du finansiera dina solceller 

En normalstor solcellsanläggning kostar i snitt 130 000 kronor, och återbetalningstiden är ungefär 10 år. Men eftersom solcellerna har en beräknad livstid på minst 30 år betyder det att du har cirka 20 år då du enbart tjänar pengar på din solcellsanläggning. Här har vi listat fyra sätt att finansiera solceller till ditt hus.

Skattereduktion på grön teknik

Sedan årsskiftet kan du få ett grönt rotavdrag som gäller arbets- och materialkostnader och ligger på 15 procent för solceller samt 49 procent för solcellsbatteri. Skattereduktionen får
max uppgå till 50 000 kronor per person och år. 

 

Utökat bolån

Om du har möjlighet kan det vara ett bra alternativ att baka in solcellsanläggningen i ditt bolån. Antingen genom att ta höjd för det vid en ny investering eller att se om du har utrymme att utöka ditt befintliga lån. 

Egen finansiering

Istället för att ha dina pengar på ett sparkonto med låg avkastning, kan du investera dem i solceller, som då blir som en slags sparform. Samtidigt som det innebär en låg risk, kommer det att ge en hög avkastning på mellan 8-10 procent per år. 

 

Sollån

Om du inte vill eller kan utöka bolånet, kan du ansöka om ett så kallat Sollån, som är ett privatlån hos banken på 12 år till en förmånlig ränta. 


LÄNK: Läs mer om finansiering

Public space, Sky, Building, Plant, Window, Shade, Cottage, Leisure, Grass, House
Facial expression, Flash photography, Smile, Sky, Plant, Happy, Sunlight, Gesture, Eyewear, Grass

4 sätt att spara pengar
med hjälp av solceller

1. Du köper mindre el
Ungefär hälften av den el som du producerar med solceller kommer du att använda för eget bruk. Resten kan du sälja tillbaka till ett elhandelsföretag, som till exempel E.ON.

2. Du säljer eL
Du kan själv välja vilket elhandelsföretag du säljer tillbaka elen till. Som elhandelskund hos E.ON kan du välja vår tilläggstjänst Solklart och får då tillbaka en sänkt räkning, enkelt och samlat på en faktura. E.ON köper din el för spotpriset plus 20 öre per varje kWh det första året. 

3. Du får skattereduktion
Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration.

4. Du får ersättning för nätnytta
Ditt elnätsbolag får minskade kostnader för överföring av el i sitt nät tack vare din elproduktion, och de ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elområde du bor i.

Tire, Sky, Wheel, Plant, Bicycle, Building, Car, Window, Vehicle, Green

Säljer överskottet till E.ON

Therese berättar att det kostade en slant att sätta upp anläggningen och att det tar cirka tio år att betala av investeringen. 

– Men det blir egentligen ingen märkbar utgift eftersom vi i princip betalar med de pengar som vi sparar in på elen. På sommaren producerar vi mer el än vad vi behöver. Överskottet säljer vi tillbaka till E.ON, vilket innebär att vi idag är ett eget litet elbolag, säger hon och fortsätter:

– Vår vision för framtiden är att vi ska kunna ha någon form av molntjänst för solcellsenergi som vi ska kunna ladda upp överskottet i på sommaren, för att sedan plocka ut det igen på vintern. Men så långt har tekniken inte kommit än. Eftersom utvecklingen går så snabbt framåt inom elbranschen skulle det dock inte förvåna mig om något liknande är på gång.

LÄNK: Starta ditt eget elbolag


3 enkla steg

Så startar du ditt eget elbolag


1. Testa ditt tak

Testa ditt hustak i E.ONs solcellskalkyl - det tar bara några minuter.  Skicka sedan in en intresseanmälan så ringer en expert upp dig och går igenom ditt hus och dina förutsättningar.

2. Få ett skräddarsytt förslag 

E.ONs experter tar fram ett skräddarsytt förslag per telefon och skickar en offert som du skriver under med mobilt bankid. Därefter görs ett hembesök för att kontrollmäta så att allt stämmer.
– Våra experter tittar på taket för att kontrollera så att det är lämpligt för solceller, vilket det nästan alltid är. Majoriteten av Sveriges villor kan ha en solcellsanläggning, förklarar Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON. 

3. Starta ditt elbolag

E.ONs certifierade installatörer sätter upp allt på några dagar. Sen kopplas dina solceller upp på elnätet och börjar producera ren solel. 
– Att starta ett eget elbolag kan halvera din elräkning, men höjer också värdet på ditt hus i och med att du sänker dina driftskostnader. Samtidigt gör du en insats för nästa generation, säger Niklas Johansson.

LÄNK: Gör EO.Ns solcellskalkyl och se hur mycket energi du kan producera

Annons — innehåll från E.ON