Smarta knepen: Så får du ett organiserat kök

Många ser hösten som en nystart, nästan i lika stor utsträckning som nyårsafton. Vad passar då bättre än att inleda terminen med att organisera köket? Så här gör du på ett enkelt – och snyggt – sätt.

Här hittar du allt du behöver för att få ordning och reda i lådorna.

 

Sommarsäsongen innebär semestertider vilket i sin tur betyder lata dagar på stranden och väldigt få måsten. När hösten sedan smyger sig på kan det faktiskt vara skönt att återgå till vardagen, med allt vad det innebär.

 

Den svalare årstiden välkomnar planering och ordning, med andra ord den totala motsatsen till de senaste soliga månaderna. Men det ena behöver inte vara sämre än det andra. Varför inte rivstarta med att göra hemmets hjärta till en välplanerad och strukturerad plats? Så här gör du för att få ett organiserat kök.

 

En bra början

Det absolut första steget till ett kök med ordning är att rensa. Gå igenom skåp, skafferi och lådor och behåll bara det du verkligen vill ha och behöver. Passa också på att torka hyllplan och lådor så lämnar du en fräsch känsla efter dig.

 

Planera ytor och förvaring

Det finns olika sätt att använda köket, hur gör du? Tänk på vilka saker och ytor du använder mest och gör det mer tillgängligt. Burkar och behållare, gärna transparenta, gör det lättare att samla ihop mindre prylar och minimera den ”skräpiga” känslan.

 

Vill du inreda köket för smartare förvaring? Läs mer här.

 

Ordning och reda i lådorna

För väldigt många kan köket se städat ut på utsidan, men så fort man öppnar en låda så befinner sig ett smärre kaos. Gafflar och skedar blandas med andra köksredskap, vilket gör det svårt att hitta det du ska ha där och då. Men det är enklare än vad du kanske tror att undvika röran. Med besticklådor och uttänkta fack för varje pryl går det att organisera sina redskap och bestick på ett smidigt, och snyggt, sätt. Lådinredningarna finns att hitta i olika modeller och material, allt för att det ska passa just ditt kök.

 

Förutom det här finns det även andra system som gör det lättare att hålla ordning i lådorna. Om du till exempel vill ha tallrikarna i stadiga staplar så finns speciella hållare och även reling som ger kastrullock en naturlig plats i lådorna.

 

Inred – även i skåpen

På samma sätt som med lådorna så finns det en överhängande risk att många kök gömmer en röra bakom stängda dörrar. För att slippa ödsla tid på att leta längst in i skafferiet och även riskera att grejer trillar ut ur överfulla skåp, gör så här:

 

Planera skåp och skafferi smart genom smidiga låd- och hyllsystem. Det finns i flera olika varianter som passar många sorters skåp, exempelvis utdragbart inrede eller invändiga lådor.

 

Organiserat från grunden

Det är viktigt att hålla köket rent och fräscht, därför vill många också ha exempelvis rengöringsspray och diskmedel nära till hands. Ett smart alternativ är en utdragbar trådhylla som fästs på insidan av städskåpet, vilket gör städningen lättillgänglig.

 

Om du verkligen vill ha det organiserat från grunden är källsorteringen en självklarhet. Här finns det flera olika alternativ, beroende på behovet. Men lösningarna ska vara praktiska – bakom stängda dörrar.

 

Sortera soporna smartare och snyggare – så här gör du.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies