Experten: ”Här är vinterns hetaste kökstrender”

Vitt får konkurrens av gröna och grå nyanser i vinter. Naturmaterial och framför allt trä är också heta trender i våra kök.
Men framför allt är det funktion som är ledordet 2018.

Drömmer du om ett nytt kök 2018? Här kan du titta på 27 olika stilsäkra och inspirerande kök.

 

Att köket är hemmets hjärta är för många en självklarhet. Men det ska inte bara vara vackert att titta på. Ett kök måste också passa för alla tillfällen, från matlagning och andra vardagsbestyr till festligheter med vänner och familj. Kökets funktionalitet har därför blivit allt viktigare när vi bygger om eller renoverar.

– Köket är där allting händer och därför är det viktigt att alla delar samspelar med varandra. En köksinredare kan hjälpa till med var du bäst placerar arbetsytor och köksmaskiner för att köket ska fungera för alla tillfällen, säger Hampus Nording, köksinredare på Electrolux Home.

 

Förutom funktion flyttar hållbarhet och naturen in i våra kök i vinter. Allt från trämaterial till växter och sten. Här berättar Hampus Nording om vinterns hetaste kökstrender:

 

Naturen flyttar in
Naturmaterial syns framför allt i bänkskivor som gärna får vara av trä eller sten som är snällt för miljön. Ljusare träslag kommer starkt i vinter och ger ett fräscht och avskalat intryck, medan de mörkare ger en mer ombonad och rustik känsla. Även natursten fortsätter att vara ett populärt val i våra kök. Speciellt granit i olika utformningar.

– Till vintern ser vi mer naturmaterial än tidigare i framför allt köksbänkar och skåpluckor. Trä återkommer också som snygga inredningsdetaljer, exempelvis en stor skärbräda som får stå framme och både är funktionell och snygg samtidigt, säger Hampus Nording.

 

Öppna kökshyllor

Allt fler efterfrågar öppna hyllor, speciellt i överskåpen. Perfekt för den franska bistrostilen, men fungerar också fint i ett lantligt mer ombonat kök. Stilen är också perfekt för den som vill visa upp en vacker porslinsservis eller snygga köksdetaljer man har lagt en extra slant på.

– Vill man i stället dölja köksinventarierna är slutna skåp att föredra – det är minst lika snyggt och ger ett modernare intryck, säger Hampus Nording.

 

Grågrönt är det nya vita

Vita kök får konkurrens av färgskalor som går mot det varmare hållet. I samklang med naturmaterial kommer dova gröngrå toner starkt i vinter – dessa får gärna sitta på väggen eller på skåpsluckorna. Eller varför inte i detaljer som terrakottakrukor med storbladiga växter.

– Till naturtrenden passar grå eller gröna skåpsluckor fint för en mer ombonad känsla. Gröna och grå toner är också lätta att matcha med en bänkskiva av trä eller sten, säger Hampus Nording.

 

Andra starka trender i vinter:

Mer personlig stil där vi drar in färg och framhäver snygga detaljer.

 

Kontraster där vi blandar olika material som sten och trä med olika metaller.

 

Mörkare metaller. Den stora mässingtrenden mattas något och får konkurrens av lite mörkare metaller.

 

Klara färger à 70-talet blir hett igen och står i skarp kontrast till de dova tonerna. Prova exempelvis gula skåpsluckor för den perfekta retrostilen.

 

Ge dig själv en annorlunda och inspirerande julklapp: Köksplanering med en köksexpert – en tjänst som är helt kostnadsfri.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies