Designerns bästa tips: ”Så balanserar du budget och lyx i köket”

Det finns lite olika skolor när det kommer till budget och lyx. Finns det egentligen några rätt och fel? Och hur hittar man balansen mellan båda världarna i köket? Köksdesignern ger sina bästa tips.

Electrolux Home har ett stort sortiment av snygga bänkskivor – se alla produkter här.

 

En del gillar känslan av exklusivitet och lyx och spenderar mer än gärna pengar på att åstadkomma det i köket. För andra är det inte det som ligger i fokus, utan bygger köket från grunden med bra budgetalternativ. Men allra vanligast kanske ändå är de som mixar budget och lyx i hemmet, speciellt i köket. Rasmus Jönsson, köksdesigner på Electrolux, delar med sig av hur man kan tänka när det kommer till att hitta balansen mellan de dyra och lite billigare alternativen.
– Tänker man på en investeringsnivå så kan man komma ihåg att alla val man gör i köket har en påverkan. Väljer du en viss typ av lucka eller bänkskiva så påverkar det alltså slutpriset på köket, säger Rasmus.

 

Men är det då alltid nödvändigt att välja det dyra alternativet om det finns varianter som är i samma stil men till ett billigare pris? Nej, självklart inte menar Rasmus:
– Fråga dig själv vad som är viktigt för dig. Lagar du mycket mat? Om du inte gör det kanske du inte behöver ha den dyraste ugnen. Då kan man i stället välja en ugn med de vanligaste funktionerna utan specialeffekterna. Men trots att man har ett budgetalternativ så vill man ha det snyggt, det gäller att hitta balansgången.

 

Funderar du på att byta blandare? Här hittar du flera fina modeller för alla sorters kök.

 

Ett val som verkligen gör stor skillnad i köket är bänkskivan. Enligt Rasmus kan det kosta upp till hälften av den totala kökskostnaden. Så här gäller det att tänka efter vilken känsla och budget man har.
– Har man en pressad budget så kanske man inte får plats med en stenskiva i priset. Då kan man titta på material som laminat i stället. Det är ett slitstarkt och underhållsfritt material som finns i en mängd olika utföranden, säger Rasmus och fortsätter:
– Sten är ett fantastiskt och extremt slitstarkt material. Det är en större investering men en bra sådan eftersom det höjer värdet och känslan i ditt kök.

 

 

 

Budget: Lucka Land Ljusgrå, bänkskiva Laminat Marmor, mässingsknopp.

Lyx: Lucka Herrgård Ljusgrå, bänkskiva Silestone eternal -calcatta gold, beslag Beslag Design handtag mässing och naturgarvat läder från tärnsjö garveri.

 

 

Budget: Tapwell krom Sk184.

Lyx: Mässingsblandare från primy.

 

Köksluckor kommer i många olika varianter och prisklasser – här hittar du allt du behöver.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies