Bästa tipsen: Så gör du ditt kök mer miljövänligt

Vi blir mer och mer medvetna om hur våra val i vardagen påverkar miljön. Det är allt från att välja ekologiska alternativ i mataffären till att åka mer kommunalt. Nu kan också ditt kök bli mer miljövänligt.

Här kan du läsa mer om hur du väljer ditt kök med omtanke.

 

En av de viktigaste frågorna just nu är att tänka på miljön. Konsekvenserna av våra val är värda att tänka på – och det kan vi göra utan att kompromissa med stilen på val av kök. Electrolux Home har den egna köksserien Sentens som är Svanenmärkt – med många snygga alternativ för alla smaker.

 

Så när det är dags att renovera köket, varför inte välja ett som både är snyggt och snällt mot miljön? Lars Magnusson, sortimentansvarig för kök på Electrolux Home, delar med sig av sina bästa tips på vad man ska tänka på när det är dags att köpa kök:

 

 1. Välj laminatbänkskivor med underlimmad diskbänk, det är både hållbart, materialvänligt och mer energisnålt jämfört med sten eller komposit som kräver mycket mer energi när skivorna framställs.
 2. Välj köksblandare med duschmunstycke, det blir effektivare användning av vattenmängden i ditt köksarbete.
 3. Välj platta paket och du sparar minst 2 kubikmeter i lastbilen vilket skonar miljön med färre transporter och effektivare nyttjande av lastutrymmet.
 4. Alla kök behöver inte ”byggas” från vägg till vägg utan kan bli både bättre och snyggare samt mer miljövänliga om de planeras rätt från början med bland annat rätt storlek på skåpen.
 5. Man kan ha öppna hyllor och skåp istället för skåp med lucka för porslin som används varje dag. Det kan bli både snyggare och mer miljövänligt.
 6. Använd LED-belysning istället för traditionella spotlights. LED-belysning sparar nämligen betydligt mer på miljön, bland annat i form av en stor skillnad i koldioxidutsläpp.

 

Det finns också andra saker att tänka på när det är dags för den efterlängtade köksrenoveringen. En del som betyder mycket är vitvarorna. Även här delar Lars med sig av tips för att välja rätt bland det stora sortimentet:

 

 1. Välj diskmaskin med snål vattenåtgång och lågtemperaturprogram. Spara mer vatten genom att inte skölja av disken innan, låt maskinen göra jobbet.
 2. Välj kylskåp och frys med låg energiåtgång. Tänk framför allt efter hur stor kyl och frys du verkligen behöver och håll utkik efter symbolen A+++.
 3. Spisfläkt med kolfilter är att föredra eftersom man inte blåser ut uppvärmd luft. Väljer du inte kolfilter utan frånluftsfläkt – använd fläkten smart. Fem minuter innan matlagning och fem minuter efter matlagning, låt den aldrig stå på.
 4. Välj en induktionshäll för snabbare och mer effektiv uppvärmning av maten. Tänk på att ha bra matlagningskärl för maximal utnyttjande.
 5. Välj ångugn för matlagning i lägre temperaturer.
 6. Använd mikrovågsugnen istället för att värma upp hela ugnen.

 

Läs mer om hur du kan få ett mer miljövänligt kök här.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies