Annons
Innehåll från Electrolux

Så enkelt fixar du härliga råvaror hemma – året runt

Pickla, torka eller kanske fermentera.
Här är tre traditionella metoder som lyfter maten till en ny nivå – samtidigt som du lagar den mer hållbart.
– Fermentering är en väldigt enkel teknik som långsamt har försvunnit från butikshyllorna och människors medvetande, säger kocken Paul Svensson.

EXTERN LÄNK: Se lista: Här är alla SteamPro-ugnarna

I Sverige har vi våra fantastiska äpplen och skogen full av svamp under hösten, rotsaker året om och de späda primörerna i form av ramslök, sparris, rabarber om våren. Den rådande situationen har dessutom gjort att friluftslivet fått ett uppsving – ett perfekt tillfälle att samla på sig naturens läckerheter runt hörnet. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska ta hand om skörden och få råvarorna att hålla länge.

– Tack vare vårt tuffa klimat i norr har vi utvecklat tekniker för att klara oss över vintersäsongen. Det är dags att ta tillbaka dessa tekniker igen och inspirera världen om hur smakrik och klimatsmart matlagning smakar, berättar kocken Paul Svensson.
Ökar livslängden på maten

Teknikerna Svensson syftar på är klassiska, som att att pickla, syra och lägga in grönsaker finns mycket att lära – och resultatet skapar både nya smakupplevelser och välfyllda hyllor i skafferiet.

Trattkantarellerna från hösten kan till exempel torkas i varmluftsugn på 50 grader i åtta timmar för att ätas senare under vintern. Andra råvaror lämpar sig kanske bättre för rökas eller fermenteras, en gammal konserveringsmetod som förlänger hållbarheten på maten genom jäsning.
– Att blanda en riven eller skivad råvara med 2 procent salt och täcka det med vatten är extremt enkelt. Och värdet man får både för den ökade livslängden och minskat matsvinn är otroligt. Det är vad som är så fantastiskt med fermentering, säger han.

Tillagningen som ger maximal smak

Ett annat sätt att få ut maximal näring och smak ur sin råvara är att använda sig av sous vide-metoden. Den är perfekt för att få ett lysande resultat vid tillagning av både fisk och grönsaker, vilket också bidrar till att minska matsvinnet i köket.
– En av många bra saker att tillaga sous vide att all smak i den tillagade behålls och. Fisk blir exempelvis väldigt mjäll på ett sätt som är svår att lyckas med annars. Genom sous vide behåller man både näringsämne och smak, säger Kerstin Gebert, utbildningsansvarig på Electrolux.

EXTERN LÄNK: Så funkar SteamPro-ugnen – läs mer

FAKTA: Smarta metoder för att få maten att hålla längre

• Pickla, syra, lägga in och fermentera grönsaker. Ger råvarorna en smakskjuts, ökar näringsvärdet och förlänger hållbarheten.
• Torka med varmluft. Bevarar rotsaker, bär, svamp och frukt under en längre tid.
• Torka med salt. På så sätt kan en liten del av en råvara användas för att smaksätta mycket.
• Grava med salt, socker och kryddor.
• Röka maten.
• Rosta i ugn. Ett bra sätt att minska vattenmängden i grönsaker och ökar smaken i rotfrukter och kött.

Tre fördelar med Steam Pro-ugnen

• Ångfunktionen Steamify: Hälsosamt och gott med ångkokad mat med resultat som på restaurang och med sous vide-funktion. Du anger den tillagningstemperatur som du brukar använda och så justerar ugnen automatiskt inställningarna.
• CookView-kamera:
Med en ugnskamera kan du hålla ett öga på maten samtidigt som du lagar den. Med hjälp av innovativ teknik visas levande bilder på din mobil.
• Matlagningstermometer som är kopplad till ugnen mäter matens innertemperatur och justerar automatiskt för perfekt resultat.