Hela denna artikel är en annons från Doggerland

Nytt resmål: Örike i Nordsjön med många soltimmar

Publicerad 25 maj, 2018

Orörd kust, böljande inland och många soltimmar. Husmanskost hämtad från havet och gemytliga pubar.
Den undangömda pärlan Doggerland – som består av tre öar i Nordsjön – är ett rejält fynd för den som letar efter en genuin resupplevelse.

Öriket Doggerland, som består av öarna Frisel, Heimö och Noorö, ligger i Nordsjön mellan Danmark och Storbritannien. Här bor ungefär en miljon invånare och man har av tradition livnärt sig på fiske och jordbruk, även om landet på senare år fått ett välkommet ekonomiskt lyft genom oljefynd och utbyggnad av vindkraft.

På den största ön Heimö ligger huvudstaden Dunker, med svindlande utsikt över Forsetebukten. Staden är helt rätt plats för alla som älskar vällagad mat gjord på pinfärska råvaror från havet och det lokala jordbruket, en blandning av modern bebyggelse och pittoreska hus och härligt murriga och pratvänliga pubar – ofta med ett antal rum för uthyrning på ovanvåningen.

Den som inte vill uppleva stadsliv, eller för tillfället känner sig mätt på det, kan med fördel hyra en bil och besöka det karga och dramatiskt klippiga Noorö, eller de frodiga våtmarkerna och dess rika fågelliv på sydligaste Frisel.

Så bokar du biljetten

Till Doggerland tar man sig antingen med flyg, eller med bilfärja från Esbjerg eller Harwich. Biljetterna går dock inte att köpa på varken resesajter eller -byråer – utan i närmaste bokhandel.

Doggerland är nämligen det fiktiva landet i den senaste svenska deckarbraksuccén Felsteg, som är den första delen av (minst) tre om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby, bosatt i Langevik på Heimö.

När författaren Maria Adolfsson ska berätta om idén till det fiktiva landet säger hon att den kommer från många olika håll.

– Jag har alltid haft en livlig fantasi. Snackat med djur, hittat på historier och skapat egna världar i tankarna. Och där mitt Doggerland ligger idag fanns faktiskt, för 10 000 år sedan, en landmassa. På den tiden kunde man vandra över från Skottland till Danmark. När jag läste om det spann fantasin verkligen loss, säger hon.

Huvudpersonen Karen Eiken Hornby är 49 år och har återvänt till Doggerland efter en personlig tragedi. Med hjälp av långa arbetsdagar, vänner, en hittekatt och en del whisky försöker hon skapa sig ett nytt liv. Något som väl går sådär.

– Jag ville ha en person som har levt igenom ett och annat. Och jag vill i viss utsträckning kunna identifiera mig med min huvudperson, så jag har gjort henne till någon med tuffa erfarenheter, en vilja att göra sitt bästa fast det inte alltid funkar optimalt och med ett liv som sannerligen inte alltid är perfekt, säger Maria Adolfsson.

Internationell succé

Maria Adolfsson själv är 59 år och hade jobbat med kommunikation största delen av sitt liv, bland annat som presstalesman för SL, när hon under en sjukskrivning plockade fram en historia ur byrålådan. Hon skrev klart den, skickade in till några förlag, och fick napp. Några år sedan började hon skissa på den första boken av en planerad serie, som utspelar sig på Doggerland.

– Motivet är alltid viktigast för mig. Vad ska hända och varför. Det är där jag alltid börjar. Så det har jag klart för åtminstone ytterligare två böcker, säger hon.

Den planerade trilogin är idag såld till 17 länder, och Maria kan skriva på heltid. I höst ges den första internationella utgåvan ut i Tyskland, och till våren kommer den andra delen på svenska.

– Fördelen med att slå igenom när man är i min ålder är att man kan ta det ganska mycket med ro. Och det allra bästa är att jag som har svårt för både tunnlar och flyg, och därför har haft svårt för att resa, nu har ett alldeles eget land dit jag kan åka med jämna mellanrum. Och alla som vill kan komma och hälsa på mig där, säger Maria Adolfsson.

Läs mer om deckaren Felsteg och köp den till reducerat pris

Doggerland

Geografiskt läge: I Nordsjön, mellan Danmark och Storbritannien. Består av de tre öarna Noorö, Heimö och Frisel.
Antal invånare: Cirka 1 miljon.
Valuta: Doggerska mark och shilling. 1 mark är värd ungefär 1,50 svenska kronor.
Befolkning: Doggerländarna har till största delen skandinaviska rötter, men här finns även starka brittiska influenser.
Klimat: Tempererat klimat som präglas av mycket blåst och snabba växlingar. Förhållandevis många soltimmar.