Harrison Ford är tillbaka för ett sista äventyr som Indiana Jones: ”Indy har uppfyllt sitt öde”
När den femte filmen har premiär är Harrison Ford tillbaka för att axla rollen en sista gång.
Men vad kan vi förvänta oss av filmen – och hur har karaktären och de tidigare filmerna påverkat populärkulturen?
Från den ikoniska tio minuter långa öppningsscenen i ”Jakten på den försvunna skatten” – där Indiana Jones hittar en gyllene artefakt, får en krypta att rasa och jagas av en gigantisk rullsten – har vi tagit den ormrädde, hattprydda arkeologprofessorn till våra hjärtan. Hans hatt och piska har blivit synonymt med honom precis som Luke Skywalkers ljussvärd i ”Star Wars” och de tre första Indiana Jones-filmerna blev några av 1980-talets mest omtalade och framgångsrika filmer.
Även om Harrison Ford nu ser ut att lägga hatt och piska på hyllan, så kommer äventyret att leva vidare för generationer av fans. Från de som såg de första filmerna när de kom ut till de som i och med den femte filmen upptäcker dem för första gången.
Några av 80-talets mest tongivande filmer
De tre första filmerna i serien – skapade av George Lucas och regisserade av Steven Spielberg – fick ett enormt genomslag när de kom ut. Den första filmen – ”Jakten på den försvunna skatten” – hade premiär 1981 och var den film som spelade in mest pengar det året. Den drog in runt 330, 5 miljoner dollar världen över och på vissa biografer gick den i över ett år på grund av sin popularitet.
För att nämna några meriter har den utnämnts till den 13:e bästa filmen av 100 av sajten The Hollywood Reporter, den ligger på plats 36 på listan över filmer med högst betyg på IMDb och Amerikanska Filminstitutet har utnämnt Indiana Jones till den näst största filmhjälten någonsin, efter Atticus Finch i ”Skuggor över Södern” (To Kill a Mockingbird).
Den nominerades dessutom i åtta kategorier på det årets Oscarsgala, bland annat för bästa film och bästa regissör, och tog hem vinsten för fem statyetter på galan.
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Den femte Indiana Jones-filmen är regisserad av James Mangold (”Ford v Ferrari”, ”Logan”) och med manus av Mangold, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth och David Koepp. Den är baserad på karaktärer skapade av George Lucas och Philip Kaufman. Kathleen Kennedy, Frank Marshall och Simon Emanuel är filmens producenter, medan Steven Spielberg och George Lucas är exekutiva producenter.
Skådespelare är bland andra Harrison Ford, Phoebe Waller Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Shaunette Renée Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Boyd Holbrook, Olivier Richters, Ethann Isidore och Mads Mikkelsen.
Kompositör är John Williams, som har skrivit all musik till varje Indy-film sedan 1981.
Inspirerat äventyrsgenren och filmer vi ser i dag
Karaktären Indiana Jones, som gjorts odödlig av Harrison Ford, är inspirerad av 1930- och 40-talens äventyrserier som Flash Gordon och Buck Rogers. Han är också influerad av riktiga arkeologer som Hiram Bingham, som upptäckte inkastaden Machu Pichu i Peru. Indiana Jones själv har i sin tur stått förebild för många karaktärer och filmer i populärkulturen; X-Men, Tomb Raider, The Goonies och Mumien för att nämna några.
Indiana Jones fick publiken att återupptäcka äventyrsgenren och lyckades skapa ett stort avtryck publiken. En av förklaringarna ligger i själva karaktären, förutom att filmerna är både actionpackade och roliga är Indiana Jones en stark karaktär som har blivit synonym med äventyrshjältar.

Men förutom att bara vara en hjälte är han också mänsklig, med sina nervösa drag, sin rädsla för ormar och sitt, relativt vanliga, yrke som arkeologiprofessor. Det är kanske trots allt lättare att relatera till någon som arbetar som professor vid ett universitet än en hemlig agent som James Bond.
Indiana Jones visade att äventyrshjältar inte behöver vara kalla och oövervinnerliga, utan de kan ha en mjukare och mer mänsklig sida och värdera kunskap över våld. I en tid då det inte fanns några större äventyrsfilmer skapade man en film som påminde om de klassiska äventyrsfilmerna från tidigare decennier som kom att inspirera ännu fler filmer och bevisade att klassiska äventyrsberättelser fungerar.
Indiana Jones går i pension…
42 år efter den första filmens premiär är det dags för den femte och sista filmen för skådespelaren Harrison Ford och får både nya och gamla Indy-fans att rusa till biograferna.
”Indiana Jones and the Dial of Destiny” utspelar sig 1969 och Indiana Jones är redo att gå i pension från sitt jobb som arkeologiprofessor på Hunter College i New York.
Men den lugna tillvaron han ser fram emot byts mot äventyr när hans guddotter Helena Shaw (spelad av Phoebe Waller Bridge) oannonserat dyker upp. Hon är på jakt efter den ökända artefakten Archimedes urtavla som påstås kunna hitta sprickor i tiden och om den används rätt bli en tidsmaskin. Hennes pappa anförtrodde den till Indiana Jones flera år tidigare men Helena stjäl den från honom för att sedan lämna landet i hopp om att kunna sälja den utomlands.
Indiana Jones har inget annat väl än att byta det efterlängtade lugnet mot skinnjackan och hatten och följa efter henne. I det nya äventyret möter han sin största fiende hittills: tiden.

– Den Indiana Jones vi möter 1969 är resultatet av de upplevelser vi har haft med honom i de andra filmerna. Det här är vad som händer när du är en nedbruten arkeolog/professor och du är frustrerad över karriären och det är din sista dag på jobbet innan pensionen och du kanske råkar ta en drink mitt på dagen. Han är nedstämd, cynisk och sårad, men de omständigheter som är på väg att drabba honom leder till ett stort äventyr, i vilket det finns en grad av upprättelse, men också förnyelse, säger Harrison Ford.
Regissören James Mangold förklarar att han ville visa en sida av Indiana Jones som vi inte har sett förut.
– Jag ville starta Harrisons karaktär så långt från Indy som det gick, så att publiken skulle känna upprymdheten när omständigheterna tvingar honom att dra på sig hatten igen. 1969 är en tid då ingen riktigt tror på hjältar som Indiana Jones längre. På många sätt är äventyret vi har skapat en uppgörelse mellan en gammaldags hjälte och en ambivalent och allt mer cynisk modern värld, säger han.
… men först måste han slåss mot några nazister
Så vad kan då fansen förvänta sig av ”Indiana Jones and the Dial of Destiny”?
Igenkänning är en sak som har utlovats, inte bara från huvudrollsinnehavaren och hans kläder utan från allt som har med filmen att göra. Även om den har några nyheter i rollistan som Phoebe Waller Bridge, Antonio Banderas och Mads Mikkelsen ser vi till exempel John Rhys-Davies återvända till sin roll som Jones vapendragare Sallah.
Och alla som kan sin Indiana Jones vet att det inte är någon Indy-film utan skurkar. Han har slagits med många olika genom åren; till exempel lönnmördare och ondskefulla överstepräster. Men är det något som han har fajtats med allra mest så är det nazister. I ”Jakten på den försvunna skatten” försöker han hinna före nazisterna med att hitta den skatt som de tror ska göra dem osynliga i strid. I ”Indiana Jones och det sista korståget” kidnappar de hans pappa (spelad av Sean Connery), och i ”Indiana Jones och Kristalldödskallens rike” avslöjas det att Indy är en tidigare OSS-agent som arbetade mot nazisterna under andra världskriget. Och den kommande filmen är inget undantag. Där är det ärkefienden Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), en tidigare nazist som nu arbetar som fysiker vid USA:s rymdprogram som också vill komma åt Archimedes urtavla. Det är som upplagt för ett äventyr i sann Indiana Jones-anda.

Inför den femte filmen var det aldrig någon tvekan om att det var just Harrison Ford som skulle återvända till sin roll som Indiana Jones.
Av alla karaktärer som Ford har gjort har han alltid känt en särskild samhörighet med Indy och brukade med jämna mellanrum fråga producenterna Kathleen Kennedy och Frank Marshall om det fanns möjlighet att göra rollen en sista gång.
– Harrison älskar den här karaktären lika mycket som publiken och han ville inte att det skulle ta slut. Han fortsatte att fråga: finns det en till historia, säger Kathleen Kennedy.
Och det var inte heller särskilt svårt för honom att bli Indy. När han kom för att prova de ikoniska kläderna – skinnjackan och hatten – kunde han bara glida i dem.
– En kort historia: de passade, säger Ford.
– Det var helt otroligt. Vi stod runt honom och helt plötsligt så var Indy där, säger producenten Frank Marshall.
Hommage till de tidigare filmerna
På samma sätt som skinnjackan och hatten fortfarande passade Harrison Ford, kommer ”Indiana Jones and the Dial of Destiny” även att passa de gamla fansen. Det har nämligen varit viktigt för produktionen att fansen ska känna igen sig i allt de älskade med de första filmerna. Exempelvis så har den nya regissören James Mangold tagit råd av den tidigare regissören Steven Spielberg under processen, framför allt när det handlar om tempo.
Flera scener är också inspirerade av de tidigare filmerna och man var noga med att filma på riktiga platser, så som Marocko, Sicilien (som får vara stand in för Grekland) och flera platser i Storbritannien, i stället för enbart i Pinewood Studios utanför London.

– Det är viktigt. Du vill åka till så många platser som möjligt i världen. Du vill känna de här platserna, du vill känna lukten. Därför ville vi ha så många verkliga inspelningsplatser som möjligt, verkliga platser med en annan kultur och en annan känsla, säger Harrison Ford.
– Jag tror att det är kärnan i det som gör dessa filmer speciella; det är annorlunda att vara på en plats än att låtsas att man är på en plats, säger filmens produktionsdesigner Adam Stockhausen.
Musiken kommer också att kännas igen, då den har komponerats av samma kompositör som medverkar i de tidigare filmerna – och som skapat det klassiska ledmotivet. Med sina 5 Oscarstatyetter och ytterligare 53 nomineringar är John Williams en legend inom Hollywood och har förutom Indiana Jones också komponerat till filmer som ”Hajen”, ”Star Wars” och ”E.T”.
– Jag försökte föra in lite nostalgi i det jag skapade. Indiana Jones är underbar eftersom Harrison Ford har den här förmågan att göra de mest dramatiska scenerna med tungan i mun eller glimten i ögat. Han för dialogen i action-komedi så bra som någon någonsin kunnat, säger Williams.
Filmerna i Indiana Jones-serien

Jakten på den försvunna skatten
Den första filmen om äventyrshjälten hade premiär 1981 med Harrison Ford i huvudrollen.
Året är 1936 och andra världskriget är runt hörnet. Indiana Jones för en kamp mot nazisterna i jakten på Förbundsarken, en guldöverdragen kista som nazisterna vill åt för att bygga en egen odödlig armé.
Till sin hjälp har Indy sin tidigare kärlek Marion Ravenwood (Karen Allen) och vapendragaren Sallah (John Rhys-Davies). Hans nemesis arkeologen René Belloq spelas av Paul Freeman.
Filmen vann fem Oscar-statyetter.

Indiana Jones och de fördömdas tempel
Uppföljaren till den första filmen kom 1984 och utspelar sig ett år innan händelserna i “Jakten på den försvunna skatten”. Filmen innehåller bland annat den ikoniska scenen där Indy och hans sällskap bjuds på kyld aphjärna.
Filmen vann en Oscar för bästa specialeffekter.

Indiana Jones och det sista korståget

Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Den fjärde filmen kom 2008 och utspelar sig 1957 under kalla kriget. Efter att han undsluppit en grupp ryssar under ledning av översten Irina Spalko (Cate Blanchett) och överlevt ett kärnvapentest i Nevada får Indy sparken från Marshall College, misstänkt av FBI för att ha förrått USA till Sovjetunionen. Men efter att ha kontaktas av en ung man vid namn Mutt Williams (Shia LaBeouf) beger de två till Peru för nya äventyr.

Jakten på den försvunna skatten
Den första filmen om äventyrshjälten hade premiär 1981 med Harrison Ford i huvudrollen.
Året är 1936 och andra världskriget är runt hörnet. Indiana Jones för en kamp mot nazisterna i jakten på Förbundsarken, en guldöverdragen kista som nazisterna vill åt för att bygga en egen odödlig armé.
Till sin hjälp har Indy sin tidigare kärlek Marion Ravenwood (Karen Allen) och vapendragaren Sallah (John Rhys-Davies). Hans nemesis arkeologen René Belloq spelas av Paul Freeman.
Filmen vann fem Oscar-statyetter.

Indiana Jones och de fördömdas tempel
Uppföljaren till den första filmen kom 1984 och utspelar sig ett år innan händelserna i “Jakten på den försvunna skatten”. Filmen innehåller bland annat den ikoniska scenen där Indy och hans sällskap bjuds på kyld aphjärna.
Filmen vann en Oscar för bästa specialeffekter.

Indiana Jones och det sista korståget
Indy återförenas med sin far Henry Jones (Sean Connery) i den tredje filmen som kom 1989. Duon är på jakt efter den heliga graalen som sägs ge evigt liv. Men även nazisterna är på jakt efter den och en vild jakt tar sin fart. Filmen vann en Oscar för bästa ljudredigering.

Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Den fjärde filmen kom 2008 och utspelar sig 1957 under kalla kriget. Efter att han undsluppit en grupp ryssar under ledning av översten Irina Spalko (Cate Blanchett) och överlevt ett kärnvapentest i Nevada får Indy sparken från Marshall College, misstänkt av FBI för att ha förrått USA till Sovjetunionen. Men efter att ha kontaktas av en ung man vid namn Mutt Williams (Shia LaBeouf) beger de två till Peru för nya äventyr.
Undviker inte att Indy har åldrats
Samtidigt som produktionen ville hedra karaktären kände de också att det var viktigt att erbjuda publiken något nytt och spännande. Dessutom ville de hylla karaktärens ålder, snarare än att undvika ämnet. Därför utspelar sig filmen i slutet av 1960-talet då folk är mer intresserade av månlandningen än äventyr på jorden och då en äventyrlig hjälte inspirerad av de klassiska filmserierna från 1930- och 40-talen skulle kännas som lite av en relik.
– Den uppenbara utmaningen är att du återvänder till en genre med samma skådespelare som spelade rollen när han var 30, medan han nu är i sina sena 70. Jag tror att det som kan uppfattas som en nackdel var hela fördelen. Du är helt enkelt tvungen att omfamna idén att det som händer mot slutet av människors berättelser kan vara lika fascinerande som det som händer i början av dem. Det började kännas äkta, och det skapade en verklighet som var spelbar. Om man tar till sig möjligheten kan flera andra berättardörrar öppna sig, säger en av manusförfattarna Jez Butterworth.
Tillvägagångssättet gick hem hos huvudrollsinnehavaren, som kände att det stämde överens med hans naturliga förståelse av karaktären.
– Vi har inte undvikit det faktum att Indy har åldrats 40 år under den period vi har berättat hans historia – vi har anammat det, säger Ford och fortsätter:
– Mycket djärvt. Väldigt spännande. Väldigt modigt.

”Indy har fullföljt sitt öde”
Så hur kände sig Harrison Ford den allra sista dagen av inspelningen? När det var dags att säga hejdå till sin ikoniska karaktär drygt 40 år efter att han först satte på sig hatten och svingade piskan.
– Jag var riktigt lycklig, säger han med ett skratt.
– Jag kommer att sakna människorna som jag har arbetat med – alla på Lucasfilm, på Disney, regissören Jim Mangold och skådespelarna. Men jag kommer inte att sakna Indy för han har uppfyllt sitt öde – och jag är riktigt lycklig över att ha fått vara med till slutet. Jag känner att vi har gjort en film som publiken förtjänade. För de människor som har varit fans av de tidigare filmerna; har njutit av att se dem, har delat dem med sina familjer. Jag är säker på att vi kommer att överraska dem med den här.
EXTERN LÄNK: Läs mer och köp dina biljetter till “Indian Jones and the Dial of Destiny” här
Alla artiklar

Publikfavoriten Vaiana är äntligen tillbaka

Harrison Ford är tillbaka för ett sista äventyr som Indiana Jones: ”Indy har uppfyllt sitt öde”

Nya Indiana Jones-regissören om samarbetet med Spielberg
Medan Harrison Ford är tillbaka för ett sista äventyr som Indiana Jones lämnar Steven Spielberg över regissörsrollen till James Mangold.

Tävla och vinn middag och biobiljetter
Svara på tre snabba frågor och var med om chansen att vinna middag och biobiljetter till nya Indiana Jones-filmen.
