Flash photography

”Lars vill inte komma ut som någon som har slagit ihjäl en annan människa”

Rönnäsfallet – jakten på sanningen

En brutal dödsmisshandel. En grov våldtäkt. Och en misstänkt gärningsman som kan vara oskyldigt dömd.
   Nu har det uppmärksammade Rönnäsfallet blivit en dokumentärserie i fem delar. I serien kommer nya omständigheter att lyftas fram i ljuset. Uppgifter som ligger till grund för, och kan vara helt avgörande när en ny resningsansökan lämnas in.
   – Förhören i den här undersökningen är som om barn har gjort dem, säger advokat Marko Tuhkanen.

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om ”Rönnäsfallet – jakten på sanningen

År 2015 döms Lars Appelvik till 2,5 års fängelse av Tingsrätten. Hovrätten skärper sedan straffet till elva års fängelse för vållande till annans död och grov våldtäkt, när Lars första advokat överklagat tingsrättens dom. Efter att ha fått avslag på sin första resningsansökan kämpar nu advokat Marko Tuhkanen för att få resning i Högsta domstolen, med stöd av nya omständigheter som framkommit i arbetet med dokumentärserien.

Hela den här historien tog sin början onsdagen 19 november 2014. Den frånskilda tvåbarnspappan Lars Appelvik bor på landet utanför Vilhelmina. Just den här dagen vill hans granne, som bor någon mil bort, ha skjuts hem till en tredje person som bor i Rönnäs. Lars går med på att följa med honom. Väl hemma hos den tredje personen dricker de öl och gin. Sent på kvällen beger trion sig ut för att få tag på mer alkohol. De hamnar hemma hos ett par i 60-årsåldern. Enligt Lars Appelviks försvarare, Marko Tuhkanen, hyser de två andra redan agg mot mannen i paret på grund av att han ska ha misshandlat en tjej i en tidigare relation. Klarlagt är i alla fall att att mannen som bor i huset blir misshandlad under besöket.

Picture frame, Writing desk, Glasses, Table, Microphone, Furniture, Tie

Marko Tuhkanen, Lars Appelviks försvarare.

– Det här besöket kommer sedan att få ganska ödesdigra följder för Lars Appelvik. Han har inget motiv över huvud taget. Han står bara som ett frågetecken och försöker stoppa våldet som pågår. Det här besöket är ganska kortvarigt, man är bara på nedervåningen och misshandlar mannen med några knytnävsslag, berättar Marko Tuhkanen.

Motor vehicle, Plant, Car, Sky, Tree, Infrastructure, Tire, Wheel, Asphalt

Handlar sprit

Dagen efter inleds med att trion handlar sprit och öl på Systembolaget innan de äter middag och dricker alkohol. Sedan går historierna isär. Nästa sak som är säker är att Lars och grannen åker hem till sig tidigt på fredagsmorgonen.

Lars själv säger att han tog en sömntablett på torsdagskvällen och lade sig för att sova vid åtta-tiden. Någon timme efter midnatt är han vaken och har sms-kontakt med en kvinna han nyligen fått kontakt med genom en dejtingapp. Han säger att han vaknar vid tretiden på natten av att hans granne kommer och lägger sig för att sova i soffan bredvid honom.

Kvinnan som är målsägande ringer vid sjutiden på morgonen och anmäler att hennes man slagits ihjäl och att hon själv blivit våldtagen. Hon säger att hon inte känner igen gärningsmännen och hävdar att hennes sambo har dött av sina skador fem över fem på natten. Anledningen till att hon väntat med att ringa ska vara att hon har haft problem att ringa med sin telefon.

– Det vi vet är att hon har ringt flera samtal vid ett på natten, bland annat till en av de misstänktas son och till några grannar. Vi hävdar att hon då har berättat att den här mannen är död, eller i vart fall döende. Hon säger att hon inte känner igen någon av gärningsmännen vid det här tillfället, säger Marko Tuhkanen.

Nose, Cheek, Lip, Mouth, Eyelash, Beard, Jaw, Ear

Lars Appelvik

Trion grips

Något dygn efter att Lars och grannen lämnat Rönnäs grips hela trion. Efter någon månad av förhör erkänner mannen de hälsat på i Rönnäs dödsmisshandeln och lämnar en redogörelse för hur våldtäkten ska ha gått till. Han pekar ut Lars som medgärningsman och säger också att det är Lars som utövat övervåld mot mannen med en kofot som tillhygge. Kort senare tar han tillbaka erkännandet.

– I Tingsrätten bestäms det att man ska göra en stor psykiatrisk undersökning och då är det säkert så att försvararna har förklarat att det tyder på att de kommer att dömas. Då återtar mannen sin berättelse och säger att varken han eller Lars har varit där, berättar Marko Tuhkanen.

Marko Tuhkanen menar att målsäganden under alla förhör och i rättegången kommer med oriktiga och motstridiga uppgifter för att skydda de verkliga gärningsmännen, som hon ska känna sig hotad av. Det han tycker att man ska titta på är uppgifterna hon är konsekvent med.

– Hon har hela tiden hävdat att gärningsmännen är av olika ålder, att den ena är äldre, den andra yngre och att det är stor skillnad mellan deras längd. Mellan de tre misstänkta i detta fall skiljer det en centimeter, så de är lika stora. Det har rätten också bortsett från, att det inte går ihop.

Dress shirt, Microphone

Tingsrätten friar de två männen för vad som hänt den andra dagen, men dömer dem till 2,5 års fängelse vardera för misshandel den första kvällen. Hovrätten tycker att den här återtagna berättelsen från den medtilltalade är så trovärdig att både han och Lars döms till elva års fängelse för bland annat vållande till annans död och grov våldtäkt baserat på den.

Marko Tuhkanen kallar fallet en rättsskandal och menar att alla svar finns i förundersökningen. Han säger att Lars hade blivit friad ifall dessa lyfts upp i Tingsrätten av den dåvarande advokaten. Bland annat pekar han på att det i den medåtalade mannens erkännande sägs det att brottet sker vid åtta-tiden på kvällen, medan försvaret menar att de har bevis för att det snarare sker vid ett-tiden på natten.

– Då har Lars samtidigt full aktivitet på sin telefon, så att det verkligen kan ifrågasättas om han våldtar och slår ihjäl någon. Han är nykär, och det är en tjej han skriver med, när han samtidigt ska ha våldtagit en gammal tant i rullstol. Jag får det inte att gå ihop, säger Marko Tuhkanen.

Nya uppgifter i dokumentärserien

När Rönnäsfallet blir en dokumentärserie på fem avsnitt som visas i Kanal 5 och på discovery+ dissekeras alla delar av förloppet igen. Bland annat intervjuas Lars Appelvik själv i fängelset om vad han minns av de ödesdigra dagarna i Rönnäs 2014. Med i serien är även kriminalkommissarien Bo Åström, som ofta benämnts som en av Sveriges mest legendariska mordutredare, för att gå igenom utredningen.

– En dålig förundersökning leder till ett dåligt resultat och mitt intresse i det här är att det här får inte hända igen. Om en dokumentär-serie kan hjälpa svensk polis att kamma till sig lite vad det gäller sådana utredningar så har man nått ett syfte, säger Bo Åström.

I Sverige får man komma ut ur fängelse när man avtjänat två tredjedelar av strafftiden, förutsatt att man har skött sig. Någon gång under nästa år har Lars Appelvik suttit av två tredje delar av sitt fängelsestraff, men det tycker inte Marko Tuhkanen är en anledning till att inte kämpa vidare för en resning.

– Han kommer ut som en våldtäktsman och en kille som har slagit ihjäl en annan människa. Det vill inte Lars leva med, han ska få upprättelse för detta, säger han och fortsätter:

– Alla som läser den här förundersökningen anser att Lars är oskyldigt dömd.

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om ”Rönnäsfallet – jakten på sanningen

Interior design, Furniture, Cabinetry, Table, Wood, Floor, Flooring, Countertop

Fakta: Marko Tuhkanen om Lars Appelvik

Lars var en vanlig Svensson innan det här skulle jag vilja påstå. Han jobbade som snickare. Det är väldigt konstigt att den här ostraffade 40-åringen skulle ha ihjäl någon för att få ett vapen. Sedan skulle jag säga att en del av varför jag har gjort lite mer med detta än jag brukar är att han är en otroligt fin kille. Omtänksam och snäll. När vi fick ett nej på första resningen så tog jag det väldigt hårt. Då var Lars den som tröstade mig.

Hon säger att hon inte känner igen någon av gärningsmännen vid det här tillfället

Rubrik rubrik

Annons — innehåll från discovery+