ENSAM I VILDMARKEN

MATBRIST, extrem kyla och TOTAL isolering

Tuffa förhållanden för deltagarna i nya överlevnadsserien

Vad händer med psyket när du inte får äta och sova ordentligt på flera dygn? När ensamheten och längtan efter de där hemma håller på att äta upp dig? När du rasar så mycket i vikt att det blir skadligt för dina organ? Eller när du trampar snett mitt ute i ingenstans och har så ont att det svartnar för ögonen, du mår illa och bara ligger och skakar – och du är helt ensam utan hjälp?

Salsvatnet, Norge. Drygt fyra timmar norr om Trondheim ligger Norges och Europas näst djupaste sjö. Här blir de 8 deltagarna i ”Ensam i vildmarken” som har premiär på discovery+ 23 februari, avsläppta. Var och en på en ödslig strand med endast sin utrustning och tre kameror som sällskap. Här ska de stanna så länge de kan, utan någon mat i packningen, utelämnade till vädret och naturen. Deltagarna måste använda det som finns att tillgå i den svåråtkomliga terrängen för att hitta mat och skydd mot väder och vind.

Den enda kontakten med omvärlden är en satellittelefon och en SOS-knapp de kan trycka på vid eventuell nödsituation.

– Vi hade hela tiden ett team med en läkare som var standby, redo att rycka ut vid olyckshändelse eller liknande. De var 45 minuter bort som längst, säger Mattias Askengren, exekutiv producent på Discovery.

Han berättar att säkerheten var otroligt viktig och att deltagarna också hade tillgång till en psykolog som stod standby om någon skulle behöva stöd. Samtliga deltagare genomgick en läkarundersökning och psykologsamtal innan de blev godkända för medverkan.

– Just den här isoleringen, att inte ha kontakt med andra, tror jag är något som många kan känna igen sig i efter det här senaste året. Vad det gör mot en psykiskt, hur det liksom kryper på en sakta men säkert.

LÄNK: Här kan du läsa mer om ”Ensam i vildmarken” på discovery+

People in nature, Flash photography, Cloud, Sky, Water, Standing, Gesture, Happy, Travel, Font

Programmet är en svensk version av det prisbelönta originalformatet ”Alone” med amerikanska deltagare som har visats i 7 säsonger på History channel. Det har också sänts i våra grannländer Danmark (4 säsonger) och Norge (1 säsong). 

De åtta deltagarna befann sig under inspelningen vid insjön Salsvatnet, i Norge. Förutom sina egna kläder fick de med sig utrustning för fiske och en presenning för att bygga ett läger. Innan inspelningen fick de utbildning i den lokala floran och faunan samt grundläggande fiskekunskaper och genomgång av första hjälpen.


Utbildades i fiske
och första hjälpen

Rekordet: 100 dagar i det vilda

Den som har stannat längst ute i vildmarken i de andra länderna är Roland Welker, 47, från Alaska som i den 7:e säsongen i USA var kvar i 100 dagar. Det var dock en specialsäsong där det krävdes att man tillbringade just hundra dagar i nordvästra Kanada för att vinna en miljon. 

Längst under en ordinarie säsong, utan någon miljon på spel, är 36-åriga Zachary Fowler som tilbringade 87 dagar i Patagonien, Argentina, i den tredje säsongen amerikanska säsongen. I den danska versionen stannade vinnarna av den tredje säsongen, Flemming ”Falkmannen” Sanggaard, och den fjärde säsongen, Kim Krohn, lika länge – 60 dagar.

FAKTA

”Ensam i vildmarken”

Salsvatnet

Var det självklart att din regidebut skulle vara en dramakomedi om IVF?
– Haha, nej det var det verkligen inte. Men jag blev kontaktad av Warner som hade köpt formatet från Kanada och undrade om jag var intresserad av att medverka som skådis och påverka manus. Men jag ville regissera så jag tog en chansning och ställde det som krav – vilket de gick med på. Jag är så tacksam för att de gav mig chansen. Jag har absolut fått blodad tand för att regissera, även om jag känner att jag måste vila upp mig först. Samtidigt som vi filmade hade jag en bebis på en månad hemma så det var lite utmanande.

”Underlättade att de var ett par i verkliga livet”

Inspelningen gjordes på imponerande tre veckor. Att Alba August och Björn Gustafsson var ett par under inspelningarna underlättade, menar både de och regissören.
– Det var en tanke från början när vi pratade cast att jag ville testa att ha ett äkta par. Det finns en naturlig relation och intimitet som man får på köpet. Sedan var det väldigt kul att regissera dem. De är så oerhört begåvade båda två på olika sätt, säger Erik Johansson.

– Det blev en viktig grej att vi levde ihop när vi var i den här processen för vi filmade i raketfart. Det krävdes så otroligt mycket förberedelse varje kväll och morgon och det hade inte gått med någon annan. Vi gick in i en bubbla och var där ihop. Vi pratade scener och text nästan dygnet runt. Någon utanför processen hade nog inte haft förståelse för det, har Alba August sagt till Expressen om att jobba med sin dåvarande sambo.


People in nature, Natural landscape, Outdoor recreation, Sky, Smile, Ecoregion, Mountain, Happy, Highland, Travel

”Att bara överleva var tufft”

Den största utmaningen för deltagarna, förutom isoleringen, var att hitta föda.
– Det var väldigt tufft. I den kylan och det klimatet, det enda du har att överleva på är fisk och bär. Vi kom dit i oktober och frosten kom, så både blåbär och svamp var borta eller sönderfrusna. Det enda som fanns, förutom fisk, var lingon. Men fisk var inte heller helt lätt att hitta, säger Nicole Donvy, 29, som till vardags arbetar som anläggningsdykare och expeditionsguide. Privat är hon fridykare och dyker med sälar och valar.

Hennes största oro inför äventyret var hur hon skulle påverkas av att vara utan mat. Men väl där var det rastlösheten som var det svåraste.
– Just det här att inte ha något syfte utan att det bara var att vänta ut tiden. Hjärnan är van vid att göra så mycket hela tiden, men där ute är du helt ensam med dina tankar och du kan inte göra så mycket. Att bara överleva var väldigt tufft.
För äventyrsguiden Daniel Blomé var längtan efter sin gravida fästmö Fanny det värsta.

– Det var 100 procent jobbigast. Att inte veta hur hon hade det där hemma och hur hon mådde i graviditeten och att inte vara där för henne.
Med sin erfarenhet som guide har Daniel bestigit berg i Nepal och Alaska och lett expeditioner på Svalbard, något som gjorde att han kände sig kallad till den här utmaningen.

– Jag kände att det här verkligen är som gjort för mig.

Den enda förberedelse han behövde var att äta upp sig.

– Jag vet att om det är något jag kan falla på är det att jag är så långsmal. Så jag försökte äta upp mig så mycket det gick genom att ha grädde på allting och att dricka ren olivolja varje dag. Jag lyckades få en liten bilring på magen i alla fall.

Riskerade hjärtinfarkt och njursvikt

Något som kan ha hjälpt honom under isoleringen i vildmarken. Det var nämligen oerhört ont om mat.

– Jag är ingen storfiskare, det kan jag säga. Jag fick fisk, men det var väldigt lite. Jag åt nog mest av mig själv om jag ska vara ärlig.

Matbristen resulterade i att han tappade väldigt mycket vikt på kort tid.

– Jag blev extremt smal, på gränsen till att det blir farligt. Om du går ner så mycket på så kort tid kan du få hjärtinfarkt, njursvikt, leversvikt och hamna i psykos. Det var mer allvarligt än jag förstod själv.

För att få i sig så mycket näring som möjligt åt han i princip allting på fisken: ögon, hjärna, skinn och benmärg.

– Har man så lite mat måste man ta tillvara allt, jag hade inte råd att kasta bort något. Det första fiskögat var värst, sen vande man sig.

Vi deltar i Ensam i vildmarken

klicka på plusseN för Mer info

Ida Lindström
25 år, Skellefteå, ambulans-sjukvårdare.

Rick La Roche
73 år, Stockholm, pensionerad diplomat och före detta Navy Seal.

Jonas Parandian
37 år, Stockholm, naprapat.

Joel Olofsson
26 år, Växjö, verktygs-konstruktör.

Daniel Blomé 38 år, Toftbyn, äventyrsguide och industri-klättrare.

Hillevi Björn
54 år, Gävle, interior designer

Nicole Donvy 29 år, Limhamn, anläggnings- dykare.

Erika
Rosenbaum
44 år, Stockholm, studerar till präst.

Flash photography, Street fashion, Water, Sky, Outerwear, Neck, Sleeve, Plant, Happy, Travel

Daniel Blomé.

Water, Outerwear, Sky, Photograph, Eye, Smile, Vertebrate, White, Beard, Sleeve

Joel Olofsson
26 år, Växjö, verktygskonstruktör.

People in nature, Sky, Water, Smile, Happy, Travel

Nicole Donvy
29 år, Limhamn, anläggningsdykare och expeditionsguide.

Flash photography, Water, Outerwear, Sky, Plant, Smile, Lake, Happy, Highland, Grass

Erika Rosenbaum
44 år, Stockholm,
studerar till präst.

Flash photography, Street fashion, Water, Outerwear, Sky, Neck, Sleeve, Happy, Travel

Daniel Blomé
38 år, Toftbyn,
äventyrsguide och industriklättrare
på oljerigg.

People in nature, Flash photography, Water, Sky, Outerwear, Plant, Happy, Lake, Cap, Travel

Rick La Roche
73 år, Stockholm, pensionerad diplomat och före detta Navy Seal.

People in nature, Flash photography, Human body, Water, Eye, Smile, Sky, Plant, Neck, Happy

Ida Lindström
25 år, Skellefteå,
ambulanssjukvårdare.

People in nature, Flash photography, Street fashion, Hair, Outerwear, Water, Sky, Happy

Hillevi Björn
54 år, Gävle, interior designer.

People in nature, Water, Plant, Sky, Lake, Happy, Mountain, Tree, Travel, Bank

Jonas Parandian
37 år, Stockholm,
naprapat.

Deltagarna drabbades också av några rejäla höststormar, med orkanbyar på över 35 meter per sekund.

– Då knakade det hej vilt i träden. Jag kände att där jag hade byggt mitt läger var en bra plats, men om fel träd skulle knäckas och gå över mig så var jag rökt. Då spelar det ingen roll om man har en SOS-knapp, säger Daniel.

”Det här är inte Robinson, det är på riktigt”

Eftersom deltagarna var ensamma fick de filma allt material själva med tre olika kameror som de fick rigga i olika vinklar. Därför fick de en kortare utbildning i att filma av produktionsbolaget ITV Studios.

– De var otroligt duktiga. Det som de filmade är ju det enda material vi har, så det var tur, säger Mattias Askengren.

Hur länge de svenska deltagarna klarar sig i den norska vildmarken återstår att se, likaså vilka som faller och vem som står kvar som ensam segrare. Mattias Askengren tror att formatet kommer att locka tittarna.

– Om man började kolla på ”Robinson” en gång i tiden, då gjorde man ju det för att se hur folk klarar sig utan mat och sånt. Sen har det utvecklats till att det är ett program där man gaddar ihop sig med andra för att få vara kvar. Det är inte det här. Det här är en fråga om hur man klarar sig när man är ensam, och det är på riktigt. Den enda livlinan du har är ett fisknät, och när du kommer upp på morgonen så har det frusit. Det är kallt, det stormar, de får ingen fisk, de har hemlängtan – allt i ett enda stort paket. Det är något som man inte har sett förut.

LÄNK: Här kan du läsa mer om ”Ensam i vildmarken” på discovery+

Natural environment, World, Water, Plant, Font, Sky, Biome

Testa discovery+ i 30 dagar för bara 10kr.
Erbjudandet gäller hela februari.
Därefter 79kr/månad.

Rubrik rubrik

Annons — innehåll från discovery+