Flash photography, Shoulder, Neck, Sleeve, Gesture, Grey, Headgear

”Några kastar sig på golvet och kysser kollegors fötter”

Insats Torsk

Uppmärksamheten blev stor när polisen inledde Insats Torsk 2020 – inte minst på grund av att en av de gripna var en känd medieprofil.
Men profilen var bara en av flera hundra som blev tagna på bar gärning.
   – De reagerar olika. Det kan vara allt från att man försöker springa, till att man börjar gråta, kastar sig på golvet och pussar kollegors fötter, berättar polisen Elin Sjögren.
   Nu har arbetet bakom insatsen blivit en dokumentärserie om den omfattande sex- och människohandeln i Sverige.

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om ”Insats Torsk – sexhandeln inifrån”

Insats Torsk kom av ett frö som såddes i huvudet på Linnea Horgby och Elin Sjögren. Båda arbetar som poliser på Södermalm i Stockholm och är intresserade av prostitutionsfrågan och hur man kommer till bukt med sexköp. När de fick höra att den dåvarande prostitutionsgruppen skulle läggas ner och att en omorganisation skulle göras undrade de vem som skulle jobba med de utsatta kvinnorna tills det kom en ny grupp. Det visade sig att ingen skulle göra det.

Flash photography, Head, Hairstyle, Eye, Cloud, Gesture, Black-and-white, Style, Sky, Happy

– Då tänkte vi att de här kvinnorna kommer ju fortfarande finnas, hur kan vi ha ett glapp där ingen polis jobbar med det här i Stockholm? Så vi snickrade ihop en insatsplan och gick till vår chef, berättar Linnea Horgby och fortsätter:

– Vi sa att vi inte visste hur det såg ut på Södermalm, så vi sa att vi ville göra ett stickprov på hur det ser ut hos oss. Vi sa att vi ville göra en insats.

Linnea och Elin fick grönt ljus av sina chefer och i början av 2020 inleddes Insats Torsk som fick resultat av en omfattning som ingen av de inblandade hade kunnat tro på förhand.

– Vi blev väldigt förvånade över hur många det var som faktiskt köpte sex och hur många kvinnor det var som befann sig i prostitution. Det har gjorts insatser tidigare i Sverige och i Stockholm, men förr hade man inte sett den här omfattningen av polisanmälningar, berättar Elin Sjögren.

Insats Torsk – sexhandel inifrån

Premiär: 11 oktober

Visas här: discovery+ och på Kanal 5 måndagar klockan 21.00

En dokumentärserie om den omfattande sex- och människohandeln i Sverige. I sju avsnitt berättar vi om kvinnorna som många gånger tvingas sälja sina kroppar, om männen som köper, och om de kriminella organisationer som tjänar miljarder på handeln.

En av sexköparna som greps inom Insats Torsk var en känd medieprofil, vilket gav insatsen stor uppmärksamhet. Initiativtagarna tycker att det har varit både på gott och ont.

– Han är ju som vilken sexköpare som helst, det är bara att han är känd också. Det positiva som kom ur det var att frågan till slut hamnade rätt. Man pratade om kvinnorna och de fick ge sin berättelse, säger Linnea Horgby.

Hon berättar att de flesta män som blir tagna på bar gärning för den här typen av brott reagerar på liknande sätt. Det de har gemensamt är att de blir förvånade. När man begår den här typen av brott tänker man att det inte är stor risk att man blir upptäckt.

– Det har varit väldigt blandade reaktioner. Mest av allt är det mycket skam och skuld. Först är det någon form av krisreaktion och sedan lägger sig det och då kan man ha ganska bra samtal, fyller Elin Sjögren i.

– Även bland kvinnorna man träffat på under insatsen har det varit blandade reaktioner. Vissa har varit med om det förut, medan andra blir livrädda när de träffar på svensk polis eftersom de inte vet om prostitution är olagligt här eller inte.

Sleeve, Gesture, Grey

Har blivit dokumentärserie

Nu har Insats Torsk blivit en dokumentärserie med samma namn, som kan ses på discovery+ och Kanal 5 under hösten.

– Jag tror att det kommer att landa väldigt bra. Det känns som att de har gjort en djupdykning på ett sätt som ingen annan har gjort förut. Det känns som att det behövs skildring från också det här hållet, för att samhället ska få se det från den rätta sidan också, säger Elin Sjöberg och får medhåll av Linnea Horgby:

– De vill berätta hur problematiken ser ut när det gäller prostitution i lägenhetsbordeller och sugar dating. Tanken är inte att det ska kretsa kring oss. Vi vill bara berätta hur vi jobbar och hur polisen kan utveckla sitt arbete.

Brottsförebyggande med Elpida

De betonar att trots att de kunnat visa upp ett framgångsrikt resultat är inte Insats Torsk ett färdigt koncept. Tanken är att polisen hela tiden ska utveckla och effektivisera arbetet. Ett steg inom det arbetet har de döpt till Elpida, som är det grekiska ordet för hopp.

– Det innebär hopp för männen, som måste få bukt med sina problem, men framför allt hopp för de här kvinnorna. Fokus för allt vi gör inom Insats Torsk är alltid för kvinnorna. Vi måste på alla sätt vi kan få färre män som köper sex och fler kvinnor att våga lämna, säger Linnea Horgby.

Elpida är en brottsförebyggande metod som går ut på att polisen tar kontakt med personer i förebyggande syfte. Oftast får man tag i dem via överskottsinformation man får från telefoner som tillhör kvinnorna som lever i prostitution.

– Det är på ett så tvångsmässigt sätt att man får känslan att de har problem. De kan ringa 20 gånger på en kväll. Vissa säger att de aldrig har träffat dem, men att de tvångsmässigt ringer dem för att de inte har någon annan att ringa. Är det här ett sätt att få män att sluta köpa sex är det så värt, för de här tjejerna ska inte behöva sälja sina kroppar, säger Linnea Horgby.

– Vi hoppas att det ska bli en metod som kommer att användas vid sidan av sådana här insatser. Vi hoppas att den här metoden kommer att användas som ett komplement, för att fånga in fler som behöver hjälp. I slutändan ska det resultera i att färre köper sex och att färre kvinnor behöver utnyttjas i slavhandel.

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om ”Insats Torsk – sexhandeln inifrån”

Automotive lighting
Mest av allt är det mycket skam och skuld

Linnea Horgby och Elin Sjögren.

Rubrik rubrik

Annons — innehåll från discovery+