Slipp fotbesvären – experten tipsar om hur du ska ta hand om fötterna i vinter

Under höst och vinter blir huden extra torr – och fötterna är inget undantag.
Därför är det lika viktigt att ta hand om dem nu som inför barfotasäsongen.
Här tipsar medicinska fotterapeuten Anna Larsson om hur du undviker besvär.

EXTERN LÄNK: Finare fötter med ett klick! Du hittar hela CCS utbud här.

De flesta av oss ägnar fötterna extra kärlek inför sommarsäsongen då det är dags att visa upp fötterna i öppna skor och barfota på stranden. Men under vinterhalvåret glömmer vi bort dem eftersom vi oftast gömmer dem i strumpor och täta skor. Men faktum är att just vinterhalvåret är en tid då vi lättare får besvär.

– Bara för att man stänger in fötterna i skor och strumpor och gömmer dem betyder det inte att de inte behöver kärlek. På höst och vinter när det blir lite kallare och torrt i luften blir man torrare i huden och det gäller även fötterna, säger Anna Larsson, medicinsk fotterapeut med egna salongen Annas Fotvård i Bollnäs.

Smörj regelbundet

För att hålla fötterna mjuka är det bra att regelbundet smörja med fotkräm.
– Man behöver ofta smörja sig lite mer än vad man gör på sommaren. Är man väldigt torr kan man behöva smörja två gånger om dagen. Jag brukar rekommendera CCS fotvårdssalva som innehåller karbamid och är en bra allroundkräm, säger Anna.

Den som är väldigt torr kan testa CCS Foot Pro en multifunktionell kräm som med en hög halt av pentylene glycol både verkar på torra och spruckna fötter och har hudvårdande och antimikrobiella egenskaper.

Hälsprickor vanligast på vintern

Ett annat besvär som är vanligt på vintern är hälsprickor.
– Det är fastiskt störst risk för det på vintern, och det är inte bra att få hälsprickor. Det kan komma in smuts och bakterier som kan leda till både svamp och rosfeber. Sår på fötterna är aldrig bra, säger Anna.

– Har du väldigt torra hälar kan du använda CCS Cracked Heel SOS som innehåller extra mycket karbamid och dessutom mjölksyra. Den är speciellt framtagen för hård och torr hud med sprickor.

Ta det lugnt med filen

Smörj gärna in fötterna innan du går och lägger dig på kvällen så får det verka under natten. Men man ska aldrig smörja mellan tårna, tipsar Anna, då fukt mellan tårna kan leda till fot- och nagelsvamp. Det är också viktigt att inte fila för ofta, då allt för idogt filande bara leder till ännu mer torr hud.

– Om du har torr hud är det en fotkräm du behöver för att mjuka upp fötterna. Fila ska du göra högst varannan vecka och gärna bara en gång i månaden.

EXTERN LÄNK: Finare fötter med ett klick! Du hittar hela CCS utbud här.

Expertens 3 bästa tips för vinterfötterna

1. Tvätta och smörj fötterna varje dag.
Tvätta även mellan tårna och se till att du torkar torrt för att undvika fotsvamp. Smörj in med fotkräm efter dina behov.

2. Gå regelbundet till en specialist
De flesta går bara till en fotterapeut en gång om året, inför sommarsäsongen, men alla borde gå åtminstone två ggr om året för att ta hand om fötterna.

3. Rör på fötterna
Fotgymnastik är jättebra för cirkulationen i fötterna, särskilt vintertid när de är instängda i skor långa dagar och inte får röra på sig så mycket. Att ta en kort stunds gymnastik på morgonen gör fötterna gladare.