Single post hero
Foto: Zeta

Här är mannen som tog olivoljan till Sverige

Fernando Di Luca kom till Sverige i början av 1960-talet och har beskrivits som mannen som tog olivoljan och medelhavsmaten till Skandinavien. Nu har han skapat en helt ny typ av pålägg – ett vegetabiliskt alternativ till smör på mackan.

EXTERN LÄNK: Läs mer om BreOliv

Frukost, mellanmål, middags- och nattmacka – svenskarna älskar verkligen sina smörgåsar. Med sina italienska rötter har matentreprenören Fernando Di Luca en passion för medelhavsmat generellt och för olivolja i synnerhet. Något som resulterade i idén att göra ett olivoljebaserat och bredbart pålägg.

– Många kanske tänker att smörgåsfettet inte spelar någon roll, men tio procent av vårt dagliga fettintag kommer från fett som används på mackan. Med BreOliv kan man på ett enkelt sätt minska på det mättade fettet redan till frukost, säger Fernando.

Tog vespan till Sverige

Men vi börjar med att blicka bakåt – hela vägen till år 1961. Fernando Di Luca, då 21 år gammal, satte sig på sin vespa och körde hela vägen från den italienska östkusten genom Europa. Siktet var egentligen inställt på England men ödet ville annorlunda och Fernando hamnade till slut i Sverige där han blev kvar.

– När jag kom hit gick jag in på en liten butik och frågade efter olivolja, men det var ingen som visste vad det var. Det visade sig att det fanns att köpa, men bara på apotek.

Foto: Zeta

Fått oss att älska olivolja

Sedermera blev Fernando Di Luca mannen som tog olivoljan och medelhavsmaten in i de svenska köken. Han har blivit en i sitt slag unik entreprenör och är än i dag i allra högsta grad aktiv i det framgångsrika familjeföretaget som bär hans efternamn, med varumärken som exempelvis Zeta i portföljen.

Redan under sina första år i Sverige upptäckte Fernando hur mycket smörgåsarna betydde i den svenska matkulturen, men förstod aldrig riktigt poängen med smör på mackan. En boll var satt i rullning och Fernando, som länge missionerat kring olivolja och alla dess fördelar fick år 2000 en idé:

– Jag drömde om olivolja i fast form, Det skulle vara att förena det bästa från två världar: medelhavskökets goda och smakrika olivolja med Nordens uppfinningsrika macktradition.

Få ingredienser och vegetabiliskt

Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort att förverkliga Fernandos idé, men skam den som ger sig. Efter 18 år i jakt på perfekta kombinationen ingredienser lanserades till slut BreOliv Original – ett vegetabiliskt och bredbart fett gjort på 72% extra jungfruolivolja, 18% fett från sheafrukt, vatten och lite salt.

– Genom att blanda sheafett med kallpressad olivolja fick BreOliv den konsistens jag letade efter. Saltet behövs för smakens skull, och för att saltet ska kunna lösas i produkten blandas det med lite vatten. Nu står den där i hyllan, kronan på verket i min livsgärning.

BreOliv är helt vegetabiliskt och fungerar lika bra i stekpannan som på smörgåsen, till bakning eller i en god röra. Olivoljan är en självklar del av matkulturen runt Medelhavet, men i Sverige är dock alla inte lika vana vid en alltför kraftig olivsmak. Därför finns nu även BreOliv Mild, med en något nedtonad olivsmak.

– Det passar fint på mackor med klassiska svenska pålägg, avslutar Fernando.

EXTERN LÄNK: Här finns goda recept med BreOliv