Hela den här avdelningen är en annons

Så får du ditt barn att läsa mer och bättre

Många föräldrar är oroliga för att deras barn inte läser böcker. Hur går det med barnens språkutveckling när datorspel och sociala medier tar all tid?
Författaren Johan Unenge har varit läsambassadör och här ger han sina bästa tips på hur du får ditt barn att läsa.

När Johan Unenge fick uppdraget som Sveriges förste läsambassadör var han skeptisk till kören av röster som klagade på att barn inte läser.

­– I alla tider har äldre generationer förfasat sig över yngre generationers vanor. Men även jag blir orolig över allt som försvinner om barn inte läser.

 

Barn lär sig tidigt hantera mobiler och paddor och läsa sms, räcker inte det?

– Unga människor har en fantastisk förmåga att uppfatta kortfattade sms med emojis. Men för att utveckla språk och tankeförmåga krävs lite längre texter.

 

Varför är det viktigt att barn läser böcker?

Språkutvecklingen gynnas av läsning. Hjärnforskningen visar att läsning av lite längre texter lär oss tänka snabbare och bli mer analytiska. Vårt dåliga matteresultat i skolorna kan härledas till sämre läsvanor.

 

Hur ska läsning kunna konkurrera med sociala medier och datorspel?

– Det är förföriskt med sociala medier där man får bekräftelse på vem man är hela tiden. Här spelar föräldrarna en viktig roll. Föräldrarna behöver själva lägga undan sina mobiler och i stället läsa godnattsaga för barnen. För tio år sedan fick 75 procent av alla barn lyssna till godnattsaga, nu är vi nere i cirka 35 procent. Minskningen kan bero på att föräldrarna tycker att vännerna på facebook viktigare än högläsning för barnen.

 

Vad tror du händer på sikt om barn inte läser böcker?

– I dag kan en av fem 15-åriga killar inte dra ut det viktigaste av en vanlig text i en svensk dagstidning Läsförståelsen blir sämre. Det blir svårare att läsa mellan raderna, förstå ironi. Man får ett torftigare språk. Till sist handlar det om förståelse för att människor är olika, integration mellan olika grupper i samhället och om demokratin. Böcker är en väg in i språket och det ger dig kontroll över livet.

 

Tror du att boken har en framtid?

– Det kommer alltid att finnas en framtid för bra historier. Men historier kan berättas på olika sätt. Om du ser film får du inte med språkutvecklingen. Jag tror att boken kommer att finnas kvar men kanske inte alltid som pappersbok.

 

Så får du ditt barn att läsa. Johans bästa tips.

1 Läs själv. Som förälder är du en viktig förebild.

2. Läs godnattsagor för barnen.

3. Muta barnen. Du kan inte tvinga barn att läsa men du kan muta dem: Du får 25 kronor om du läser en bok!” Med mutor kan du etablera en vana.

4. Var inte snobbig i bokvalet. Inse att dina gamla favoritböcker är lika passerade som dina gamla jeans.

5. Lägg tid på att välja böcker. Det finns bra serieromaner. De som läser Guiness rekordbok kan imponera på kompisarna med att rekordet i varmkorvätning ligger på 69 korvar på tio minuter. Zlatan-boken är en bra ingång för unga killar.

5. Inse att ditt engagemang viktigt. Ägna lika mycket tid åt ditt barns läsning som åt ditt barns idrottsutövande.

 

Här kan du hitta böcker som inspirerar ditt barn till läsning.

Johan_U

FAKTA

Namn: Johan Unenge

Ålder: 52 år

Jobbar med: Författare, illustratör, serietecknare och manusförfattare. Har bland annat skapat julkalendern Hotell Gyllene Knorren tillsammans med Måns Gahrton och serierna om Rosa och Eva & Adam.

Uppdrag: Utsedd till Sveriges första läsambassadör mellan 2011 och 2013 med uppgift att främja barns läslust.

Sitter gärna på: stol 9 i Barnboksakadamin.

Står helst på: en skateboard.

Favoritbok: ”Monsieur Carotte” av Edouard Manceau och Elise Ortiou Campion. Den handlar om en liten docka med morotsnäsa som gillar att bygga rulltrappor bland annat. Om jag är lite deppig behöver jag bara öppna den och vips är jag glad igen och det är inte många böcker som klarar av det.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication