Annons – innehåll från Amazon Prime Video

Downton Abbey och Mamma Mia-stjärnans jakt på kärlek i ny serie

”EN HYLLNING TILL KVINNLIG VÄNSKAP
OCH ATT HITTA SIG SJÄLV”

Hon har spelat rebell i succékostymdramat ”Downton Abbey” och jagat män och lyckan i ABBA-filmen ”Mamma Mia: Here we go again”. 

Nu är Lily James aktuell med den stjärnspäckade serien ”The Pursuit of Love”, som handlar om kvinnlig vänskap, att hitta sig själv och sökandet efter kärlek – och det faktum att den kanske finns där du minst anade det.

Streama “The Pursuit of Love” på Amazon Prime Video.

Två kvinnor med olika bakgrund och personligheter växer upp i ett nära systerskap och en delad längtan efter kärlek. Det är utgångspunkten i ”The Pursuit of Love”, en ny miniserie i tre delar på Amazon Prime video.

Linda Radlett och Fanny Logan är kusiner och bästa vänner. De är båda omåttligt intresserade av kärlek och sex och har en stark längtan efter att utforska kärlekens äventyr – men olika syn på hur det ska göras. 

Vi får följa deras eskapader genom Fanny, som har vuxit upp med sin moster eftersom hennes mamma – även kallad Rymlingen (The Bolter), efter sin vana att lämna sina män – övergav henne när hon var barn. Hon letar efter trygghet, medan kusinen Linda är en hopplös romantiker som ser kärlek som sin religion. Medan Fanny har utbildats har Linda hållits ”fången” på familjen Radletts gods, där hennes mycket excentriske far, spelad av Dominic West, styr med järnhand. Enligt honom är franska och ridning den enda utbildning kvinnor har rätt till, och han brukar roa sig med att låta sin blodhund jaga barnen över godsets stora gräsmattor. 

”The Pursuit of Love” bygger på den ikoniska romanen av Nancy Midford med samma namn och utspelar sig i mellankrigsårens Storbritannien, i ett krigshärjat och socialt konservativt samhälle där överklassen styr. Unga kvinnor har liten talan och tydliga mål utstakade för sitt liv. Att introduceras i sociala kretsar med högt anseende och gifta sig med rätt man är det enda som räknas. Något som Linda, spelad av Lily James, inte har några planer på.

 – Hon är en underbar karaktär: frisinnad, passionerad, impulsiv, eldig, frustrerande, självisk – och en lysande människa, har Lily James, som för den svenska publiken kanske främst är känd för sina roller i succéserien ”Downton Abbey” och som den unga Donna i ”Mamma Mia 2”, sagt till BBC. 

– De val hon gör kan ibland kännas hårda och ganska brutala men jag känner instinktivt att jag förstår henne och jag älskar henne djupt. Jag känner igen mig mycket i henne. Att spela någon från att den är 17 till 30 är verkligen en utmaning. Men hon ändras inte jättemycket, hon lever alltid för kärleken. Hon är den hon är.

“Linda har gnista, passion, eld och nyfikenhet men vet inte vad hon ska göra med den. Men hon följer sitt hjärta och försöker att finna sig själv genom de män hon möter” har Lily James sagt om sin rollfigur.

Ämne som fortfarande är aktuellt

Nancy Midfords roman sägs bygga på hennes egen familj – av BBC utnämnd till den mest skandalösa i Storbritannien – och släpptes 1945, då en kvinnas verklighet såg annorlunda ut än idag. Men trots att storyn har några år på nacken är huvudpersonernas frågeställningar om frihet, kärlek och sex lika relevanta.  

– Det ansågs vara en ganska radikal bok när den kom ut och det tror jag att den fortfarande är på så många sätt. Den handlar om att bli vuxen och om vänskap, sex och ambitioner, samtidigt som den lyckas vara väldigt rolig, säger Emily Beecham, som spelar Fanny, i en gemensam intervju för BFI & Radio Times TV Festival och fortsätter:

– Jag kände att mycket i storyn berör sådant som jag funderar på som kvinna, till exempel vad kvinnlighet är. Det finns så mycket konflikt kring det i samhället som fortfarande är relevant. Det går att relatera till så mycket för en modern publik: skildringen av kvinnlig vänskap, sex, moderskap, arbete och ambitioner. Jag tror att det var chockerande när boken kom. 

–Kärnan i historien handlar så mycket om kampen för att hitta sin identitet och sin plats i världen. Det är starkt och nyanserat. Emily Mortimer (manusförfattare och regissör) har varit väldigt modig kring frågan om vad som förväntas av kvinnor; både då och nu, säger Lily James i samma intervju.

Kusinen Fanny är seriens berättarröst. Hon väljer en tryggare väg i livet än Linda, som hon lika mycket avgudar som blir frustrerad på.

En hyllning till kvinnlig vänskap

I Emily Mortimers serieversion är den kvinnliga vänskapen, och särskilt Linda och Fannys relation, en central del. Det är kring den allting kretsar och det är den som sätts på sin spets när de två unga kvinnorna går åt olika håll. Även om de har svårt att förstå varandras val dras de till varandra som magneter. Medan Fanny nöjer sig med det som förväntas av henne och ett tryggt familjeliv, bestämmer sig Linda för att följa sitt hjärta till alltmer galna och skandalösa platser. 

Emily Beecham beskriver det som en bergochdalbana. 

– De finner lika mycket behag som frustration i relationen till varandra. Fanny har ett systerligt eller moderligt ansvar för Linda eftersom hon har känt henne sedan hon var barn. Men Linda har en del karaktärsdrag som Fannys mamma, Rymlingen, också har. Sidor som Fanny aldrig har tyckt om. Fanny blir också konstant övergiven av Linda, men så fort de är tillsammans igen känner hon sig hel, eftersom hon då får utlopp för sådant som hon saknar när Linda inte är där. 

Just den här beskrivningen är kvinnlig vänskap är något de tror många kan relatera till. 

– Linda och Fanny gör väldigt olika val i sina liv och deras vänskap skiftar väldigt mycket när deras livssituationer förändras dramatiskt. Jag tror att många kvinnliga vänskaper är rätt intima (något man får se i serien). Och ibland behövs vänskapen mer och ibland kan det gå månader och år då man nästan bara är ytliga vänner för att sedan komma närmare igen, säger Emily Beecham och får medhåll av Lily James. 

”Det var väldigt roligt att fördjupa mig i den här perioden, även om det känns som om min karaktär Linda kunde existera i vilken tidsperiod som helst, eftersom hon bryter alla regler”

Lily James i en intervju med The Guardian.

 

“Vi bestämde aldrig uttryckligen om Lindas och Fannys förhållande var sexuellt eller inte. I stället pratade vi mycket om kvinnlig vänskap och delade våra egna erfarenheter om hur de kan vara de viktigaste relationerna i ditt liv. Särskilt när du växer upp med hormoner som löper amok och uforskande av din sexualitet”, har Lily James sagt till The Guardian om de bästa vännernas relation.

– Det är en ärlig utforskning av kvinnlig vänskap. Du får följa de här två vännerna när de växer tillsammans, växer ifrån varandra, hittar tillbaka, får barn, når framgång, misslyckas, får sina hjärtan krossade – men hela tiden är de förenade. Det är en stor ära att få ha en sådan vän som betyder allt för dig och som verkligen är din själsfrände. Det är en hyllning till kvinnlig vänskap.

Streama “The Pursuit of Love” på Amazon Prime Video.

Fun fact om ”The Pursuit of Love”

Även om serien utspelar sig på 1920- och 30-talet är musiken modern. Ansvarig för musiken är George Vjestica från kultbandet the Bad Seeds, som spelar tillsammans med Nick Cave. 

– Soundtracket är så modernt och levande. Det gör allting så sexigt. Vi gjorde en balscen där vi hade ett band bestående av en medlem från The Who, två medlemmar från Nick Cave and The Bad Seeds och en var från The Specials och The Pretenders. Det var helt otroligt, har Lily James sagt.

Serien är full av kända ansikten. Förutom Lily James ser vi även Andrew Scott (“Fleabag”, “Sherlock Holmes”) och Dominic West (“The Wire”, “The Hour”, “The Affair”) i framträdande roller.

”Skulle inte varit så besatt av killar”

Det sätt som Linda försöker hitta sig själv, genom de män hon möter, är nog något många kan relatera till. Det var också något som Lily James kände igen, vilket blev tydligt när hon läste sina gamla dagböcker.
– En del av sakerna som jag hade skrivit var så mycket Linda. Jag önskar att jag var lika modig och tapper som henne – hon lever för sig själv. Jag kan relatera till hennes passion och öppna hjärta, har hon sagt till Harper’s Bazaar. 

Samtidigt önskar hon att hon kunde gått tillbaka och gett några råd till sitt yngre jag, enligt intervjun. 

– Var inte så besatt av killar. Häng mer med dina tjejkompisar. 

Streama “The Pursuit of Love” på Amazon Prime Video.

Så tycker kritikerna om”The Pursuit of Love”.

”En energisk, ofta rolig periodisk glimt av romantik och kvinnlighet”

The Hollywood Reporter

 

”Emily Mortimer har tagit ”The Pursuit of Love” och gjort det till en modern berättelse som definitivt går att relatera till på 2020-talet, även om den utspelar sig hundra år tidigare. Och det är ingen liten bedrift”

Decider

 

”En omedelbar klassiker. Vilken magnifik upplevelse att kasta sig in i.”

The Guardian

 

Allt annat än ett dammigt kostymdrama

Även om ”The Pursuit of Love” är ett kostymdrama är det allt annat än mossigt. Något som var viktigt för regissören och manusförfattaren Emily Mortimer, känd från ”The Newsroom”.

– Nancys Mitford kanske skulle vända sig i sin grav om hon såg serien, men för mig har det varit viktigt att det inte skulle kännas som om du har sett ett dammigt kostymdrama ytan det ska kännas fräscht och nytt även om det utspelar sig i en annan tid. Att det känns som om det handlar om dig ändå. Det har varit min drivkraft, säger hon i intervjun under BFI & Radio Times TV Festival. 

– Hon har gjort historien så levande och lagt till mer djup, smärta och ärlighet till både Fanny och Linda, säger Lily James i samma intervju.

– Hon fokuserade på att göra en historia om två vänner som är som systrar, och hur det är att vara kvinna. I boken finns det en textrad om att som kvinna kan dina vingar bli klippta och ändå blir alla överraskade över att du inte vet hur man flyger. Emily har lagt till den känslan av press och påfrestning som finns på kvinnor – både då och nu. 

Streama “The Pursuit of Love” på Amazon Prime Video.

Se trailern av The Pursuit of Love

“The Pursuit of Love” är en serie i tre delar som hade premiär på BBC i våras. Den finns nu exklusivt på Amazon Prime Video.

Seriens regissör och manusförfattare Emily Mortimer spelar också Fannys mamma Rymlingen. Hon knyter ihop den känslomässiga striden som pågår mellan Linda och Fanny eftersom Linda har en del gemensamma karaktärsdrag med Rymlingen, som övergav Fanny som liten.

3 andra serier att fastna för i höst

Nine Perfect Strangers

Nio människor med väldigt olika personligheter anländer till Tranquillum House – en mystisk spaanläggning som utlover en “fullständig förvandling”. Väl där förtrollas gästerna av den gåtfulle Masha (Nicole Kidman) som inte skyr några medel för att hela dem. Men i takt med att dagarna går hotar Mashas okonventionella metoder att knuffa den hetlevrade gruppen över bristningsgränsen. Snittbetyg på IMDB: 7,1.

Se nu på Prime Video.

Modern Love

En osannolik vänskap, en förlorad kärlek dyker upp igen. Ett äktenskap når en vändpunkt. En dejt som kan ha varit något annat. En okonventionell ny familj. Dessa är de unika berättelserna om kärlekens lycka och besvär, inspirerade av New York Times älskade spalt “Modern Love”. Snittbetyg på IMDB: 8,0.

Se nu på Prime Video.

Soulmates

Testet för att hitta sin själsfrände påverkar sju människors liv: Nikki tvivlar på sitt äktenskap, David är otrogen, Libby älskar både sin själsfrände och sin man, Mateo ger sig ut på ett galet äventyr, Kurts själsfrände är död och Caitlin ifrågasätter om hennes själsfrände är bra för henne. Med svenska Malin Åkerman. Snittbetyg på IMDB: 6,1.

Se nu på Prime Video.

DET HÄR ÄR AMAZON PRIME VIDEO

Amazon Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Tjänsten har över 40 000 serier och filmer, både nya Amazon Prime Originals och äldre klassiker. Bland andra “The Underground Railroad”, “Fleabag”, “The Boys”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Clarkson’s Farm”, “Without Remorse”, “Modern Love” och “Nine Perfect Strangers”. I novevember har den hajpade fantasyserien “The Wheel of Time” exklusiv premiär. 

VÄLKOMMEN TILL AMAZON PRIME VIDEO

 

Mera läsning från Amazon Prime Video