Annons – innehåll från Prime Video

Blod, mod och USA:s mörka förflutna i hyllad serie

Okända historierna om hemligt nätverk

får liv i uppmärksammad serie

Inspelningarna av serien ”The Underground Railroad” var så tuffa att man hade en psykolog på plats. Den våldsamma, bitvis blodiga, kamp för ett liv i frihet som 16-åriga slavflickan Cora för i serien blottar en mörk del av USA:s historia. Hur mycket sanning finns i historien – och finns verkligen den mytomspunna underjordiska järnvägen på riktigt?

”The Underground Railroad” inleds på ett bomullsplantage i Georgia. Där har 16-åriga Cora som har fötts in i slaveri av en mor som rymmer och aldrig återfinns är utstött och illa omtyckt. Vi får en fasansfull inblick i livet som slav i USA:s sydstater i början av 1800-talet. Bilder som gör fysiskt ont att se där en man först piskas för att sedan brännas levande inför ögonen på de andra slavarna, tvångssex för att fler slavar ska avlas fram – och händelser som är en mörk del av USA:s historia och den svarta befolkningens arv.

Här träffar Cora, spelad av sydafrikanska Thuso Mbedo, Ceasar som nyligen har sålts vidare från Virginia mot hans tidigare ägares testamente som säger att han ska bli en fri man. Ceasar ska få hjälp att fly via den underjordiska järnvägen, och vill få med sig Cora. Det blir början på deras bitvis skrämmande äventyr där de gör upptäckter om samhället bortom plantagen och slaveriet som först verkar svåra att tro på.

– Slaveriet är en historia som vi inte vill kännas vid på grund av den skam och det trauma som är förknippat med det.

Serien, som finns på Amazon Prime Video, har regisserats av Oscarsbelönade Barry Jenkins. Han har tidigare sagt i en intervju med The Observer att det är det mest utmanande material han någonsin har jobbat med.

– Slaveriet är en historia som vi inte vill kännas vid på grund av den skam och det trauma som är förknippat med det. Det är nästan som om Amerika vill förneka att det har hänt, så den här serien är en möjlighet att se hur det faktiskt var. Trots att det är en bitvis visuellt plågsam, blodig och våldsam del av den amerikanska historien tror Jenkins att publiken är redo för den.

– Jag hade inte gjort serien om jag inte trodde att folk var redo för den. Och om de inte är det så är det också okej. Det är det som är det vackra med att skapa –  när någon är redo att hitta det så kommer det att finnas där, har han sagt.

The Underground Railroad

Den 10 delar långa serien är regisserad av Barry Jenkins som även har gjort ”If Beale Street Could Talk” och Oscarsbelönade ”Moonlight. Bland huvudrollerna finns Thuso Mbedu (”Side Dish”) som Cora, Aaron Pierre (”Krypton”) som Caesar, Joel Edgerton (”The King”) som slavjägaren Ridgeway, William Jackson Harper (”The Good Place”) som Royal, och Zsane Jhe (”Watchmen”) som Lovey.

2016 utgavs Coleson Whiteheads roman med samma namn, som serien bygger på. Det var han som gestaltade järnvägen som en riktig järnväg med spår och tåg under jorden som hjälper huvudpersonen Cora att fly undan slaveriet. Boken belönades med Pultizerpriset 2017 och National Book Award 2016.

Den underjordiska järnvägen var ett nätverk i USA organiserat av bland andra abolitionister och andra anti-slaverirörelser under 1800-talet för att hjälpa slavar fly från sydstaterna till nordstaterna eller Kanada. Även om den organiserades så tidigt som slutet på 1700-talet var det under perioden 1850-1860 som den hade sin höjdpunkt och hjälpte då 1000 personer årligen att fly. Runt 100 000 slavar beräknas ha tagit sig fria med hjälp av nätverket.

 

Psykologer som stöd vid inspelningarna

För huvudrollsinnehavaren Thuso Mbedo som gör sin första internationella roll innebar serien att hon fick ägna timmar av research för att sätta sig in i rollen.

– Jag arbetade så hårt med att komma in i hennes huvud och att fullständigt förstå kontexten att min hjärna till slut sa: Okej, det räcker nu. Gör någonting annat en stund, det här är för hjärtkrossande, har hon sagt till Harper’s Bazaar.

Regissören Barry Jenkins lät till och med installera ett team av psykologer under inspelningarna för att hantera de traumatiska scenerna som återskapades, särskilt de som var extra våldsamma. Något som blev avgörande för att klara av det, menar Thuso Mbedo.

– Rådgivaren kom och tog mig åt sidan under de tuffa dagarna. Hon kallade mig alltid Thuso för att få bort mig från Cora och skapa den distans som jag behövde, så att det inte skulle kännas som om jag levde i den där hemska världen konstant, har hon berättat för Harper’s Bazaar.

Andra dokumentärer som fängslar

Fanns det en underjordisk järnväg genom Amerika?

När vi får följa med Cora och Ceasar på deras flykt från bomullsplantagen genom olika delstater i USA tiden före inbördeskriget, blir man snabbt nyfiken på att få veta om det finns någon sanning i historien. Har den underjordiska järnvägen verkligen existerat, och fanns det slavjägare som jagade tillbaka förrymda slavar till sina ägare mot bra betalning?

Svaret är: ja. Den underjordiska järnvägen existerade, dock inte som en riktig järnväg med tåg. Det var i stället ett hemligt, socialt nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från de södra delstaterna till de norra där slaveriet var förbjudet. En del sig till och med så långt som till Kanada och Mexico. Under första halvan av 1800-talet tros runt 100 000 slavar ha lyckats fly tack vare nätverket som var uppbyggt kring hemliga vägar och så säkra platser som hem, kyrkor eller affärslokaler där slavarna gömdes i väntan på att kunna ta sig vidare till nästa säkra plats. Man färdades till fots eller gömda i medhjälpares vagnar i skydd av mörkret. Det fanns inga kartor eller information utan allt spreds från mun till mun för att lättare kunna hålla det hemligt och ofta tog man nya vägar för att hindra att bli upptäckta av de slavjägare som hade som uppgift att tillfångata förrymda slavar och föra tillbaka dem till sina ägare.

Så tycker kritikerna om ”The Underground Railroad”

”Oscarsregissören Barry Jenkins filmatisering av Colson Whiteheads rosade roman är ett mästerverk. En lika chockerande grym som sinnlig djupdykning i slaveriets historia genom magisk realism.”

Dagens Nyheter

Så tycker kritikerna om ”The Underground Railroad”

”The Underground Railroad helt enkelt skimrar från början till slut.”

Sydney Morning Herald

Så tycker kritikerna om ”The Underground Railroad”

”Jenkins får med allt. Det är som om han har kommit på hur man får trattar ut mer känslor genom en kameralins än någon annan.”

New York Times

Så tycker kritikerna om ”The Underground Railroad”

”Jenkins tillhör de få regissörer och producenter som kan göra historien rättvisa, och hans 10-avsnitt långa serie är mörk, vacker och absolut spektakulär.”

USA Today

Så tycker kritikerna om ”The Underground Railroad”

”Dess känslomässiga toppar och dalar är starkare än någonting du kommer att se på TV i år, precis som bilderna är mer underbara och mardrömslika.”

Rolling Stone

Så tycker kritikerna om ”The Underground Railroad”

”En av årets bästa tv-serier”

SVT Kultur

Därför kallades nätverket en järnväg

Järnvägen blev därför en metafor, ett sätt att hålla det hemligt – som låg helt rätt i tiden.

– Ungefär samtidigt som den underjordiska järnvägen startade hade tåg börjat att trafikera Amerika, särskilt mellan Baltimore och Ohio. Så de upptäckte att de kunde prata öppet om nätverket genom att helt enkelt använda ordförrådet som användes vid järnvägen, säger Leesa Jones, medgrundare av Washington Waterfront Underground Railroad Museum i North Carolina, till The Guardian.

– Till exempel så var en depå eller station inte en riktig tågstation utan det kunde vara en kyrkogård, en flod, en lada eller ett ställe i skogen. En konduktör var den som hjälpte de förrymda slavarna från en plats till en annan. Det var ett kryptiskt språk som hjälpte dem att utföra sin verksamhet, fortsätter hon.

”Ville ha riktiga tåg och tunnelsystem under jord”

När sedan författaren Colson Whitehead skrev den Pulitzerprisbelönta boken ”The Underground Railroad” som serien bygger på blev metaforen till en riktig underjordisk järnväg med riktiga tåg som förflyttade slavarna i säkerhet norrut. Något som var självklart även för regissören Barry Jenkins att ha med i serien eftersom han som sexåring hört talas om det underjordiska nätverket för första gången (det är vanligt återkommande i barnböcker i USA) och föreställt sig en järnväg byggd av svarta superhjältar i skydd av nattens mörker, med tunga ånglok som hemlighetsfullt dundrade fram under den amerikanska jorden.

– Jag sa till Mark Friedberg, vår produktionsdesigner: det här får inte vara fake. Jag vill ha riktig räls, riktiga tåg och riktiga tunnlar. Jag vill inte filma mot en skärm. Till slut hittade vi ett privat tågnätverk och byggde tunnlar ovanpå det som vi filmade i, har han sagt till The Guardian.

Det här är Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Tjänsten har över 40 000 serier och filmer, både nya Amazon Prime Originals och äldre klassisker. Bland andra “The Underground Railroad”, “Fleabag”, “The Boys”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Clarkson’s Farm”, “Without Remorse” och “Them”. 

”Deras historier behöver berättas”

Men tågräls och riktiga tåg är inte den enda vanliga missuppfattningen om det underjordiska nätverket. Många menar att tv-serien ger en ärligare bild av vilka som var de riktiga hjältarna. Historiskt har de vita aktivisterna lyfts fram som slavarnas räddning, medan de svarta som också erbjöd skydd, kläder, mat och pengar och därmed riskerade sina liv har fått en mindre betydande roll. På samma sätt som de som försökte ta sig till frihet också är de riktiga hjältarna, menar Leesa Jones.

– Inte för att nedvärdera de vitas heroiska insatser, men vad frihetssökarna gjorde är nedtonat i historien. Man måste inse vilken risk de tog, hur de flydde, varför de flydde och vilka faror och problem de mötte under sin färd mot frihet. De var inte hjälplösa människor som satt på plantagen och väntade på att bli räddade. De var uppkomsten av sin egen rörelse, säger hon och fortsätter:

– Visst, de behövde hjälp men deras hjälpare var både vita, svarta och amerikansk ursprungsbefolkning. När man tänker på dem och de historier som har berättats inser man snabbt vilka som är de riktiga hjältarna. Och deras historier behöver berättas.

Och Thuso Mbedo menar att det är en berättelse som behövs i dag i ett allt mer polariserat samhälle.

– Det är en berättelse som bekräftar det som svarta så länge har sagt – det här är min verklighet – trots att samhället konsekvent säger att det hände för så längesen och att vi bara borde släppa det. Nu, efter allt som har hänt det senaste året så inser du att det inte är så långt ifrån verkligheten som du tror, säger hon till Harper’s Bazaar och fortsätter:

– Jag tror att det är en bekräftelse på det traumat, att smärtan eller förbittringen som du kanske känner inte bara finns i ditt huvud. För första gången kan vi säga ”vi hör er”. Det var helande att spela Cora och jag hoppas att de som tittar känner det.

Något som även Barry Jenkins hoppas på. – Jag hoppas att serien kan förändra snarare än förstärka de stereotyper om mina förfäder som har tillåtits fortsätta över decennier av tid, har han sagt i intervjuer.

Mera läsning från Amazon Prime Video