Annons – innehåll från Prime Video

The Tomorrow war
Tidsresor i fokus i världens mest streamade film – ”Något annat än vi sett i filmer tidigare”

Experter: Så kan tidsresor gå till i verkligheten 

AKTUELLT ÄMNE I NYA STORFILMEN

I nya storfilmen ”The Tomorrow War” reser ett gäng människor framåt i tiden för att rädda världen från en alieninvasion. Tidsresor är vanligt i filmer, men faktum är att de skulle kunna vara fullt möjliga även i verkligenheten enligt forskare – som letar i rymden efter så kallade ”maskhål”.

”The Tomorrow War” hade premiär på Amazon Prime Video i början på juli och blev under de första dygnen den mest streamade filmen i världen. Det är en actionstänkare där Chris Pratt  (Guardians of the Galaxy och Jurassic World) och Yvonne Strahovski (The Handmaids Tale) har två av huvudrollerna. 

I filmen kommer en grupp tidsresenärer från 2051 för att få hjälp med att utkämpa vad som kan bli mänsklighetens sista slag – ett krig mot dödliga aliens som de håller på att förlora. Nu måste världen samla sina krafter och skicka både soldater och civila för att hjälpa till att rädda mänskligheten – 30 år fram i tiden. 

”Jag tror att de bästa filmerna i den här genren är rotade i starka familjerelationer.”

Filmen har beskrivits som en mix av klassiska blockbusters från 90-talet, som en blandning av ”Independence Day”, ”Terminator” och ”Starship Troopers”. Förutom action och sjukt läskiga aliens finns här relationen mellan far och dotter, så väl som far och son som en stark bärare av historien vid sidan av den grundläggande kampen för mänsklighetens överlevnad. 

– Jag tror att de bästa filmerna i den här genren är rotade i starka familjerelationer. Det är därför den här filmen verkligen funkar bortom spektaklet, actionelementen och skämten – på grund av styrkan i relationerna, säger Chris Pratt till Sky News, och fortsätter:

– Det är en berättelse om upprättelse och en andra chans. 

SLOR REKORD PÅ TVÅ DYGN

”The Tomorrow War”

Filmen är regisserad av Chris McKay (Lego Movie) och var från början tänkt för biograferna men släpptes i början av juli exklusivt på Amazon Prime Video. 

Chris Pratt (Jurassic World och Guardians of Galaxy) spelar huvudpersonen Dan Forester som tillsammans med bland andra sin pappa (spelad av J.K Simmons) reser 30 år framåt i tiden för att bekämpa det som kan bli mänsklighetens sista slag – mot dödliga aliens som är allt annat än snälla. Där möter de bland annat en forskare spelad av Yvonne Strahovski, känd som Serena Joy Waterford i ”The Handmaid’s Tale”.

När filmen släpptes slog den inom 48 timmar Amazon Prime Videos rekord som den mest streamade filmen och blev även den mest streamade filmen i världen. 

Reser i tiden med ett maskhål

Men för att få en andra chans behöver Pratt och hans motspelare resa i tiden – och de gör de med ett så kallat maskhål. Ett maskhål är tänkt fenomen där två olika platser i rymden är förbundna med varandra genom en tunnel. 

Även om det är något som ofta har använts i scifi-filmer är reglerna för tidsresor lite annorlunda i  ”The Tomorrow War”. 

– Det här är något annat än tidsresor vi har sett i filmer tidigare. Vår filosofi är att tiden är som en flod som flyter fram i jämn takt. Hopplänken som de använder i filmen skapar två flottar på den tidsfloden, så om jag hoppar fram 40 år och tillbringar 10 dagar där så kommer jag att komma tillbaka 10 dagar senare i nutiden också, förklarade Chris Pratt i en intervju inför filmen.

Teorin utvecklades av nobelpristagare

Men hur trovärdig är ens idén med maskhål och att kunna resa i tiden med hjälp av dem? Ganska mycket – om man ska tro forskarna. 

Två filmer som bedöms som extra trovärdiga när det kommer till korrekt beskrivning av att resa i tiden är storfilmerna ”Interstellar” och ”Contact”. Gemensam nämnare för dem är att man samarbetade med fysikern och nobelpristagaren Kip Thorne och på så sätt fick en realistisk bild av vad som är möjligt och inte. Teorin om maskhål utvecklades nämligen av just Kip Thorne på 1980-talet.

Fler filmer med tidsresor som tema

Det krävs för att vi ska kunna resa i tiden

Många fysiker anser att fysikens lagar tillåter att vi reser i tiden, vi har bara inte kommit på hur vi ska göra. 

– Jag tror att det finns en möjlighet att vi kommer kunna resa tillbaka i tiden, har till exempel Neil Turok, professor i teoretisk fysik vid Perimeter Institute i Waterloo, Kanada, sagt till SVT. 

Men maskhålen bedöms vara en stark kandidat för att lyckas och forskare runt om i världen försöker nu att hitta maskhål med hjälp av teleskop. 

När eller om forskarna väl har hittat dem kommer nästa utmaning: att praktiskt kunna använda dem. De anses nämligen vara instabila och kollapsar väldigt lätt. 

– Maskhål skulle kunna vara ett sätt att resa i tiden, men teoretiskt sett måste vi komma på hur vi ska hålla öppningen öppen så länga att vi hinner resa igenom det, har Tamara Davies, professor i teoretisk fysik vid University of Queensland i Austrialien sagt till SVT. 

Kritikerna om ”The Tomorrow War”

Pratt passar perfekt, blandningen mellan sväng, roliga repliker och en relativt engagerande far- och dotter-historia funkar fint. När det är känslopjunkigt och actionscenerna blir mer och mer överdrivna är det oftast på rätt sida självmedvetenheten. Kort sagt: man har oväntat kul.

Aftonbladet

Kritikerna om ”The Tomorrow War”

”The Tomorrow War är den här säsongens överraskning, ett överfyllt slag mellan elaka aliens och vettskrämda människor.”

San Jose Mercury News

Kritikerna om ”The Tomorrow War”

”Älskade Chris Pratt och Yvonne Strahovski. Älskade att de svarta inte dog de första tio minutrarna. Älskade all action.”

– RogerEgbert.com

Kritikerna om ”The Tomorrow War”

”The Tomorrow War” är en emotionell berg-och-dal-bana, med höga adrenalintoppar och hisnande emotionella käftsmällar. Det är en av de bästa science fiction-filmerna jag sett de senaste åren.”

– Filmtopp.se

Och medan forskarna fortsätter att leta efter maskhål i rymden finns det de som är övertygade om att tidshopp redan är genomförbara – dock bara i en riktning. 

– Om du åker väldigt fort i ett rymdskepp, eller reser till en väldigt ung stjärna eller ett svart hål, så kan en vecka för dig vara långt in i framtiden för resten av jorden, har Carlo Rovelli, italiensk fysiker och specialist på ämnet, förklarat för SVT. 

Allt som krävs för en enkelresa till framtiden är enligt honom ett tillräckligt avancerat rymdskepp som åker från jorden tur och retur tillräckligt snabbt. Då kan ett par dagar på rymdskeppet motsvara ett millenium på jorden. Vilket är exakt vad som händer i kultfilmen ”Apornas planet” från 1968. 

Att resa bakåt i tiden är däremot mer komplicerat enligt Carlo Rovelli. 

–  Att resa till dåtiden är logiskt möjligt, men praktiskt taget omöjligt. Att resa till framtiden är definitivt möjligt och bara en fråga om pengar. 

Tills forskarna upptäcker mer, eller i väntan på ett avancerat rymdskepp, får vi hålla till godo med tidsresor på film. Och med tanke på de aliens som exempelvis skådespelarna i ”The Tomorrow War” stöter på är det nog lika bra. 

Mera läsning från Amazon Prime Video