Annons – innehåll från Prime Video

Så skapades kritikerrosade storserien ”Sagan om ringen: Maktens ringar”

;

Tolkiens verk har blivit en klassiker inom populärkulturen och legenden har inspirerat i stort sett alla fantasyhistorier som har skrivits det senaste århundradet.
Med den nya – kritikerrosade – ”Sagan om Ringen: Maktens ringar” öppnas dörren till en helt ny tidsålder med platser och karaktärer vi aldrig tidigare har sett på tv eller film.
Följ med bakom kulisserna på en av världens största tv-produktioner och läs om hur världens största serie skapades.

Det finns en tid i Tolkiens värld långt innan hobbitar slog sig ner i Fylke. Långt innan ett utvalt sällskap med Frodo och Sam i spetsen gav sig av på en lång resa genom Midgård med ett syfte: att förstöra härskarringen. En tid av fred, där städer som senare ska falla blomstrar och där den häpnadsväckande ön Númenor är bebodd av människor. En tid som varken har filmatiserats eller skrivits om i någon bok, förutom i de bilagor till Sagan om ringen-trilogin som tillkom efter att de klassiska böckerna skrevs – när läsarna helt enkelt ville veta mer.

Fram till nu.

“Sagan om ringen: Maktens ringar” går att streama på Prime Video den 2 september.

Med den nyskrivna och högt emotsedda serien ”Sagan om ringen: Maktens ringar” på Prime Video lyfter seriens skapare på locket till en Tolkienvärld och tidsålder vi aldrig tidigare sett, men som många hängivna fans, däribland seriens showrunners J.D Payne och Patrick McKay, älskar.

De två barndomsvännerna är livslånga Tolkien-nördar och deras pitch för hur de tänkte sig serien gjorde att de trots att de var hyfsat okända landade jobbet som skapare av serien för Amazon Studios.

– Den andra tidsåldern är en fantastisk historia som vi kände förtjänade att bli berättad. Vi ville hitta en historia som kunde stå på egna ben och vi kände att den här historien inte hade blivit berättad med det djup den förtjänade, har de tidigare sagt.

– Fram till nu har publiken bara sett historien om en ring, men innan den fanns det flera… och vi ser fram emot att dela den episka historien om alla ringarna.

Länk: Streama “Sagan om ringen: Maktens ringar” nu på Prime Video

Sagan om ringens tidsåldrar

Tolkien delade upp sina historier i tre tidsåldrar. Den hittills mest kända är den tredje tidsåldern, där ”The Hobbit” och ”Sagan om ringen-trilogin” utspelar sig. Den första tidsåldern sträcker sig från tidens begynnelse till den elaka Morgoths undergång och beskrivs i boken ”The Silmarillion”.
Den andra tidsåldern, som utspelar sig däremellan, är spelplatsen för Prime Video-serien ”Sagan om ringen: Maktens ringar”. Det är här de 20 ringarna smids och Sauron i hemlighet låter tillverka härskarringen. Den andra tidsåldern utspelar sig över flera tusen år, men seriens showrunners J.D Payne och Patrick McKay har sagt att händelserna har komprimerats för att karaktärer som Celebrimbor (som smidde ringarna) och Isildur (som var den som högg av härskarringen från Saurons hand) ska kunna leva samtidigt i serien.

Sagan om ringens tidsåldrar

Tolkien delade upp sina historier i tre tidsåldrar. Den hittills mest kända är den tredje tidsåldern, där ”The Hobbit” och ”Sagan om ringen-trilogin” utspelar sig. Den första tidsåldern sträcker sig från tidens begynnelse till den elaka Morgoths undergång och beskrivs i boken ”The Silmarillion”.
Den andra tidsåldern, som utspelar sig däremellan, är spelplatsen för Prime Video-serien ”Sagan om ringen: Maktens ringar”. Det är här de 20 ringarna smids och Sauron i hemlighet låter tillverka härskarringen. Den andra tidsåldern utspelar sig över flera tusen år, men seriens showrunners J.D Payne och Patrick McKay har sagt att händelserna har komprimerats för att karaktärer som Celebrimbor (som smidde ringarna) och Isildur (som var den som högg av härskarringen från Saurons hand) ska kunna leva samtidigt i serien.

De har också berättat att de såg det som sin uppgift att likt arkeologer sätta ihop ledtrådar och detaljer från Tolkiens arbete för att skapa serien.

– Det var som om Tolkien placerade ut stjärnor i himlen och lät oss rita stjärnbilderna. I sina brev (särskilt i ett till sin förläggare) pratar han om att han ville lämna efter sig en mytologi för andra att ta vidare. Vi gör det Tolkien ville. Så länge som vi kände att varje sak vi uppfann var sann mot hans väsen så visste vi att vi var på rätt väg, har J.D Payne sagt till Empire.

”Vi gör inte det här eftersom det är ”Sagan om ringen” och folk gör uppföljare nu för tiden. Vi skulle aldrig ha satsat fyra år av våra liv, dygnet runt, på det här om vi inte kände att det finns en riktigt bra historia här som förtjänar att berättas på den här enorma skalan”.

Patrik MacKay till Enterntaintment Weekly

Att pitcha 5 säsongers tv-material för Amazons högsta chefer och Tolkiens familj må ha varit en utmaning, men ingenting jämfört med att skriva manus och producera, menar duon.

– Vi kände oss som hobbitar. Som två väldigt små människor i en väldigt stor värld som just hade anförtrotts något som betydde så mycket för så många människor, har J.D Payne sagt till Variety och avslöjat att de ofta använde sig av Frodos berömda citat från första filmen.

– Patrick och jag tittade ofta på varandra i utmanande situationer och sa: Jag är glad att du är med mig Sam.

Det här är “Sagan om ringen: Maktens ringar”

Serien är en helt nyskriven tv-serie baserad på Tolkiens andra tidsålder som utspelar sig flera tusen år före händelserna i ”The Hobbit” och ”Sagan om ringen”-trilogin.
Serien är skapad av J.D Payne och Patrick McKay och regisserad av J.A Bayona, Wayne Che Yip och svensk-franska Charlotte Brändström.

Serien går att streama nu på Prime Video.

”Galadriel har sökt igenom Midgård i över 1000 år efter den svårfångade, oupptäckta, mycket verkliga ondskan.”

Morfydd Clark

Allt börjar med Galadriel

När ”Sagan om ringen: Maktens ringar” börjar är det i en tid av fred i Midgård. Det är århundraden sedan alver och deras allierade besegrade den onde guden Morgoth och hans lärling Sauron. Stor-kungen Gil-Galad styr över alverna i Lindon och det livliga underjordiska dvärgriket Khazad-dûm är långt ifrån den övergivna gruvan där Gandalf långt senare möter en balrog. På andra sidan havet lever människorna gott i öriket Númenor som leds av den stoiska drottningen Míriel.

Men det finns de, som alven Galadriel (Morfydd Clark), som känner faran lura runt hörnet och som fruktar att skuggorna är på väg tillbaka över Midgård. Rädslan över att ondskan återigen kan visa sitt fula tryne för Galadriel ut på en resa för att slåss för en framtid som är hotad.

– Galadriel har sökt igenom Midgård i över 1000 år efter den svårfångade, oupptäckta, mycket verkliga ondskan. Till slut vet hon att faran existerar, att ondskan måste stoppas, säger Morfydd Clark i ett pr-klipp för serien.

Alvdrottningen Galadriel spelas av Morfydd Clark.

Resan tar henne bland annat till det mytiska Sundering Seas, beläget mellan Midgård och Númenor. Här möter hon en människa vid namn Halbrand (Charlie Vickers) och de två tvingas göra gemensam sak för att överleva en rasande storm.

– Om han aldrig hade mött henne hade hans liv kanske tagit slut. Jag tycker att det är intressant, att i det allra första ögonblicket de möts hänger deras överlevnad på varandra, säger Vickers till Collider.

Så skapades världarna

För seriens produktionsdesigner Ramsey Avery låg utmaningen i att skapa ett Midgård som både kändes bekant och nytt.
– Det handlar om att världen här känns livlig och rik till skillnad mot vad vi ser i filmerna där allting är på nedgång och falnar, säger han till Entertainment Weekly.

Eftersom serien följer ett dussintal karaktärer genom olika platser var man tvungen att skapa en unik känsla för varje plats. Alverna har till exempel en livslång (det vill säga flertusenårig) kärlek till naturen, och därför är arkitekturen i Lindon nästan gotisk med höga trädliknande kolosser och trädlika detaljer.
En av de största utmaningarna var att iscensätta ön Númenor. Tolkiens mäktiga Atlantis-liknande kungadöme har aldrig tidigare visats på en skärm och Avery hittade inspiration från de antika grekiska och romerska rikena.
– Det är en mäktigt rike där man är duktiga på sjöfart och sätter stort värde på vattnet, så därför har vi blått överallt. Vi har zillioner med olika nyanser av blått, säger han till EW.

Något som var viktigt i framtagandet av världarna var att bygga upp dem fysiskt så mycket det var möjligt i stället för att skapa saker med specialeffekter i efterhand.
– Vi ville se till att skådespelarna skulle ha världar som kändes beboeliga, säger Avery till EW.

– Det var som att gå till Midgård för att arbeta varje dag, har J.D Payne, en av seriens skapare, beskrivit det.

Scenen som tog tre veckor att filma

Stormen på Sundering Seas var inte bara en skiljepunkt för karaktären Halbrand, det är en av den första säsongens viktigaste och mest genomarbetade scener. Teamet bakom scenen med regissören J.A Bayona och Ron Ames, ansvarig för visuella effekter, i spetsen förberedde scenen tre-fyra veckor innan de började filma enligt Collider. För att få så verklighetstrogna vågor som möjligt filmade de scenen – som tog tre veckor att genomföra – i två enorma vattentankar. Den ena, 10 meter djup och som kunde hålla 2,5 miljoner liter vatten, placerades utomhus. Den andra, en mindre dyktank på 1,2 miljoner liter vatten och ett djup på nästan 5 meter.

För att få exakt kontroll på vågorna satt ett team på 20 personer i stora grävmaskiner med plattor monterade på utanför den största tanken och styrde stormen. På så sätt kunde de i detalj bestämma hur stora vågorna skulle vara, för att dels skapa stormen så kraftig som den behövde vara men samtidigt skydda skådespelarna från de enorma vattenmassorna.

Skådespelarna, Morfydd Clark och Charlie Vickers, fick också förbereda sig noga för den omfattande scenen.

De fick ta simlektioner, lära sig fridyka och tillbringa en stor del tid under vatten.

– Jag är väldigt rädd för vatten, så dykträningen var väldigt läskig, har svenskfödda Clark berättat för Collider.

Charlie Vickers spelar Halbrand.

Men resultatet av allt arbete menar hon skapade en oerhört verklighetstrogen scen.

– Sättet de gjorde scenen på gjorde att det kändes som om jag faktiskt upplevde Sundering Seas.

Drabbade av pandemin

Men scenen var speciell på flera sätt. Det var också under den som pandemin slog till med full kraft och påverkade inspelningarna på Nya Zeeland. I Vanity Fair minns seriens skapare händelsen från mars 2020.

– Morfydd hade varit Galadriel i några dagar, vilket troligtvis var skrämmande. Hon är i vattnet. Det är massor av visuella effekter. Det är musik och ljus, säger Patrick McKay.

Men trots den betydelsefulla scenen som just pågår framför dem är seriens team fastlimmade till sina telefoner: inom 45 minuter har Tom Hanks konstaterats ha covid i närliggande Australien, NBA har ställt in hela sin säsong och WHO har förklarat covid-19 vara en global pandemi.

Seriens showrunners Patrick McKay och J.D Payne.

– Alla tänkte: Gud, vad ska vi göra? Vi måste stänga ner allting, säger McKay och förklarar hur paniken steg och skapade ångest över andra saker.

– Är det någon som kommer att förstå vad vi försöker att göra här? Är det här alldeles för ambitiöst? Vi har ingen idé om vad som kommer att hända i morgon.

Men en efter en la medlemmarna i teamet ner sina telefoner och hukade sig över monitorn där en närbild på Galadriels ansikte fyller skärmen, hon gråter och bestämmer sig för att hon måste kämpa. Så fort scenen var klar utbröt ett jubel.

– Det är ett perfekt exempel på hur Tolkien och Midgård har ett sätt att nå ut till dig, även i de mörkaste och mest ovissa stunderna, säger J.D Payne till Vanity Fair.

Förväntningar från den enorma fanskaran skapar press

Hur hängivna fans seriens skapare än är och hur sanna de har försökt att vara gentemot Tolkiens legend så är de medvetna om de höga förväntningarna på serien (som dock redan har hunnit hyllas av kritikerna).

– Vi vet vad det innebär att förvänta sig något och att vara livrädd att det inte kommer att vara det du hoppas på. Vi har varit de killarna många gånger, säger McKay till Vanity Fair.

– Vi bryr oss så mycket om det här, och vi vill att det blir rätt och vi vet vad det betyder för så många människor. Det här är inte ett jobb du tar bara för att få ett annat jobb. Det här är ett jobb du vet kommer bli en stor del av ditt arv för alltid, säger Payne till Entertainment Weekly.

Även skådespelarna är medvetna om förväntningarna.

– Jag skulle oroa mig för de skådespelare som lite ledigt kliver in på inspelningsplatsen, medveten om fansens hängivenhet och den respekt som Tolkien förtjänar. Det finns inget ledigt med att spela kungen av alverna. Jag älskar att fansen älskar det. Det är ett privilegium att välkomnas in i Tolkien-familjen, så pressen är en bra sak, säger Benjamin Walker som spelar stor-kungen Gil-galad till Entertainment Weekly och får medhåll av Cynthia Addai-Robinson som spelar drottning Míriel.

Drottning Míriel spelas av Cynthia Addai-Robinson.
Benjamin Walker spelar stor-kungen Gil-galad.

– Vi försöker att introducera den här tidsåldern och har att göra både med människor som kan den väldigt bra och de som är nya i den här världen och de här historierna. Det är en enorm uppgift att tillfredsställa båda de publikerna.

Ismael Cruz Córdova som alven Arondir.

Förhoppningsvis kommer tittarna få samma upplevelse som skådespelarna – en livsomvälvande händelse.

– Det är mer än en tv-serie nu. Jag tror att jag pratar för alla av oss att vi gav oss in i det här som olika typer av personer och vi kom ut som helt olika människor, säger Ismael Cruz Córdova som spelar alven Arondir.

Och förhoppningsvis kommer skaparna att få göra de fem säsonger de har planerat för (säsong två har redan börjat filmas i London) från början.

– Vi vet till och med var vår sista bild i den sista säsongen ska vara. Rättigheterna som Amazon köpte var för 50 timmar tv. De visste från början storleken på duken – det här är en stor saga med en tydlig början, mitten och slut. Det finns saker som händer i den första säsongen som inte betalar sig förrän i säsong fem, har J.D Payne sagt till Empire.

LÄNK: Streama ”Sagan om ringen: Maktens ringar” nu på Prime Video

Så här säger recensenterna om
“Sagan om ringen: Maktens ringar”

”En snygg uppvisning i hur man bäst gör storslagen tv. De två första avsnitten blåser nytt och rafflande liv i J.R.R. Tolkiens berättelser och visar samtidigt författaren nödvändig respekt”.

Expressen

”De två första avsnitten är total lycka. Att se dem känns som att komma tillbaka till Midgård. Jag kan knappt vänta på att se var den här historien tar vägen”.

Entertainment Weekly

”Den här frodiga och utvidgade serien blåser nytt liv i franchisen. Det är en serie som jag tror människor kommer att njuta av när de tillåter sig dras in i den”

Entertainment Tonight

”Det är inte bara bra, det är fantastiskt: en vackert uppslukande och storslaget ambitiöst spektakel fullpackad med fantastiska bilder och övertygande händelselinjer. Viktigast av allt, den fångar samma känsla av vördnad vi kände när vi såg ”Sagan om ringen”-filmerna – en vi sällan upplever på tv”.

TV Line