Annons – innehåll från Amazon Prime Video

Premiär för årets tv-händelse

Så blir den efterlängtade fantasyserien ”Sagan om drakens återkomst”

Just nu sitter miljontals av fans till fantasybokserien ”Sagan om drakens återkomst” och väntar på att den älskade historien ska få liv i tv-versionen på Amazon Prime Video. Förväntningarna är enorma; kommer den redan nu hajpade serien att göra böckerna rättvisa och kommer den att bli den klassiker man hoppas? Här är allt du behöver veta om den efterlängtade serien som alla kommer att prata om i vinter.

Storslagna miljöer, kvinnor med förmåga att använda magiska krafter, ondskefulla monster och ett tidens hjul som i cykler väver ett mönster som återupprepas i tidsålder efter tidsålder. Den 19 november har blivit ett heligt datum för alla fans till fantasyserien ”Sagan om drakens återkomst” (”The Wheel of Time”) – då har nämligen världens just nu mest hajpade och efterlängtade tv-serie premiär.

Med mer än 90 miljoner sålda böcker är ”Sagan om drakens återkomst” en av de mest populära och älskade fantasyserierna någonsin. Och ända sedan Amazon Studios för tre år sedan meddelade att man gör en storsatsning på att förvandla historien till en tv-serie har förväntningarna varit skyhöga. Hur kommer serien att bli? Kommer den att vara böckerna trogen, och kommer den att skriva in sig i seriehimlen som den nya stora fantasyserien? Snart är väntan över. Och man behöver inte vara ett inbitet fan för att se fram emot och fastna för serien – suget efter en ny fantasyserie att ryckas in i är enormt även hos den breda tv-publiken. 

Länk: Testa Amazon Prime Video gratis

Baserad på älskad bokserie

Serien bygger på den älskade bokserien med samma namn av Robert Jordan som utkom 1990-2013. De tre sista böckerna skrevs av Brandon Sanderson då Robert Jordan gick bort 2007. 

Böckerna är så kallad high fantasy, det vill säga fiktion som utspelar sig i en fiktiv, lågteknologisk värld med övernaturliga inslag som magi. Genren anses ha börjat med J.R.R Tolkiens böcker, framförallt ”Sagan om Ringen”. 

Den första säsongen består av sex avsnitt som är runt en timme långa. 

”Hjulet väver som hjulet vill” – mytologin bakom serien

De senaste månaderna har Amazon Studios teasat med videoklipp, bilder och posters av huvudkaraktärerna i sociala medier. Mer och mer information om hur serien kommer att se ut och bli har släppts och förväntningarna har om möjligt blivit ännu högre. 

Seriens skapare Rafe Judkins har redan avslöjat att man i den första säsongen inte bara täcker den första boken, utan sträcker sig så långt som till bok tre. 

Men vad handlar serien egentligen om? För dig som inte har läst böckerna, eller behöver en påminnelse, kommer här en kort förklaring till mytologin i serien.

Det här är Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Prova Amazon Prime Video gratis

I ”Sagan om drakens återkomst” är det ett tidshjul (”The Wheel of Time”) som utgör universum i berättelsen. Här är tiden cyklisk, och var och en av de sju ekrarna i tidens hjul representerar en tidsålder. Alla tidsåldrar har redan inträffat och kommer att återupprepa sig ett oändligt antal gånger. I varje tidsålder utkämpas en kamp mellan det goda – draken – och det onda – Mörkrets furste. Mörkrets furste har som enda syfte att förstöra hjulet och därmed mänskligheten. I varje tidsålder leder kampen fram till det slutgiltiga slaget som ska avgöra världens öde. Men i varje tidsålder återföds också draken, och därför kommer kampen mellan ont och gott fortsätta i all evighet så länge tidens hjul fortsätter att snurra.  

Länk: Streama ”Sagan om drakens återkomst” på Amazon Prime Video. Premiär 19 november.

7 karaktärer
i ”Sagan om drakens återkomst”

Moiraine Damodred
Spelas av Rosamunde Pike.
En Aes Sedai, det mäktiga nätverket av utvalda kvinnor, som har som uppgift att hitta den pånyttfödda draken.

2782 karaktärer

Bokserien är känd för sitt stora persongalleri. Det finns inte mindre än 2782 karaktärer i ”Sagan om drakens återkomst”.

Kvinnorna har makten

Den som kan sin fantasy, och här finns det gott om fantasyreferenser, vet att en historia ska innehålla magi, och ”Sagan om drakens återkomst” är inget undantag. Det som får tidens hjul att snurra är urkällan One Power. En grupp utvalda kvinnor i sammanslutningen Aes Sedai har kraften att kanalisera magin i One Power och är de som har makten i världen. Så har det inte alltid varit, vilket vi kommer att upptäcka, men det finns en anledning till att männen fråntogs makten att använda magin för 3 000 år sedan. 

Lan Mandragoran
Spelas av Daniel Heaney. Moiraines väktare som är svuren till henne genom One Power.

Kamp mellan gott och ont

I likhet med andra serier i genren förs en ständig kamp mellan gott och ont, och det är ibland svårt att veta vem som är vad. Vem är skurk och vem är hjälte när många av karaktärerna har både ljus och mörker i sig? Vem är egentligen draken, och vad har Aes Sedai för verkliga motiv?

– Många människor har hört talas om Aes Sedai och de har varierande uppfattningar om vilka de är. En del tror att de är monster. En del tycker att de bör fruktas, andra tror att de hör till Mörkrets furste och en del tror att de är goda. Alla de här ryktena finns även om de flesta aldrig ens har mött en Aes Sedai, säer Rosamund Pike i ett klipp till underhållningssajten IGN, och fortsätter: 

– Jag älskar att spela en kvinna som är så gåtfull och som släpper lös så mycket kraft och makt när hon själv väljer det. 

Fiender och platser så verkliga som möjligt

När man gör en fantasyserie i en låtsasvärld med inslag av magi, mörka krafter och monster som trollochs och Myrddraals kan man antingen skapa allting med specialeffekter efteråt eller göra så verkliga miljöer och monster som möjligt från start. 

För ”Sagan om drakens återkomst” valde man det sistnämnda. På plats i ett stenbrott fyra mil utanför Prag i Tjeckien byggde man till exempel upp hembyn för de fem unga vuxna som Moiraine tar med på sin resa, komplett med den tvåvåningsbyggnad som är byns världshus.

Byn Two Rivers var inte den enda som man lade ner mycket jobb på. Man ville helt enkelt skapa världar som gjorde historien rättvisa. 

– Vi byggde till exempel upp byn Shadar Logoth från grunden för bara 15 minuters tv-tid eftersom den är så viktig för serien, har Judkins sagt till Entertainment Weekly.

 

Rand Al Thor
Spelas av Josha Stradowski.
En bondpojke och fåraherde som är böckernas manliga huvudperson. En av de fem unga som ger sig av på resan med Moiraine. 

Mat Cauthon
Spelas av Barney Harris. Barndomsvän med Rand och en av de fem unga som tillsammans ger sig ut på en resa med Moiraine. 

”Sagan om drakens återkomst var den första fantasyserien som har flera olika huvudkaraktärer, så du följer en hel ensemble där var och en av dem har sina egna agendor och förhållningssätt till allt. Jag har alltid känt att det har saknats i de fantasyböcker som har blivit tv eller film”

Seriens skapare Rafe Judkins

Perrin Aybara Spelas av Marcus Rutherford. Byns smed och nära vän med Rand och Mat. Även han med på resan. 

Även när det kommer till seriens monster har så lite som möjligt gjorts med visuella effekter. 

– För oss var det viktigt att så mycket som möjligt gjordes med kameran. Att vi satte skådespelarna i de här otroliga miljöerna och att vi utsatte dem för de här monstren på riktigt för att det skulle kännas äkta. Jag tror att en anledning till att man slutar titta på en fantasyserie är för att det inte känns verkligt. Därför var det enormt viktigt för oss att hjälpa våra skådespelare med känslan av att de befann sig i en riktig värld, har Judkins sagt till sajten IGN. 

Därför är de trollocks vi ser karaktärerna slåss mot i serien inte gjorda i efterhand med specialeffekter utan snarare skådespelare i dräkter som sedan har förhöjts med visuella effekter. 

Bäddat för succé?

Inför premiären är förväntningarna skyhöga. Ska Rafe Judkins lyckas med sin vision om att få de mest inbitna fansen att älska serien samtidigt som den skapar nya fans? Rafe är själv ett fan av böckerna sedan barnsben medger att det är en utmaning att ta sig an en sådan älskad bokskatt. 

Nynaeve al’Meara.
Spelas av Zoë Robins. Även hon en av de fem unga från byn Two Rivers. 

På svenska heter bokserien ”Sagan om Drakens återkomst”. De första 11 böckerna har översatts från engelska, uppdelat på 22 böcker. De tre sista böckerna som skrevs av Brandon Sanderson har ännu inte blivit översatta. 

7 Egwene al’Vere Spelas av Madeleine Madden
Nära Rand som en av de fem från Two Rivers.

– Det är vårt jobb att vara sanna mot böckerna men också att vara uppmärksamma på saker som kan kännas upprepande och sådant som är fräscht och unikt, har han sagt till Den of Geek. 

– Att se historien väckas till liv med resurser som gör den rättvisa är något som jag längtar efter att andra fans ska få se. Jag hoppas att folk tittar på den och känner att det känns som när de läste böckerna. Då har vi gjort vårt jobb. 

Oavsett hur serien tas emot är det redan klart att det blir en andra säsong som spelas in just nu. Där får vi bland annat möta fanfavoriten Elayne Trakand, spelad av Ceara Coveney.

– Allt få en beställning på en andra säsong innan den första säsongen ens har haft premiär betyder verkligen att de tror på det jobb vi gör och på materialet och vi kunde inte vara lyckligare över att få fortsätta verka i den värld som Robert Jordan skapade, har Rafe Judkins sagt. 

Tre liknande serier som utmanar fantasin

Carnival Row

En seriemördare är lös på Carnival Row och regerningen vägrar att göra något åt morden på samhällets lägst stående medborgare. Utredaren Rycroft Philostrate (Orlando Bloom) försöker stoppa morden men blir störd i sitt arbete när alv-flyktingen Vignette Stonenmoss (Cara Delevingne) tvingar honom att göra upp med sitt förflutna. Snittbetyg på IMDB: 7,8. 

Streama serien här

Good Omens

Världens ände kommer, vilket innebär att en vild demon som har blivit för fäst vid livet på jorden tvingas bilda en oväntad allians för att hindra Harmagedon. Men de har tappat bort Antikrist, en 11-årig pojke som inte vet att det är meningen att ska sätta igång alltings slut, vilket tvingar dem att påbörja ett äventyr och rädda värden innan det är för sent. Snittbetyg på IMDB: 8,1

Streama serien här

The Magicians

Serien följer Quentin Coldwater och hans vänner på Brakebills College för Magisk Pedagogik, ett hemligt universitet i New York specialiserad på magi. Baserat på de bästsäljande romanerna av Lev Grossman. Snittbetyg på IMDB: 7,6.

Streama serien här

Mera läsning från Amazon Prime Video