Annons – innehåll från Amazon Prime Video

Mary J. Blige’s My Life
Framgång, missbruk, depressioner – superstjärnan berättar allt om sitt liv i exklusiv dokumentär

25 år efter klassiska albumet

– ”Räddade mitt liv”

Mary J. Blige kröntes med sitt album ”My Life” till drottningen av R’n’B och hiphop. Men bakom, och på grund av, framgångarna finns missbruk, depression och ett våldsamt förhållande. I dokumentären ”Mary J. Blige’s My Life” berättar hon om sorgen och tragedierna som ledde till den ikoniska skivan som för evigt skrev in henne i musikhimlen. – Jag var tvungen att ta ett beslut – leva eller dö, säger hon i dokumentären.

Mary J. Blige har vunnit nio grammisar, sålt över 100 miljoner skivor, blivit tvåfaldigt Oscarsnominerad och har en stjärna på Hollywoods Walk of Fame. Hennes andra album, ”My Life”, som släpptes 1994 utsågs till ett av världens 500  bästa album genom tiderna av ansedda musiktidningen Rolling Stones och var med på Time Magazines lista över de 100 bästa albumen.

Hon slog igenom stort efter att som 19-åring blivit signad av det klassiska skivbolaget Uptown Records som den yngsta och första kvinnliga artisten och därefter släppte debutalbumet ”What’s the 411?”.  Att säga att hon har haft en framgångsrik karriär och gjort avtryck är en underdrift.

– Jag har gjort allt jag har velat, men framgång kommer först när du är framgångsrik inifrån. Länge var jag ett vrak på insidan, och visste inte att jag var framgångsrik, säger hon i dokumentären som går att streama exklusivt på Amazon Prime Video.

– Jag drömde inte stort eller tänkte ens för en sekund att jag skulle bli stjärna. I miljön vi växte upp var det inte tänkbart.

Mary J. Blige har tidigare varit öppen med de mörka delarna i sitt liv, inte minst i sina låttexter, men i dokumentären ”My Life” berättar hon om bakgrunden till och betydelsen av skivan med samma namn. Berättelsen startar i uppväxten i ett slumområde, ett så kallat housing project, i Yonkers utanför New York. En våldsam miljö där det inte fanns plats för några drömmar.

– Jag drömde inte stort eller tänkte ens för en sekund att jag skulle bli stjärna. I miljön vi växte upp var det inte tänkbart. Folk förstår inte att ”projects” är som ett fängelse. Det är folk som gör andra illa. Folk lider och männen var så hemska mot kvinnorna. Jag kunde höra kvinnorna bli slagna av männen. Min mamma var en av dem, säger stjärnan i dokumentären och fortsätter:

– Det finns så många saker som kan hända en flicka som växer upp där, och du tar till allt du kan för att döva det. Vi drack bort vår smärta.

Mary J. Blige

Född i Bronx, New York men flyttade till Georgia och sedan Yonkers utanför New York där hon växte upp i ett våldsamt område. Fyllde 50 år i januari.

Drottningen av R´n’B och hiphop. Slog igenom som 19-åring när hon som yngsta och första kvinnliga artist signades till ikoniska Uptown Records. Skivbolaget grundades 1986 av rapparen Andre Harrell. Från slutet av 1980-talet och framåt var de ledande inom R’n’B och hiphop. Under A&R:s som bland annat Sean ”Puff Daddy” Combs lanserades fusionen mellan de två genrerna.

Har släppt 13 album. Dokumentären på Amazon Prime Video handlar om det andra oerhört viktiga albumet ”My Life” och tiden runt det.

Mary J Blige har vunnit nio Grammys, rankas som en av de mest framgångsrika R’n’B-artisterna de senaste 25 åren. Hon har även två Oscarsnomineringar för sina insatser på vita duken.

 

Blev upptäckt som 19-åring

Även om hon inte vågade drömma fanns musiken hela tiden där och fick henne att glömma att de hade det tufft. I dokumentären berättar hon om hur hon blev upptäckt av Uptown Records och kom i kontakt med Sean ”Puff Daddy” Combs som kom att bli hennes producent på de första skivorna. När hon väl hade släppt debutalbumet ”What’s the 411?” började allt snurra fort. Blige var en röst för många unga svarta med liknande bakgrund.

– Det var en sådan smärta i hennes röst, en smärta som fanns på gatorna. Det var så mycket smärta bland folk. Så många svarta unga kvinnor som kunde relatera till varifrån hon kom, men som inte hade en röst. Hon kunde bli deras röst, säger Sean Combs i dokumentären. Men framgången kom för fort, och Mary J. Blige hann inte med. Samtidigt fanns det en inneboende osäkerhet, ett tvivel.

– Det var som om jag rörde mig framåt men inte visste vad som hände. Jag var livrädd för det och mig själv. Så jag gjorde vad som krävdes för att slappna av och inte vara så rädd, oavsett om det var mer alkohol eller mer kokain. Vad som krävdes för att kunna ta in allt som hände.

Andra dokumentärer som fängslar

”Ville inte leva”

När det var dags för att börja arbeta med det andra albumet, som ritade om hela kartan för hur en kvinnlig R’n’B-artist fick låta, var Blige inne i en mörk period av missbruk och depressioner.

– Mestadels av tiden var jag deprimerad och ville inte leva. Jag älskade inte mig själv.

I samband med den första skivan hade hon börjat dejta R’n’B-stjärnan K-Ci från gruppen Jodeci och i dokumentären berättar hon om det stundtals våldsamma förhållandet.

– Jag älskade honom, men ingen av oss kunde hantera framgången så det blev väldigt mörkt och våldsamt. Jag har fått slåss för mitt liv, fysiskt. Som barn såg jag min mamma slåss och det har jag också fått göra, berättar hon och fortsätter:

– Depressionen från det förhållandet tog fram saker som jag inte hade bearbetat från min uppväxt. Det blev som en lavin och jag hamnade på en riktigt mörk plats.

Hon drack och använde droger och höll sig borta från sin familj för att de inte skulle se henne i det skicket hon var.

Sagt om Mary J. Blige

”Hennes sårbarhet, och hennes mod att dela med sig av sin historia, det är något jag vill att mina döttrar ska se och ta med sig.”

Sean ”Puff Daddy” Combs som producerade de första skivorna.

Sagt om Mary J. Blige

”Mary talade till en generation av barn som växte upp då, det var så mycket smärta.”

Jeff Redd på Uptown Records som var den som först upptäckte Mary.

Sagt om Mary J. Blige

”Mary var den första som tog sitt rnb-swag till den mansdominerade hiphopscenen.”

Andre Harrell, grundare av Uptown Records

Sagt om Mary J. Blige

”Mary fick mig att må bra över vem jag var, att det var okej att vara lite tuffare i lanterna. Att jag kunde vara vem jag egentligen var och att det var coolt, du kunde vara en tjej med en dröm och ändå vara speciell. Det är något som vi fortfarande inte ser så ofta. För mig som 13-åring gav det mig medgivande jag behövde”


Artisten Alicia Keys

”Mitt mörkaste album”

Räddningen var musiken och låtskrivandet. Depressionerna, ångesten och sorgen blev till låtarna på albumet ”My life”.

– Jag har släppt 13 album, men det är det viktigaste. Det var en massa inom mig som jag behövde få ut. Det är mitt mörkaste album eftersom det var en mörk tid i mitt liv. Jag har haft gott om mörka stunder i mitt liv efter det också, men det här var en vändpunkt; ett beslut jag var tvungen att ta – leva eller dö.

– ”My Life” är det som gjorde att jag överlevde. Det är viktigt för mig att berätta den här historien.

Mary J Blige’s My Life går att streama nu på Amazon Prime Video.

Det här är Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Tjänsten har över 40 000 serier och filmer, både nya Amazon Prime Originals och äldre klassisker. Bland andra “The Underground Railroad”, “Fleabag”, “The Boys”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Clarkson’s Farm”, “Without Remorse” och “Them”. 

Mera läsning från Amazon Prime Video