Annons – innehåll från Amazon Prime Video

”Fleabag”
– serien som vunnit över 50 priser och ritat om kartan för hur kvinnor får vara på tv

Inspirationen bakom hyllade tv-serien

– så skapades den

Serien ”Fleabag” har slagit ner som en framgångsrik bomb i tv-världen. Den har vunnit mängder av priser och hyllas för sina karaktärer och sitt manus, samtidigt som skådespelaren Ben Stiller har beskrivit den som ”en komedi om en sexmissbrukare”.

”Fleabag” såg dagens ljus i Storbritannien redan 2016 när den visades på BBC, men det var först när den nådde USA genom Amazon Prime Video som serien blev en dunderhit. Den har håvat in inte mindre än sex Emmy-statyetter, två Golden Globes, två BAFTA Awards (Storbritanniens största tv- och filmpris) och ytterligare över 40 priser i flera länder. Bland fansen finns USA:s tidigare president Barack Obama, Oscarbelönade skådespelaren Rami Malik och artisten Taylor Swift, för att nämna några.

Den handlar, kort beskrivet, om huvudpersonen som aldrig nämns vid namn men som tv-tittarna lär känna som Fleabag. Hon spelas av manusförfattaren och skaparen Phoebe Waller-Bridge, (som efter framgångarna med serien även skrivit manus till den första säsongen av serien ”Killing Eve”, spelat robot i ”Star Wars” och arbetat med manuset till den kommande James Bond-filmen ”No time to die”). Londonbon Fleabag är filterlös och olycklig. Hon mår dåligt efter en tragedi och vill så gärna må lite bättre, men vet inte riktigt hur man gör. Hon provar sig fram genom lösa förbindelser och sex, samtidigt som hon försöker hantera sin haltande relation till sin syster och till sin pappa, som efter moderns död har fått ihop det med Fleabags gudmor. Det är ärligt, bitvis mörkt men också genialiskt roligt.

”Fleabag” är en av få serier som lyckats med att bryta den fjärde väggen, där huvudkaraktären pratar direkt med oss som tittar”

Serien, som går att se i Sverige på Amazon Prime Video, har blivit oerhört populär – av flera anledningar.
– Som manusförfattare är Phoebe Waller-Bridge utan tvekan en av branschens vassaste just nu. Hon får alltid till dialoger som lyckas låta naturliga, men samtidigt smartare och finare än hur folk faktiskt pratar… nästan som att hon lyckas skriva ner det vi alla tänker men inte kan formulera i ord. Det hjälper givetvis även att både den första och andra säsongen är väldigt korta och bingevänliga, med ett genomgående smart och oförutsägbart manus, säger Jonatan Blomberg, tv-redaktör och kritiker på sajten MovieZine, och fortsätter:

– ”Fleabag” är en av få serier som lyckats med att bryta den fjärde väggen, där huvudkaraktären pratar direkt med oss som tittar. Men även här görs det annorlunda, ibland med bara korta blickar eller ett höjt ögonbryn medan hon tittar rakt in i kameran som för att säga ”hörde ni också vad den där andra karaktären precis sa?” eller ”ni vet vad jag tänker på just nu, eller hur?”.

VUNNIT ÖVER 50 PRISER

Fleabag har vunnit hela 58 priser i olika länder och blivit nominerad till ytterligare 64 priser.

Serien har blivit utsedd till ”Årets komediserie” eller ”Årets tv-serie” 14 gånger, bland annat på den prestigefyllda Emmy Awards och på TV-festivalen i Montecarlo.

Huvudrollsinnehavaren Phoebe Waller-Bridge har blivit ”Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare” 13 gånger, bland annat på Emmy Awards, Golden Globes och Storbritanniens motsvarighet BAFTA.

Manuset har fått ta emot inte mindre än 8 gånger och seriens regissör Harry Bradbeer har prisats fyra gånger. Både manus och regi har fått motta Emmy-statyetter.

Även foto och casting har prisats på Emmy-galan.

Sian Clifford som spelar Fleabags syster Claire har mottog 2020 en BAFTA för bästa kvinnliga skådespelare i en komedi och har även prisats för biroll, precis som Olivia Colman som spelar gudmodern.

Även Andrew Scott, som spelar den heta prästen i säsong 2 har prisats för sin biroll.

 

Utveckling sedan 80-talets dumma blondin

Och det är här ”Fleabag” och den nya vågen av kvinnlig humor som vi har sett de senaste åren är så viktig – och skiljer sig från hur det har sett ut tidigare. För kvinnor har roat i serier sedan långt tillbaka, men det har sett annorlunda ut och ofta varit på deras bekostnad. Från 80- och 90-talens dumma blondin som vi skrattade åt medan den manliga stjärnan tilläts vara både stark, snygg och smart,  till de ibland smarta och underfundiga sidekicksen i populära sitcoms har det varit en ganska lång och brokig väg till dagens kvinnoporträtt.

– Det har givetvis hänt mycket sedan 80-talet. Det säger en del om hur vi som publik faktiskt tycker att den typen av roller inte känns lika okej i dag, säger Jonatan Blomberg.

– En ganska tydligt exempel kan vi se i sitcom-serien ”The Big Bang Theory” där karaktären Penny (Kaley Cuoco) just ska vara den där ”dumma blondinen”, men när serien lades ner tolv säsonger senare hade hennes karaktär utvecklats otroligt mycket och var verkligen inte den dumma blondinen längre. Skådespelaren Kaley Cuoco har nu dessutom startat ett eget produktionsbolag och skapat både ”The Flight Attendant” och ”Harley Quinn” som både hyllats för sina starka och kvinnliga huvudkaraktärer.

Fler roliga och mörka serier med kvinnliga huvudroller

Fler roliga och mörka serier med kvinnliga huvudroller

Förebilderna: Ständigt plakata och helt hysteriska kvinnor

Och visst har det funnits undantag även under tidigare decennier. Amerikanska serier som ”The Golden Girls” (Pantertanter på svenska) och ”The Mary Tyler Moore show” lät kvinnor vara i fokus redan på 1970- och 80-talen. 1987 skapade brittiska Jennifer Saunders och Dawn French sin sketchshow ”French and Saunders” som senare ledde till att Jennifer Saunders skapade den ikoniska serien ”Absolutely Fabulous” (Helt hysteriskt). En serie som Fleabag-skaparen Phoebe Waller-Bridge lyfter fram som en av sina största och tidigaste inspirationskällor.

– Jag var helt besatt av ”Ab Fab”. De var till exempel helt plakata hela tiden. De gjorde exakt vad de ville göra utan att bry sig om vad någon tyckte. Jag hade aldrig sett något liknande på tv förut. Det var så överraskande. De var hjältinnor, har hon sagt i en intervju med GQ Magazine.

Sedan har fler banat väg. År 2000 blev Tina Fey den första kvinnliga huvudförfattaren i det klassiska sketchprogrammet ”Saturday night live” och tillsammans med Amy Poehler, Rachel Dratch och Maya Rudolph skapade hon flera kvinnliga karaktärer som blev oerhört populära. Deras framgångar, både med SNL och serier som ”30 Rock” och ”Parks & recreation” ledde vägen för bland andra Kristen Wig, Aidy Bryant och Kate McKinnon.

Och någonstans längs vägen har ett mer trovärdigt kvinnoporträtt tecknats, där Lena Dunhams dramakomedi ”Girls” som kom 2012 måste nämnas med sin råare berättarteknik och ämnen som psykisk ohälsa, problematiskt sex och brutna vänskapsband.

Sagt om ”Fleabag” av tv-kritikerna

”Det är smutsigt, sexigt, äckligt och roligt – och det handlar om att vara tjej. Som i en riktig tjej. Rädd? Det borde du vara”.

GQ Magazine

Sagt om ”Fleabag” av tv-kritikerna

”Fleabag börjar som en snuskigare ”Bridget Jones dagbok” men utvecklas snart till en mer nyanserad och hjärtekrossande (men fortfarande humoristisk) historia om en person som försöker hitta sitt rätta jag”.

Washington Post

Sagt om ”Fleabag” av tv-kritikerna

”En sann njutning för alla som älskar kvalitets-tv”

– Moviezine

Sagt om ”Fleabag” av tv-kritikerna

”Tv-serier är sällan perfekta, men ”Fleabag” är det.”

Expressen 

Kvinnor bakom några av de mest hyllade dramaserierna

Deras framgång har lett till fler kvinnliga serieskapare som tar plats och visar att det finns något annat än de oftast lite tröttsamma kvinnoporträtten inom tv och film.

– Här i Sverige vill jag verkligen lyfta fram Josephine Bornebusch som visat sig vara en fenomenal manusförfattare och regissör vid sidan av skådespelandet. I USA har tv-skapare som Gloira Calderon Kellet och Pamela Adlon exempelvis gått från att ha suttit i manusrum för stora och populära tv-serier ledda av män, sedan gått och skapat egna kritikerrosade komediserier. Och bara det faktum att Shonda Rhimes, Nicole Kidman och Reese Witherspoon har producerat några av de senaste årens mest hyllade dramaserier har så klart också banat väg för komediserier skapade av kvinnor, säger Jonatan Blomberg.

Att vi får se fler liknande serier framöver ser han som självklart.– Garanterat. Personligen ser jag fram emot just Waller-Bridges och Donald Glovers adaption av ”Mr. & Mrs. Smith” hos Amazon Prime Video nästa år. Men det kommer utan tvekan att dyka upp många bra serier i samma ”kategori” innan dess.

Osäker framtid för ”Fleabag”

Men om det blir någon tredje säsong av ”Fleabag” får vara osagt. Å ena sidan har Phoebe Waller-Brigde sagt att det var rätt tillfälle att avsluta efter säsong två medan serien var på topp. Å andra sidan har hon inte stängt alla dörrar.

– Det känns som om det är klart, men jag har faktiskt en fantasi om att låta henne komma tillbaka när jag är typ 45 eller 50. Hon började som någon som i princip hatade sig själv och blev sedan någon som trodde på att hon kunde älska igen och förlåta sig själv. Jag måste respektera det och släppa taget och låta henne leva för sig själv ett tag, har hon sagt.

Till dess finns som tur är båda säsongerna att binge-titta på hos Amazon Prime Video.

Mera läsning från Amazon Prime Video