Hela denna avdelning är en annons från Advisa

Låneexperten tipsar: 7 steg till en sänkt månadskostnad

Ett sätt att få en stabilare privatekonomi kan vara att se över och samla sina lån och krediter. Miriam Mölldal, expert hos jämförelsetjänsten Advisa, guidar dig rätt.

Samla dina lån och krediter – sänk din månadskostnad med hjälp av Advisa

 

Många svenskar har flera lån och krediter hos olika banker och långivare. Kanske har man i samband med en flytt lånat pengar till en renovering och köpt möbler på avbetalning. Eller rent av behövt köpa en bil för att få livspusslet att gå ihop.

Problemet när man har lån hos flera långivare är att villkoren ofta blir sämre och kostnaden högre än nödvändigt. Därför kan det vara en bra idé att samla sina lån – med hjälp av den kostnadsfria jämförelsetjänsten Advisa.

– När vi handlar saker jämför vi nästan alltid, medvetet eller omedvetet, för att försöka hitta det bästa priset. Självklart ska man göra på samma sätt när det gäller lån, sager Miriam Mölldal, kundservicechef hos Advisa.

En kreditupplysning räcker

På Advisa.se fyller användaren i en kort ansökan och skickar in. Inom några minuter börjar låneerbjudanden komma upp på skärmen. Alla 39 olika banker och långivare Advisa samarbetar med använder samma kreditupplysning. En stor fördel, enligt Miriam Mölldal:

– Om du som enskild privatperson skulle vända dig till tio olika banker skulle det behövas tio olika kreditupplysningar. Och för varje kreditupplysning som tas kan kreditvärdigheten försämras för den sökande. Inte bara det att det skulle ta längre tid, det kan också resultera i sämre lånevillkor.

 

För vem passar Advisa?
– Advisa finns för alla personer som har privatlån och krediter i någon form. Jag tycker att man ska se över sina villkor och räntor regelbundet. Ungefär en gång om året då en kreditupplysning gäller i ett år från när den tas. Det finns ingen anledning att betala för mycket.

Därför är det många som vänder sig till Advisa som har flera lån som de vill samla för att få lägre kostnad eller för att förbättra kreditvärdigheten för framtiden. En annan kanske bara har ett lån men vill säkerställa att räntan är så låg som möjligt. Och en tredje vill öka amorteringstakten med målet att bli skuldfri.

– I och med att vi jämför så många långivare är chansen stor att vi kan hitta ett låneupplägg som passar bättre än det nuvarande, avslutar Miriam.

Miriam Mölldals tips för att sänka lånekostnaden

  1. Jämför. När du har bestämt dig för att använda jämförelsetjänsten – räkna ut vad som är en rimlig återbetalningstid och månadskostnad för dig. Ring Advisa och fråga om du är osäker. Även om man vill betala av sitt lån snabbt kan det vara bra att se till att det finns pengar över varje månad för oförutsedda händelser.

 

  1. Samla. Samlade lån innebär ofta en lägre månadskostnad, färre räkningar och bättre ekonomisk överblick.

 

  1. Extraamortera. Gör en extra amortering när din budget tillåter. Alla lån som förmedlas med hjälp av Advisa har fri amorteringsrätt.

 

  1. Se över krediter. Använd kreditkort sparsamt och avsluta de som inte används. Färre öppna kreditkort ökar även chanserna till en bättre kreditvärdighet.

 

  1. Dolda avgifter. Ibland tar banken och kreditbolag ut avi- och autogiroavgift. Se om det finns möjlighet att få räkningen som exempelvis e-faktura i stället.

 

  1. Sök tillsammans. Om man söker lån tillsammans med en medsökande blir villkoren ofta bättre. Det kan vara en partner, en släkting eller till och med en vän.

 

  1. Jämför regelbundet. Se över dina lånevillkor ungefär en gång per år. Om din kreditvärdighet förbättras genom att din inkomst ökat eller skulder och andra utgifter minskat, finns chansen till bättre villkor.

 

Här kan du samla dina lån och krediter med Advisa

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies