Hela denna avdelning är en annons från Advisa

10 enkla vardagstips som kan förbättra din ekonomi

Lånen, banken, fonden, hemmet, maten, bilen, resan… Det finns mängder av områden där man kan spara pengar för att förbättra ekonomin – utan att behöva kompromissa med sin livskvalitet.

Samla dina lån och krediter – sänk din månadskostnad med hjälp av Advisa

 

#1: Välj rätt bank

Att ha sina sparpengar på ett vanligt bankkonto hos en storbank är ingen optimal lösning om man vill att kapitalet ska växa. En bra idé kan vara att öppna ett sparkonto på en mindre, nischad bank – där sparräntorna oftast är högre. Ett annat alternativ är att köpa fonder eller aktier för sparpengarna.

#2: Koll på kortet

Hur lockande det än är: Försök att använda kreditkort så lite som möjligt. Ett köp blir lätt två och plötsligt är vanan satt. Med kreditkort hamnar impulsköpen närmare till hands, samtidigt som det blir svårare att hålla koll på utgifterna.

#3: Samla lån och krediter

Att ha flera lån och krediter parallellt kan innebära en högre ränta då flera banker och kreditinstitut är inblandade. Om lånen samlas hos en och samma bank kan räntan bli lägre. Spararen kan då även få ett förbättrat kreditbetyg, något som i längden innebär förutsättningar att sänka räntan ytterligare. Låneförmedlaren Advisa hjälper dig att samla lånen. Ansök snabbt och enkelt, utan att behöva binda upp dig. Inom ett par minuter kan du få se hur mycket du kan spara i månaden.

#4: Ät matlåda

Två vuxna som alltid äter lunch på restaurang kan utan problem göra av med 5 000 kronor på en månad. Utan att kompromissa med smak eller kvalitet på maten går det att spara tusenlappar om man gör matlåda.

#5: Spara dina kvitton

Det är många som väljer att slänga sina kvitton, men att behålla dem är faktiskt ett jättebra sätt att få överblick på utgifterna. Spara kvittona, och gå igenom vid varje månadsskifte. Kanske går det upp för dig att du lägger pengar på något som känns helt onödigt?

#6: Bryt vanan

Det är enklare sagt än gjort att förändra ett satt beteende, men det finns knep:

  • Börja smått. Att vända upp och ner på tillvaron helt och hållet slutar ofta i bakslag. Ta ett steg i taget.
  • Yttre faktorer. Genom att blanda in sin omgivning kan det vara enklare att hålla sig till den nya vanan. Kanske boka upp återkommande matlådeluncher med en kollega?
  • Undvik frestelsen. Har du en återkommande utgift på till exempel ett café du går förbi varje morgon, som är svår att motstå? Prova något så enkelt som att ta en annan väg.

#7: Sälj det du inte använder

Många av oss har prylar hemma som knappt används. Det kan handla om gamla julklappar som inte fallit oss i smaken eller kanske kläder som vi tröttnat på. Genom att sälja sakerna vidare får du mer plats hemma, och mer pengar på kontot.

#8: Säg upp det som inte används

Digitala streaming- och musiktjänster är ofta abonnemangsbaserade, där pengarna dras från ditt kontot varje månad. Många av oss glömmer bort att säga upp tjänsten trots att vi slutat använda den, något som i längden blir en dyr affär.

#9: Spara energi

Använd lampor som drar lite energi, och släck belysningen i rum du inte är i. Med tidsinställda funktioner kan man exempelvis låta diskmaskinen jobba på natten, något som belastar elnätet mindre och är billigare.

#10: Samla på erbjudanden

Nästan dagligen ramlar det ner rabatterbjudanden i den fysiska brevlådan eller mejlboxen på nätet. De flesta affärer, men också caféer, restauranger har påfallande ofta erbjudanden till medlemmar.

 

Samla dina lån och krediter med hjälp av Advisa – så går det till

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies