Annons
Innehåll från Advisa
banner

Bygg om torpet – utan att förlora charmen

Vi är många som drömmer om att bevara det lilla söta och traditionella torpet.
Samtidigt vill vi inte vara utan våra moderna bekvämligheter.
Här är tipsen för dig som vill bevara charmen och ursprungskänslan.

Samla dina lån och krediter – sänk din månadskostnad med hjälp av Advisa

Ivern att rusta och renovera sommarhuset har kanske aldrig varit större. Efter 15 månader av hemmaarbete är vi allt fler som flyr vardagen över helgerna – och även väljer att arbeta från lantstället.

Men samtidigt som vi värnar om husets själ och ursprungliga känsla, har vi vant oss vid att inte kompromissa med dålig standard.

Ett funktionsdugligt kök, bra badrum och vattentoalett är idag självklara bekvämligheter för de flesta. Men det finns sätt att få form och funktion att gifta på smarta sätt.

Här är några tips att tänka på:

Planering

Ta reda på så mycket spännande historia som möjligt om huset innan du sätter igång. Kanske har det gjorts någon ofin omgörning under till exempel 1960- och 1970-talet, men utan att det gamla revs ut.

Under bruna plastgolv och väggskivor kan det ju gömma sig en hel skattkammare av spännande originaldetaljer, väl värda att bevara.

Så länge materialen fortfarande är friska kan det löna sig att renovera även sådant som vid en första titt ser dåligt ut.

Ta hjälp

Kontakta någon lokal byggnadsvårdsförening, länsmuseum, stadsantikvarien eller någon hantverkare med inriktning mot just byggnadsvård. De sitter allt som oftast på värdefull kunskap om både trakten, huset och detaljer.

De kan också hjälpa till med ovärderliga små tips, från hur och var man eventuellt bäst bygger ut huset för moderna bekvämligheter till hur man kontrollerar värmekällor som kakelugnar och vedspisar.

Ta hjälp av en skorstensmästare för provtryckning och eventuellt en specialiserad kakelugnsmakare. De utför ofta även renoveringar och omsättningar av både ugnar och skorstenar.

Bevara

Fönster och dörrar kan vid en första anblick verka vara i dåligt skick, men skrapar man lite på ytan märks ofta att det förr i tiden användes kärnvirke av hög kvalitet.

Detsamma gäller gamla och vackra fönsterglas. Husets fönster brukar ju ofta beskrivas som husets ögon.

Därför kan det vara värt att anlita en riktigt bra fönsterrenoverare, om du inte själv har ro och tid att göra jobbet själv.

Bygga till?

Tillbyggen har gjorts i alla tider, så var inte rädd för att du ska förlora torpets själ bara för att du vill ha plats för en tvättmaskin eller ett större kök med diskmaskin.

Däremot finns det många mindre lyckade moderna exempel på tillbyggnader.

Börja skissa på vad du verkligen behöver lite mer långsiktigt. Även barn växer sig snabbt större.

Några generella råd: Gör aldrig en veranda eller förstuga större än 1/3 av husets längd. Lämna gärna hörnen på huset fria för att inte störa helhetsintrycket. Takkupor fungerar sällan bra på hus med taklutning under 36 grader.

Finansiering

Glöm inte att torpet är ditt andraboende, så väx med försiktighet och väg in utgifterna i din totala ekonomi. Men glöm inte att all försköning och förbättring i förlängningen också höjer värdet på din fastighet.

För att komma till skott kan du till exempel finansiera renoveringen av ditt älskade sommartorp genom att se över dina kostnader och spara pengar genom att exempelvis samla dina lån och komma ner i ränta och månadskostnad.

Advisa är en kostnadsfri jämförelsetjänst som hjälpt drygt en kvarts miljon svenskar att hitta den långivare på marknaden som erbjuder bäst villkor.

Tjänsten är enkel att använda. För att samla sina lån går man in på advisa.se och anger några uppgifter om sig själv och om hur mycket man önskar låna samt syftet med lånet.

Här kan du samla dina lån och krediter med Advisa

Så funkar Advisa

Låneförmedlaren Advisa är en kostnadsfri jämförelsetjänst för privatlån som hjälpt över 263 000 svenskar att se över sina lånevillkor.

Oavsett om du vill samla flera lån och krediter eller se om du kan få en lägre ränta går det snabbt och enkelt att göra en ansökan.

Så här gör du:

Gå in på advisa.se, fyll i dina uppgifter och skriv hur mycket du vill låna och till vilket syfte innan du skickar in ansökan.

Därefter får du låneerbjudanden från upp till 36 banker och långivare och väljer själv vilket som passar dig bäst. Det tar ofta bara några minuter innan de första förslagen kommer in.

När du hittat det bästa erbjudandet för dig finns det gott om tid att läsa igenom villkoren innan du väljer om avtalet ska signeras – du förbinder dig inte till något innan dess.

För att samla dina lån genom Advisa ska du vara minst 18 år, ha en inkomst på minst 10 000 kronor/månad före skatt samt inte ha skuldsaldo hos Kronofogden.