" />
Hela den här avdelningen är en annons

Expertens guide: Så väljer du rätt kryssning första gången

Kryssningar börjar bli ett allt mer populärt sätt att resa. Här ger kryssningsexperten David Malmberg 6 nödvändiga råd för förstagångskryssaren som vill åka till Karibien.

Nyfiken på att boka en kryssningssemester i Karibien? Här hittar du prisvärda kryssningar.

 

1. Välj rätt resmål
Det första man som resenär måste bestämma sig för är kryssningens rutt. Under vinterhalvåret går de populäraste kryssningarna i den karibiska övärlden, som erbjuder solsemester i absolut världsklass. Välj mellan östra, västra eller södra Karibien.

– Den södra delen ligger långt bort från Miami, och dit är det svårt att hinna på en veckas kryssning. Det är dock en av de vackraste rutterna och stannar bland annat på St Lucia, Aruba och Barbados, säger David Malmberg.

 

En kryssning i västra Karibien tar dig bland annat till Jamaica, Caymanöarna och Mexico. Här är landskapet ofta plattare med många sandstränder och vackert, turkost vatten. Den östra delen av Karibien är mer bergigt och grönskande – undantaget är Bahamas som är en korallö. Den som kryssar i östra Karibien kommer bland annat till St Thomas, St Martin, Bahamas och Puerto Rico.

 

2. Välj rätt fartyg

Ju större fartyget är, desto mer finns att göra ombord.

– De stora fartygen har större utbud av underhållning, aktiviteter och restauranger. Här finns något för alla och passar perfekt för både familje- och generationsresor. Om man tvärtom i första hand vill ha avkoppling ombord ska man välja ett litet fartyg som i regel är både lyxigare och lugnare. Däremot finns sviter på alla fartyg och vissa rederier erbjuder till och med privata områden ombord för svitgäster, säger David Malmberg.

 

Sedan handlar det om smak. Rederier som Celebrity Cruises, Royal Carribean och Norwegian Cruise Line har en modern miljö och atmosfär med fräsch inredning. Men några rederier har fortfarande kvar en klassiskt traditionell atmosfär, som tidigare varit typisk för kryssningsfartyg.

– På till exempel Cunard och Holland America Line är stilen, upplägget och atmosfären ombord lite mer traditionell och formell, säger David Malmberg.

 

För den som söker ett prisvärt alternativ med europeisk atmosfär finns rederierna Costa Cruises och MSC Cruises som båda erbjuder resor till Karibien.

 

3. Välj rätt hytt
På de stora fartygen finns många storlekar på hytter att välja mellan. Det normala är fyra olika alternativ: insideshytt, utsideshytt med fönster, hytt med balkong eller svit. Sviterna finns i olika storlekar från 25 till 200 kvadratmeter.

– Mitt tips är att jämföra olika avgångar noga när man ska välja hytt. Det skiljer mycket vecka till vecka och har man tur kan man få t.o.m en balkonghytt till ett bättre pris än en insideshytt, säger David Malmberg och fortsätter:

 

– Många som väljer en balkonghytt kan aldrig tänka sig något annat igen. Från den kan man se solnedgången från rummet, äta frukost på balkongen med room service som ofta ingår och njuta av havsutsikten som alltid är garanterad om man väljer en balkonghytt.

 

4. Välj rätt längd

Välj längd på resan beroende på vilket typ av umgänge som reser, menar David Malmberg.

– På en weekendkryssning får man räkna med en ung publik och livligare stämning jämfört med en lång kryssning där atmosfären ofta är lugnare. Men den vanligaste längden att kryssa är sju nätter. Då upplever man garanterat något nytt varje dag utan att tröttna.

 

5. Kolla vad som ingår i priset

I princip alla fartyg har ett brett matutbud med både buffé- och à la carterestaurang, café och pizzeria vars utbud ingår i priset.

– Ett tips är att hålla utkik efter kampanjer där även dryck ingår. Dessutom är det värt att kolla upp om sådant som dricks, aktiviteter och room service ingår i priset. Oftast ingår det, men det finns undantag, säger David Malmberg.

 

Det lönar sig alltså att leta efter fina erbjudanden hos rederierna. På Wondercruises sajt kan man se vilka kampanjer som ingår och jämföra mellan olika rederier.

 

6. Hitta rätt pris

Valet av säsong kan ha stor påverkan på priset. De mest prisvärda säsongerna för att åka på kryssning är september eller början på december.

– Att åka i början eller mitten på december kan vara två eller tre gånger billigare än att åka över jul, säger David Malmberg.

 

Nyfiken på att boka en kryssningssemester i Karibien? Här hittar du prisvärda kryssningar.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies