Oväntade knepet för att dämpa ryggvärken

Nästan alla människor får någon gång ont i ryggen, en smärta som kan göra tillvaron olidlig för de allra tålmodigaste.
Nu avslöjar vi knepet som både lindrar och förebygger ryggvärk.

Här kan du läsa mer om hur du kan bli av med smärtan.
 

Ryggont är inget ovanligt besvär utan de flesta har haft eller kommer att få ont i ryggen någon gång i livet. Hela 94 % av världens befolkning drabbas. Felbelastning, dålig hållning och för mycket stillasittande är några orsaker till ryggvärk – och i de flesta fall är smärtan ofarlig.

 

Förr trodde man att man skulle vila ryggen, men det visade sig vara helt fel. Istället ska du hålla dig rörlig. Rörelser gör så att musklerna syresätts och blodcirkulationen ökar vilket hjälper till att lindra skadan och dämpa smärtan.

 

Smärtstillande medicin, som till exempel Voltaren, kan hjälpa dig att komma i rörelse om det gör ont. För genom att smärtlindra kan du undvika att kroppen kompenserar smärtan och orsakar mer spänningar.

 

När du hindras i din rörelseförmåga och inte kan göra de rörelser som du vill och ska kunna utföra är det dags att söka hjälp. Vänta då inte för länge med att kontakta sjukvården.

 

Det allra viktigaste är att röra på sig regelbundet. Ingenting har så stor inverkan när det kommer till att förebygga smärtor i ryggen. Allsidig konditions- och muskelträning är bra sätt att förhindra och lindra besvären. Styrketräning är också ett bra sätt att stärka och bygga upp muskler i mage, rygg och ben.

 

* Tänk på att prata med en läkare innan du börjar någon form av träning om du har värk eller smärta.

 

Tips för att förebygga ryggont:

  • Undvik ensidig belastning av ryggen genom att fördela vikten på båda armarna när du bär något tungt.
  • Böj knäna och håll ryggen rak vid tunga lyft för att undvika överansträngning.
  • Res på dig ofta under arbetsdagen.
  • Undvik att vrida ryggen när du lyfter tungt eller håller på med hushållsarbete.

 

Här kan du läsa mer om hur du kan bli av med smärtan.

 

FAKTA VOLTAREN

Voltaren®  Gel (diklofenak), receptfritt antiinflammatoriskt läkemedel. För korttidsbehandling av smärta i muskler/leder. Från 14 år. Ej för gravida kvinnor under tre sista graviditetsmånaderna. Behandling max 14 dagar annat än på läkarens inrådan. Läkare kontaktas om Voltaren gel ej gett smärtlindring efter 7 dagar, eller om symtomen förvärras.

Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies