Läkaren: Så undviker du värk i dina knän – de bästa övningarna

Även de enklaste aktiviteter kräver rörlighet i dina knän.
Här är övningarna som förklarar hur du kan bli av med värken när stelheten slår till.

Tips! Här kan du läsa mer om övningar som kan hjälpa dig när du har ont.

 

Knäsmärta är ett av de vanligaste hälsoproblemen – för 48 % av oss är det ett regelbundet problem som ofta hindrar oss från att utföra våra vardagssysslor. Smärta från knäskador beror ofta på inflammation i muskler, senor eller ligament.

– En knäinflammation kan uppstå om man till exempel har överansträngt sig eller fått ett slag mot kroppsdelen. Det viktigaste är att vila för att få skadan att läka ut. Men lika viktigt är det att vara igång och röra på sig med övningar i ett tidigt skede, säger läkaren Johan Armfelt.

 

För många människor kan enkla övningar som stärker musklerna runt knäleden minska inflammationen.

– Däremot ska man söka vård för en inflammation om man har påtagliga besvär och om man känner sig allmänt sjuk med feber och huvudvärk, säger Johan Armfelt.

 

Slipp knäsmärtan – 4 enkla övningar

Här är några enkla, ofta rekommenderade övningar som gör att man kan få smärtan under kontroll. På så sätt kan rörligheten i knäet återställas och framtida skador förebyggas.

 

  1. Svängande knä: Sitt med rak rygg på en stol med armarna fritt hängande utmed sidorna. Lyft ett ben så att foten lättar lite från golvet och vrid vaden medurs en gång och därefter moturs. Sätt ned foten och gör samma sak med andra benet. Upprepa denna rörelse 10 gånger med varje ben.
  1. Djup knäböjning: Stå upp och luta ryggen mot en fast yta, t.ex. en vägg, med benen höftbrett isär. Fötterna ska vara placerade på lårlängds avstånd från väggen. Huka dig ned tills vinkeln i knäleden är 90 grader och låren är parallella med golvet. Håll ställningen i 15 sekunder. Återgå sedan långsamt till upprättstående ställning. Det är viktigt att du inte böjer på huvudet och att du håller ryggen rak.
  1. Benlyft: Ligg plant på rygg på golvet (eller sängen) med armarna utmed sidorna. Håll benen raka. Spänn musklerna i ena benet och lyft det ca 10 cm från golvet. Spänn magmusklerna så att svanken i ryggen trycks ned mot golvet. Håll kvar och räkna till fem. Sänk sedan benet så långsamt du kan. Gör samma sak med det andra benet. Gör övningen fem gånger med vartdera benet.
  1. Bensträckning: Sitt på golvet med båda benen sträckta. Placera händerna intill höfterna. Håll ryggen rak. Böj långsamt ena knät tills det stramar men inte gör ont. Håll benet i den ställningen i fem sekunder. Sträck sedan långsamt ut benet så långt du kan. Behåll den ställningen i fem sekunder. Upprepa med det andra benet. Gör övningen fem gånger med vartdera benet.

 

Tips! Här kan du läsa mer om övningar som kan hjälpa dig när du har ont.

 

FAKTA VOLTAREN

Voltaren® Gel (diklofenak), receptfritt antiinflammatoriskt läkemedel. För korttidsbehandling av smärta i muskler/leder. Från 14 år. Ej för gravida kvinnor under tre sista graviditetsmånaderna. Behandling max 14 dagar annat än på läkarens inrådan. Läkare kontaktas om Voltaren gel ej gett smärtlindring efter 7 dagar, eller om symtomen förvärras.

Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies