Thassos – när grekerna själva väljer semesterresmål

Längtar du efter att uppleva det genuina Grekland? Besök Thassos – grekernas egna semesterö där du kan njuta av lugnet på fina sandstränder och fantastisk mat.

Boka sommarens resa till Grekland här

 

Från stadens puls i Kavala på fastlandet i norr når du Thassos med en kortare färjetur. Med sin välbevarade charm är ön en pärla i det Egeiska havet och ett självklart stopp för varje Greklands-fantast.

– Thassos är ön för dig som vill upptäcka den grekiska vardagen på riktigt” säger Barbro Holmberg, informatör på Ving, som själv håller Thassos som en av sina personliga Greklandsfavoriter.

– Hit åker man för att prova på olika lokala maträtter på familjeägda tavernor, vandra i bergen och hitta små undangömda stränder. Här kan du också välja att bo på familjeägda hotell som ligger mitt bland grekisk bebyggelse eller nära stranden som vårt barnvänliga Alexandra Beach i Potos.

 

 

Tack vare sina naturrikedomar har Thassos kunnat bevara sin autencitet och prisläget är lägre än på många andra mer exploaterade öar. Att åka runt på den lilla ön är något Barbro varmt rekommenderar. Hon tipsar om att packa en matsäck på morgonen och ta den lokala bussen eller cykla till någon av alla öns naturstränder.

– Det finns massor med små sandstränder runtom ön där man lätt kan njuta en hel dag av bad och sol i enskildhet. Jag kan också varmt rekommendera den långa fina stranden i Golden Beach på östra sidan där man kan promenera flera kilometer i kristallklart vatten”, säger Barbro Holmberg.

 

 

När solen gått ner finns det mängder av tavernor att besöka. För dig som gillar enkel grekisk mat är Thassos en guldgruva. Här serveras ljuvliga nylagade fisk- och skaldjursrätter med fräscha sallader och underbara smårätter.

– Prova grillade fisk- och skaldjursrätter med en fräsch sallad, det är underbart gott. Bläckfisken här på ön är den bästa jag ätit, säger hon och passar på att tipsa om öns bästa nattliv som finns i Limenaria och Potos på öns södra sida även om det inte är att jämföra med det som finns på andra, mer turisttäta öar.

 

För den som vill upptäcka mer av Thassos finns flera sevärdheter att besöka och utflykter att åka på. Man kan också själv ta sig upp i bergen på mitten av ön och gå vandringsleder med storslagen utsikt. Eller besöka mysiga Thassos stad där det finns många trevliga platser för dig som gillar kultur och historia.

– Thassos har något för alla. Jag tycker man ska passa på att njuta och ta dagen bara som den kommer. Det är en enkel semester när den är som bäst.

 

Dags att boka sommarens resa? Läs mer

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies