Svenskarnas drömstrand – närmare än du tror

Vita korallstränder med vajande palmer och turkosblått vatten är sinnebilden av drömstranden för sex av tio svenskar. Det visar Vings resepanel där 15 032 personer svarat på frågor om semesterresor.

Här bokar du sommarens drömresa till Grekland

 

Men den perfekta drömstranden ligger inte nödvändigtvis långt bort. Den grekiska övärlden toppar listan över vart svenskarna helst reser för att hittar sin drömstrand, följt av Mallorca som delar andraplatsen med Aruba och Thailand.

– Det är lite av en skräll att klassikerna Grekland och Mallorca står sig så bra i förhållande till exotiska resmål som man vanligtvis förknippar med just härliga stränder, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

 

Men trots att Grekland toppar listan lever drömmen om exotiska resmål kvar. Aruba, Maldiverna och Thailand hamnar alla på topp 3-listan över resmål där man finner drömstranden.

− Klart att många fortsätter att drömma om exotiska resmål. Men pris och tillgänglighet har också stor betydelse för var vi väljer att åka. På sommarhalvåret behöver man inte åka längre än till Medelhavet för att hitta drömstränderna.

 

Efter vita korallstränder som toppar listan över hur en drömstrand ser ut uppger en tredjedel att man drömmer om pittoreska små badvikar. Och nästan lika många ser en oändligt lång och bred strand framför sig när de ska beskriva sin drömstrand. Som gärna får vara långgrund.

− I Grekland har du en ocean av möjligheter och här kan du hitta bra stränder på alla de populära öarna. Här finns också stränder med olika karaktärer, allt från otillgängliga och lugna små badvikar som exempelvis Porto Katsiki på Lefkas till stora och breda som Agios Gordis på Korfu.

 

Förutom Grekland och Mallorca står sig andra svenskfavoriter som Gran Canaria, Cypern och Kreta sig väl i undersökningen och hamnar på topp 5 över resmål där vi hittar vår drömstrand.

− Rena och välskötta stränder är tveklöst viktiga för valet av resmål och det finns på Gran Canaria och över hela Medelhavet. Här kan du också hitta stränder med exotisk karaktär som Playa de Ses Illetes på Ibizas grannö Formentera som brukar kallas Medelhavets Karibien.

 

Stränder och sol – läs mer om sommarens resor

 

FAKTA

Topp 5 – vart finns drömstranden?*


1. En liten grekisk ö 20 procent

2. Aruba, Mallorca, Thailand 17 procent

3. Gran Canaria, Maldiverna 16 procent

4. Cypern 9 procent

5. Kreta 8 procent

* 3 svar möjliga

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies