Stor guide: Så dricksar du rätt på semestern

En extraslant till taxichauffören eller dricks till kyparen på strandkrogen? Att hålla koll på drickskulturen under utlandsresan är inte alltid helt lätt. Här är guiden till 11 populära resmål.

Här bokar du sommarens solresa

 

En av de vanligaste frågorna resenärerna ställer till Vings guider rör dricksen i landet de rest till. I vissa länder förväntas turisterna ofta ge dricks, i andra ibland, i några inte alls:

– I många länder är dricksen en viktig del av lönen och därför nästan obligatorisk, medan det i andra länder nästan är ett okänt begrepp. I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i. En servitör på en bra restaurang i Thailand får ungefär 120 kronor i lön per dag och kommer sannolikt att bli något förvånad om hans dricks når den nivå man bör ge på till exempel Hotel Waldorf Astoria i New York, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

 

Rätt dricks – land för land

 

Cypern

Städerskan: Cirka 5-10 euro per person och vecka.

Piccolon: 1-2 euro per bagage. Men det är ovanligt med piccolos på Cypern.

Servitören: 5-10 procent av notan, men bara om man är nöjd med servicen.

Taxichauffören: De flesta kör med taxameter eller så betalar man ett fast pris man kommit överens om innan resan, ingen dricks.

Frisören: Vanligtvis ingen dricks.

 

Frankrike

Städerskan: Numera är det inte så vanligt att lägga dricks på hotellrummet om man inte fått extra god service.

Piccolon: 1-2 euro per bagage beroende på hotellets standard.

Servitören: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent på notan. Om man varit nöjd med servicen är det brukligt att lägga 1-2 euro extra.

Taxichauffören: Max 1 euro eller så rundar man av till närmaste euro.

Frisören: Som regel 1-2 euro.

 

Grekland

Städerskan: Cirka 1 euro per person och natt.

Piccolon: Cirka 1 euro per bagage, det är dock ovanligt med piccoloservice utanför Aten.

Servitören: Ungefär 10 procent av restaurangnotan, även om det är pålagt ”service charge”.

Taxichauffören: Få använder taxameter, gör därför upp om priset innan du kliver in i taxin. Föraren tar med max fyra passagerare. Det är relativt dyrt med taxi i Grekland och man rundar som regel av uppåt vid längre sträckor, i övrigt förväntar de sig ingen dricks.

Frisören: Ingen dricks.

 

Italien

Städerskan: 1-2 euro per person och natt.

Piccolon: 1-2 euro per bagage.

Servitören: Service charge på 20 procent är som regel pålagt i notan. Om man är mycket nöjd med mat och service kan man lägga några euro extra.

Taxichauffören: Förväntar sig inte dricks.

Frisören: Ingenting.

 

Kroatien

Städerskan: Om du är nöjd, cirka 100 kroatiska kuna per person och vecka.

Piccolon: 10-20 kuna per bagage.

Servitören: 5-10 procent av notan. Lägg dricksen i kontanter då kreditkortsanvändandet inte är lika utbrett som i andra europeiska länder.

Taxichauffören: Behövs ej.

Frisören: 10 kuna.

 

Portugal, inklusive Madeira

Städerskan: Cirka 5 euro per person och vecka.

Piccolon: 0,5 euro per bagage.

Servitören: På turistorternas restauranger med hög kvalitet förväntas cirka 5-10 procent i dricks. På mer lokala ställen förväntas inte dricks.

Taxichauffören: Avrunda beloppet uppåt.

Frisören: cirka 1 euro.

 

Spanien, inklusive Kanarieöarna

Städerskan: Cirka 5 euro per person och vecka.

Piccolon: Cirka 1 euro per bagage.

Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan och den service man fått.

Taxichauffören: Ingenting.

Frisören: 1-2 euro.

 

Storbritannien

Städerskan: cirka 1 pund per natt.

Piccolon: 2 pund per bagage.

Servitören: Om det inte redan är inkluderat i notan i form av serviceskatt ger man cirka 10 procent. Alla anställda inom servicenäringen är sedan 2016 garanterade en lön på minst 7,20 pund per timme.

Taxichauffören: 10 procent.

Frisören: Ingenting eller max 1 pund.

 

Thailand

Städerskan: 50 baht per dag per rum.

Piccolon: 50 baht per bagage, något mer på lyxhotell.

Servitören: Ungefär 10 procent på notans total om inte ”serviceavgift” redan är pålagt. Då kan man runda av till närmaste 100 baht. Dricksen delas mellan personalen.

Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks när de kör utan taxameter med exempelvis tuk-tuk, då är dricksen redan pålagd i priset. Om man åker med en bil med taxameter är det vanligt att ge 5-10 procent av priset i dricks.

Frisören: Mellan 5 och 10 procent beroende på salongens standard.

 

Turkiet

Städerskan: Ungefär 10 turkiska lira per person och vecka.

Piccolon: Ungefär 2-3 lira per väska, dock är det ovanligt med piccolos.

Servitören: Om man äter lunch på en enklare restaurang kan man avrunda uppåt eller lägga ca 5 procent. Vid middagar på lite finare restauranger är det brukligt att lägga 10-15 procent.

Taxichauffören: Kör som regel med fasta priser och det är bra att göra upp om priset för resan. Ungefär 2-3 lira vid kortare sträckor.

Frisören: Kan ges vid större behandlingar.

Kommentar: Dricks ges inte per automatik, men exempelvis efter hur god maten var eller hur bra service man fått.

 

USA

Städerskan: 2-3 amerikanska dollar per person och natt. Något mer på lyxhotell.

Piccolon: 1-2 dollar per bagage och lite mer om väskorna är tunga.

Servitören: Alla anställda förväntar sig dricks. Om man ger 10 procent betyder det att man inte varit nöjd, med 15 procent visar man att det var okej medan 20-25 procent betyder att man är mycket nöjd och fått en otroligt bra service. I storstäder räknas runt 20 procent som ”good tip”. En bartender förväntar sig 1-2 dollar per drink.

Taxichauffören: 10-15 procent beroende på service.

Frisören: 15-20 procent.

 

Se sommarens resor hos Ving

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies