Staden som toppar blågula drömlistan

Barcelona är staden vi svenskar allra helst vill besöka – i alla fall en gång i livet. Det visar en ny undersökning från Ving.
– I Barcelona finns allt, det svåraste är nog att välja i det stora utbudet, säger Barbro Holmberg, informatör hos Ving.

Se Vings cityresor här

 

Drygt 15 000 personer i Vings resepanel* fick svara på vilken stad i världen de helst skulle vilja besökare. Klar vinnare blev spanska Barcelona med 34 procent av rösterna:

– Barcelona är en fantastisk stad som kan bjuda på skönt väder och möjligheten att kombinera storstadspuls med skönt strandliv. Men vi ska inte heller glömma att det är enkelt att ta sig till Barcelona och dessutom väldigt prisvärt. Det finns många flyg att välja mellan och det tar bara några timmar, säger Barbro Holmberg.

 

Att just Barcelona toppar förvånar inte, menar Holmberg. Möjligheterna till en varierad semester är närmast oändliga:

– Här finns världskända sevärdheter som La Sagrada Familia, Parc Güell och ett flertal byggnader av arkitekten Antoni Gaudi. Muséer för alla smaker och intressen. För den som tycker om shopping är staden ett eldorado med stora modehus, små gränder med unika småbutiker och allt man behöver eller inte behöver.

– Maten, dryckerna och nattlivet är ett helt kapitel för sig. En liten spansk tapasrestaurang i någon smal gränd eller en bra fiskrestaurang nere i hamnen? Eller kanske en högklassig krog belönad med en eller två stjärnor i Guide Michelin?

 

Tvåa på listan var New York med 32 procent av rösterna och Sydney trea på 19 procent. Däremot saknas London helt:

– Möjligen är det lite förvånande, det är ändå en av svenskarnas absoluta favoritstäder om man ser till vart vi oftast åker. Kanske är den så självklar och så många redan besökt staden att den inte kommer med på listan. Men eftersom det är en ”bucket list” så är det många städer långt bort som kommer med och färre europeiska städer, säger Holmberg.

 

Vilken stad finns på din egen ”bucket list?

– En stad som jag ännu inte besökt och som jag väldigt gärna vill resa till är Reykjavik. Det är ett av våra nordiska grannländer och så nära, men ändå så annorlunda. Det är både själva staden som lockar men naturligtvis även alla sevärdheter på Island och den vackra naturen. Jag hoppas att jag får möjlighet att snart åka dit.

 

47 storstäder – hit kan du resa med Ving

 

* Om Resepanelen:

Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 15 032 personer. Undersökningen genomfördes i februari, 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

 

FAKTA

Storstäderna svenskarna helst reser till


1. Barcelona: 34 procent

2. New York: 32 procent

3. Sydney: 19 procent

4. Rom: 18 procent

5. Dubai: 16 procent

6. Kapstaden: 15 procent

7. Los Angeles: 15 procent

8. Venedig: 14 procent

9. San Francisco: 14 procent

10. Paris: 12 procent

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies