Så många människor beräknas vara blinda 2050

I dag finns det 36 miljoner blinda personer i världen enligt WHO.
Men år 2050 kommer den siffran att vara betydligt högre.
Den goda nyheten är att 75 procent av all blindhet skulle kunna undvikas eller botas.

Så kan du hjälpa till att förhindra blindhet

Det finns i dag 253 miljoner i världen som är blinda eller har en synnedsättning, varav 36 miljoner helt blinda. Av dessa är 55 procent kvinnor. Enligt en forskarstudie som har publicerats i den ansedda läkartidningen Lancet Global Health kommer antalet blinda personer att öka till 115 miljoner fram till 2050, om finansieringen av behandlingar inte ökar. 75 procent av all blindhet skulle nämligen kunna undvikas eller botas.

En av de största orsakerna, enligt forskarna från Anglia Ruskin-universitetet i Cambridge, Storbritannien, är att världens befolkning ökar och blir äldre. De i dag 253 miljonerna med en synnedsättning kommer 2050 att vara över 550 miljoner.
– Till och med en mild synnedsättning kan ha en märkbar negativ effekt på en persons liv, säger Rupert Bourne, huvudförfattare till studien i The Lancet.

Majoriteten av de som är helt blinda eller har en synnedsättning lever i utvecklingsländer, där en synnedsättning oftast får en större påverkan på livet.
– I utvecklingsländer förändras livet radikalt om du har nedsatt syn eller blir blind. Det får enorma konsekvenser som man kanske inte tänker på. Det handlar inte bara om att man förlorar synen utan att ha ett funktionshinder är förenat med stigma att man inte är som alla andra. Det skapar ett utanförskap, säger Cornilla von Plomgren, nordiskt ansvarig för den internationella insamlings- och forskningsorganisationen Sightsavers.

Ett sätt att bromsa utvecklingen är att se till att fler människor får ögonvård, operationer som räddar deras syn och att mer sjukvårdspersonal i utvecklingsländer kan få utbildning inom ögonhälsa. Något som Sightsavers månar om och gör till verklighet med sin programverksamhet i 30 länder. Genom att stötta partnerorganisationer ser Sightsavers, och deras givare, till att det kan utföras miljoner ögonundersökningar om året och att många människor kan få hjälp med en ögonoperation eller synkorrigerande glasögon. På platser där det inte är lika lätt att gå till optikern eller operera synfel som det är i vår del av världen.

Förra året finansierade Sightsavers att 12 miljoner människor fick genomgå en synundersökning, att 344 000 ögonoperationer genomfördes och att 287 000 människor fick glasögon. Vidare fick 54 000 yrkespersoner inom vårdsektorn utbildning inom ögonhälsa.

En knäckfråga är enligt forskarna finansiering, och om den inte ökar kommer deras larmrapport att bli verklighet. Och motsatt vad många kanske tror handlar det inte om några operationer för tusentals kronor. En operation för trakom kostar till exempel bara 95 kronor.

Trakom är en oerhört smärtsamt sjukdom där infektioner gör att ärr i ögonlocken får ögonfransarna att vända sig inåt och skrapa sönder hornhinnan. Trakom slutar med obotlig blindhet och är en av de största orsakerna till blindhet i världen.
– Det är en väldigt enkel ögonlocksoperation som kan göras lokalt. En större operation som exempelvis en glaukomoperation på en vuxen kostar 600 kronor med eftervård, säger Cornilla von Plomgren.

För 1000 kronor kan tre vuxna familjeförsörjare få en synåterställande gråstarroperation. I jämförelse kostar den vanligaste ögonlasermetoden i Sverige, fs-lasik, 35 900 kronor. För de pengarna skulle man kunna utföra 377 trakomoperationer eller 59 glaukomoperationer.

På Target Aid väljer du själv projekt att skänka till och får återkoppling när pengarna används

Target Aid – en ny plattform för välgörenhet

• ge till just det du brinner för
• välj bland fantastiska projekt från olika organisationer
• följ effekten av ditt engagemang

 

Så här kommer du igång:
• skapa ett konto på Target Aid
• välj projekt som intresserar dig
• skänk enkelt via kort, swish eller internetbank

www.targetaid.com

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies