Så kan du snabbt hitta välgörenhetsprojekt vid en katastrof

Vid en stor naturkatastrof eller humanitär kris vill man snabbt hitta sätt att hjälpa de drabbade.
Med en unik kartfunktion kan man nu söka efter hjälpinsatser och välgörenhetsprojekt utifrån ett geografiskt område.

Kartfunktionen finns på sajten Target Aid som är en samlingsplats för välgörenhetsorganisationer som där kan lista sina projekt – och är helt unik. Där kan man lätt titta på kartan och se hur många projekt som finns i ett visst land, för att sedan klicka sig vidare till de aktuella projekten.

Välgörenhetsprojekt för första gången på karta

Strukturen är uppbyggd på ett sätt vi är vana vid att söka på, från platser som bostadsplattformen Hemnet och liknande tjänster. Den underlättar för givarna att hitta projekt i ett visst område eftersom det är projekten som är utsatta på kartan, inte organisationerna.
– Du kanske reste i ett visst område förra året och såg att det fanns hjälporganisationer och du vill stötta dem. Då kan du klicka dig in på det området och så ser du att ”wow, här finns ju Hand i hand som har ett projekt, det vill jag stötta.”, säger Mirjam Johansson, vd för Target Aid.

Målet med kartan är också att när nästa katastrof händer ska etablerade organisationer som redan har verksamhet i det området på ett par timmar kunna lägga upp nya projekt. På så sätt går det snabbt att hitta projekt att stötta vid stora händelser som exempelvis jordbävningar eller flyktingkriser.
– När jag som givare går in på morgonen och slår in det geografiska området, till exempel Haiti eller Bangladesh eller var som helst, så ser jag direkt vilka projekt som finns på plats. Det här samlar ihop projekten på ett nytt sätt, och ska vara ett komplement till det andra som organisationerna redan gör. Jag bedömer att vi kan hjälpa till där genom att erbjuda ett ”one stop shop” för människor som vill hjälpa, säger Mirjam Johansson.

Här listas projekten för givarna

Idén till kartfunktionen kommer från Target Aids grundare Nicholas Richards som under 1,5 år jobbade för Google maps och deras projekt med Streetview. För närvarande finns projekt i Europa, Asien, Sydamerika och Afrika och det fylls hela tiden på med nya organisationer och projekt. Så fort ett projekt når sitt mål plockas det bort från kartan och ersätts med ett nytt.
– Därmed finns det ingen risk för överfinansiering utan då kommer ett nytt projekt med nya mål. På så sätt vet man, tillsammans med den bekräftelse man som givare får när pengarna används, att de skänkta pengarna alltid går till rätt ändamål, avslutar Mirjam Johansson.

Investera i 100 kvinnliga entreprenörer

Hand in Hand. I detta projekt ger vi möjlighet till 100 kvinnor att skapa nya företag för att kunna försörja sig och sina familjer på ett hållbart sätt.

Ett mirakel för 350 kr

Sightsavers. Var med och stötta Sightsavers övergripande verksamhet. Stöd vårt arbete med ögonhälsa, utbildning, tropiska sjukdomar och social inkludering.

40 kronor förändrar framtiden för ett barn i Afghanistan

War Child. I Afghanistan, ett av Asiens fattigaste länder, får uppemot 40 % av barnen inte gå i skolan. Så många som sex miljoner barn arbetar för att försörja sina familjer. Här finns War Child på plats för att fler barn ska få möjlighet till undervisning.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies