Det enkla sättet att rädda ett barn från en framtid som blind

36 miljoner personer är blinda i världen, många av dem är barn.
Med en enkel operation för ett par hundralappar kan barnen få sin syn tillbaka – och därmed en helt annan framtid.
Barn som Enoch och Saburna har tack vare skänkta pengar fått ett normalt liv.

Enoch som bor i Ghana var bara två år när han drabbades av katarakt, gråstarr. Vid gråstarr grumlas ögats lins och ju yngre patienten är vid debuten desto fortare utvecklas sjukdomen som till slut leder till att man blir blind.
I Enochs fall ledde sjukdomen till att han inte kunde gå på egen hand, inte kunde leka och var beroende av sina morföräldar som tog hand om honom efter det att hans mamma dött, bara dagar efter förlossningen. Enoch var nära att mista sin syn, men när hans mormor tog honom till Sightsavers ögonvårdsprojekt i Ghana kunde han få hjälp. Tack vare en enkel ögonoperation fick han sin syn tillbaka.

Så kan du hjälpa barn som Enoch att få sin syn tillbaka

– Det innebär att han har möjlighet att klara sig själv, leka med andra barn och gå i skolan. Enoch med syn får en helt annan framtid än Enoch utan syn. Det blir väldigt, väldigt ensamt om du inte kan vara en del av samhället, och du är hela tiden beroende av hjälp från andra, säger Cornilla von Plomgren, Nordenansvarig på Sightsavers.

I dag är Enoch 8 år, bor i Ghana och lever ett vanligt liv, med full syn. Jämnåriga Suborna i Bangladesh har även hon fått en operation för sin grå starr genom Sightsavers. Till skillnad från Enoch föddes hon med sjukdomen vilket innebär att hon har kämpat för att se i hela sitt liv.

I ett desperat försök att se lärde hon sig att kupa handen runt sitt öga, något som var till lite hjälp. Hon kunde inte leka med sina kompisar, var tvungen att stötta sig längs husväggen när hon gick och kunde inte hänga med i skolan. Hon fick gå om år efter år och fastnade i klassen för femåringar. Med hjälp av operationen fick hon den syn hon saknat sedan födseln, kan hänga med i skolan och i framtiden få ett jobb samt försörja sig utan att vara beroende av andra.
– Barn som fått en operation blir inte undangömda och blir lättare accepterade av samhället. De får en ”vanlig” uppväxt och rätten till rättigheter på ett enklare sätt, säger Cornilla von Plomgren.

Enoch och Saburna är bara två exempel på de barn – och vuxna – som har fått och behöver få hjälp av Sightsavers och deras givare. 36 miljoner människor är blinda i världen och 75 procent av alla fall av blindhet skulle kunna undvikas eller botas med rätt behandling eller operation, enligt WHO.

Sightsavers är en internationell insamlings- och forskningsorganisation som grundades 1950. Förutom målet att få bort all form av blindhet som går att undvika jobbar de också för att främja lika möjligheter för människor med funktionshinder. En miljard människor i världen har någon slags funktionsnedsättning och 80 procent av dem lever i utvecklingsländer där det inte finns samma resurser och möjligheter att få hjälp och stöd. 2016 finansierade Sightsavers 154 miljoner behandlingar för glömda tropiska sjukdomar som trakom, flodblindhet, elefantiasi och snäckfeber. De såg till att 12 miljoner människor fick genomgå en synundersökning och att 344 000 ögonoperationer genomfördes.

Sightsavers samarbetar bland annat med Bill och Melinda Gates Foundation och med Postkodlotteriet i Sverige. Sedan en tid tillbaka är de också med på plattformen Target Aid, där organisationerna lägger upp sina projekt så att det blir enklare för givarna att välja vilket projekt de vill stötta och enkelt kan skänka pengar med ett knapptryck.
– Jag tror mycket på digital insamling. Man ska kunna skänka pengar ”on the go”, ungefär som du köper en caffe latte. Det ska vara enkelt och jag tror att många människor tycker det är bra att till exempel kunna swisha när man väntar på bussen. Target Aid har definitivt framtiden för sig. Det är en mindre insats som kan göra väldigt stor skillnad, säger Cornilla von Plomgren.

På Target Aid väljer du själv till vilket projekt du vill skänka och får återkoppling när pengarna används

Target Aid – en ny plattform för välgörenhet

• ge till just det du brinner för
• välj bland fantastiska projekt från olika organisationer
• följ effekten av ditt engagemang

 

Så här kommer du igång:
• skapa ett konto på Target Aid
• välj projekt som intresserar dig
• skänk enkelt via kort, swish eller internetbank

www.targetaid.com

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies