Därför är kvinnorna nyckeln till att utrota fattigdom

För bara 900 kronor kan du hjälpa en hel familj ur fattigdom – för alltid.
Hand in Hands arbete fokuserar på kvinnors entreprenörskap för att bekämpa fattigdom och att se till att barnen får gå i skolan.
– Det kostar inte mer att förändra livet för en hel familj, säger Sofie Borgudd, insamlingsansvarig.

En tredjedel av världens människor lever i fattigdom. En viktig väg ut ur fattigdomen är att se till att familjen får en inkomst. Hand in Hand arbetar med hjälp till självhjälp och att utbilda och träna kvinnor i entreprenörskap i främst Indien och Kenya.
– Vi tränar och utbildar framförallt kvinnor till att starta små företag. Anledningen till att man är fattig är att man inte har någon inkomst och försörjning. Den enda vägen framåt för många av de här fattiga länderna är att människor tar saken i egna händer och startar små verksamheter. Kanske en mangoodling, man kanske syr eller har getter, säger Sofie Borgudd.

Kvinnorna tränas i hur de ska driva sitt företag så att det blir långsiktigt och lönsamt. Inkomsten räcker till att börja med till att försörja familjen, men en del företag blir större, man kan anställa och det blir mer pengar in i samhället.
– En sak som vi tycker är viktigt är att de här människorna inte blir fortsatt beroende av stöd utifrån utan att det är hjälp till självhjälp som får positiva effekter på lång sikt. Det finns en otrolig kraft och stolthet i att man har förändrat sin situation på egen hand. Det kan ingen ta ifrån dem.

Hand in Hand – effektiv hjälp till självhjälp

Hand in Hand följer upp sina projekt löpande och ser att utvecklingen fortsätter. En utvärdering som gjordes i Indien visade att 98 procent av de tränade kvinnorna var fortsatt aktiva som entreprenörer.
– Vi skickar inte bara iväg pengar och hoppas på det bästa utan allt återrapporteras och mäts. Vi mäter varje månad hur många vi tränar upp och utbildar och hur många jobb vi har skapat. Vi vet att vi har skapat 3 miljoner jobb ute i världen och för varje jobb försörjs en hel familj på i snitt fem personer. Så det är 15 miljoner människor vi har hjälpt.
– Vi ser att 1000 nya företag startar om dagen, så vi har en fantastisk takt. Men det är fortfarande en tredjedel av världens människor som lever i fattigdom så det finns hur mycket som helst att kvar att göra och vi behöver all hjälp vi kan få.

Hand in Hand startades av ett svenskt lärarpar som reste till Indien och såg hur utbrett barnarbetet var. I Indien finns det barn som jobbar upp till 14 timmar om dagen, och många är inte äldre än fyra år. Paret samlade in pengar och försökte hjälpa barnen med mat och utbildning i anslutning till fabrikerna. I början av år 2000 kom de i kontakt med Percy Barnevik som gick in dels med pengar men också med kompetens och erfarenhet från näringslivet om hur man bygger upp en organisation som kan hjälpa många.
– Tanken från början var just att hjälpa barnen, men vi såg att även om barnen fick gå i skola så tog familjen hem barnen för att jobba så länge de var fattiga. Är man hungrig står inte utbildning först på listan. Vi såg att sättet att hjälpa barnen är att se till att familjen har en inkomst. Då kan barnen gå i skolan och slutföra sin utbildning vilket ger helt andra möjligheter på lång sig. Det är verkligen ett effektivt och hållbart sätt att hjälpa.

Anledningen till att Hand in Hand i första hand hjälper kvinnor att bli entreprenörer är enkel: det ger mest effekt. Studier visar att kvinnor generellt investerar 90 procent av sin inkomst i familjens välbefinnande, medan motsvarande siffra för män är 30–40 procent.
– Man återinvesterar i barnens skolgång, mat, mediciner och så vidare. Modellen funkar lika bra för män men vi ser att vi kan hjälpa flest om vi jobbar med kvinnorna.
– Sedan är det viktigt att stärka kvinnornas ställning och position i samhället och det gör vi också med den här utbildningen och träningen.

Så här kan alla hjälpa en hel familj ur fattigdom

Hand in Hand har listat sina projekt på Target Aid, en samlingsplats för välgörenhetsorganisationer. Ett av de projekt som först gick i mål var att samla in 900 kronor för att hjälpa en kvinna att starta ett företag.
– Det är så pass billigt. Det kostar bara 900 kronor att hjälpa en hel familj ur fattigdom för alltid, säger Sofie Borgudd.

På Target Aid kan man själv välja hur mycket man vill skänka och om det ska vara en eller flera gånger. Det unika är att man väljer att ge till ett specifikt projekt och får återkoppling när pengarna används.
– Vi tror att givare börjar bli mer kunniga och medvetna och vill veta vad våra pengar används till. Och vi kan enkelt visa upp vad vi gör. Vi tycker att det är viktigt med låga administrativa kostnader. Att lista våra projekt på Target Aid är ett sätt att nå ut till många. Vi vill inte lägga pengar på tv-annonser och stora kampanjer på stan, för vi tycker att det är viktigt att alla pengarna går till dem vi hjälper. Därför tror vi mycket på nya smarta sätt att ge, avslutar Sofie Borgudd.

Detta är Target Aid

Target Aid är en digital plattform för dig som vill skänka till välgörenhet. Här kan du välja ut specifika projekt och organisationer som du brinner för och dessutom välja på vilket sätt och hur ofta du vill ge.
Du kan utan att registrera dig se de olika organisationerna som medverkar och söka efter projekt som intresserar dig utifrån tidsspann och ämnesområde.
Med en profil på Target Aid bestämmer du själv vilken information du vill ha och när du vill ha den och du kan hålla koll på dina gåvor.
Det enda du behöver för att börja ge är att skapa ett konto på sajten och välja det projekt som intresserar dig.
Target Aid är gratis för organisationer då plattformen drivs av en transaktionsavgift på 3% av gåvobeloppet. Det ger mer pengar till ändamålet.

 

Så kommer du igång:
Skapa ett konto på targetaid.com.
Sök och hitta de projekt du vill stötta.
Ge och betala på ett sätt som passar dig.

Läs mer om Hand in Hands projekt nedan:

Byprojekt Kenya 2018:1

Var med och förändra livsvillkoren för en hel by i Kenya genom att lyfta dess invånare ur fattigdom!
För 350 000 kronor förändrar vi livsvillkoren för en hel by och din gåva gör så stor skillnad.

Hjälp en kvinna att starta ett företag

Ett företag förändrar livet för en kvinna och hela hennes familj. Hand in Hand har visat att detta är det bästa sättet att lyfta mänskor ur fattigdom.

Miljöprojekt i Indien

Miljösituationen i Indien är katastrofal. Landets 1,3 miljarder invånare, ökande industrialisering och snabba tillväxt genererar enorma mängder avfall.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies