Hela den här avdelningen är en annons

78 strikar och svenskt rekord av tvåhandsspelare

Jesper Svensson, den vänsterhänta tvåhandsspelaren, är killen som tagit bowlingvärlden med storm. Och redan som 15-åring satte talangen det gällande svenska rekordet över 8 serier – 2 122 poäng. Bland annat genom 78 strikar!

Bowlingsugen? Här hittar du en bowlinghall nära dig.
 

Det var under kvalet till ungdoms-SM i Köping år 2010 som den 15-åriga Jesper Svensson snuvade den tidigare rekordinnehavaren Christer Danielsson på det svenska rekordet. Christer Danielsson hade 2009 slagit till med 2 101 poäng men redan året därpå krossade Jesper Svensson det med hela 2 122 poäng över åtta serier. Rekordet gäller alla åldrar och under rekordet satte han inte mindre än 78 strikar.

– Jag försökte att inte tänka på det så mycket under tiden jag spelade, utan bara ta lite i taget och göra så bra jag kunde. Nu efteråt, när man har börjat förstå det, är det väldigt kul, sa Jesper Svensson till P4 Kalmar om hur det kändes att sätta det svenska rekordet.

 

Han föddes den 15 februari 1995 och bowlingintresset kom rätt naturligt under uppväxten i Vimmerby – pappan har spelat i hela sitt liv. Hemmaklubb blev Vimmerby BK och gymnasieåren spenderade Jesper Svensson på Brinellgymnasiet i Nässjö – Sveriges enda riksidrottsgymnasium i bowling.

I takt med utvecklingen av spelet ökade även Jesper Svenssons ambitioner, och han tittade efter bättre förutsättningar för att tävla internationellt. 2013 gick han därför över till Team Pergamon – och där tog bowlingkarriären verkligen fart.

 

I dag är den nu 20-åriga Jesper Svensson rankad som etta i Sverige och han är den hetaste bowlaren i Europa. Titlar och medaljer samlas på hög, junior-EM, U21-VM, VM och nu i somras även från EM.

 

En bedrift var när han mötte världsettan Jason Belmonte i mars i år – och slog honom.

– Ända sedan jag började bowla har jag drömt om att få möta Jason i en stegfinal. Och att besegra honom för att ta min första PBA-titel är en dröm som blev sann, sa Jesper till www.abf-online.org.

 

Dessutom tog han nyligen sin fjärde seger på Europatouren, den senaste i Madrid. Framtiden ser mycket ljus ut för den här 20-åringen.

 

Kolla in elitspelare och testa att spela själv – här hittar du en hall nära dig! 

 

jesper_fakta

Jesper Svensson


Ålder: 20 år.

Bor: Göteborg.

Klubb: Team Pergamon BC

Spelar: Vänster (två händer)

Rankning (herr): 1:a i både Europa och Sverige

Rankningspoäng: 2 175,98

Snitt: 233,71 poäng/serie

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication