Så blev statens biltillverkare en symbol för design och körglädje

En statlig biltillverkare som blev symbolen för spännande design, modern teknik och fina köregenskaper.
Berättelsen om Seat är spännande – och den har bara börjat.

Först av alla: Läs om moderna tekniken i nya Seat Ibiza.

 

Seat, som står för Sociedad Española de Automóviles de Turismo, är en spansk nationalklenod. Inte bara för att det var den spanska staten som tillsammans med Fiat och ett antal storbanker grundade bolaget 1950, utan också för att företaget länge varit ryggraden i den spanska industrin och bidrar till att skapa allt fler arbetstillfällen i landet. Dessutom älskar spanjorerna bilarna som med ung och djärv design, körglädje och modern teknik är en tydlig reflektion av pulsen i Seats egen huvudstad Barcelona.

 

Den första Seatbilen byggdes 1953 i frihandelszonen Zona Franca. Modellen, som hette Seat 1400, var en stor och bekväm bil som också hyllades för sin då moderna design. Under det första produktionsåret tillverkades bara ungefär fem bilar per dag, men takten ökade sen snabbt.

 

Under flera decennier hade Seat ett nära samarbete med delägaren Fiat som resulterade i ett antal modeller. Fiat lämnade dock Seat 1981 och i juni 1986 klev tyska Volkswagen in och förvärvade under året 75 procent av aktierna i bolaget. Nu är Seat en fullvärdig medlem i VW-familjen efter det att resten av aktierna köptes upp 1999.

 

Samarbetet med VW-koncernen började redan i början av 1980-talet, när sportbilstillverkaren Porsche spelade en roll i utvecklingen av den första generationen av Seat Ibiza som lanserades 1984. Ibiza blev en omedelbar succé och den anses vara en av de viktigaste framgångsfaktorerna i Seats historia. Modellnamnet finns ännu kvar och Ibiza har hittills sålts i makalösa 5,4 miljoner exemplar.

 

För Seat har gemenskapen med VW-gruppen inneburit stora fördelar. Här har varumärket tillåtits vårda sitt spanska arv och vidareutveckla sin särart, men har samtidigt kunnat dra nytta av all den utveckling och all den kunskap som moderbolagets varumärken tillsammans representerar. Resultatet har blivit många spännande modeller och kvalitet i världsklass.

 

Ett exempel är den helt nya generationen av Seat Ibiza som just gjort entré. Bilen är den första som byggs på den nya plattformen MQB A0, en teknisk grundstruktur som kommer att ligga till grund för ett stort antal modeller från Volkswagengruppen framöver.

 

Nya Ibiza är ett viktigt avsnitt i det nya kapitlet i Seats framgångssaga. Tillverkaren är inne i sin största modelloffensiv någonsin och kommer att lansera en helt ny bil varje halvår framöver. Flera suvar och crossovers finns i planen, först kom Ateca som i slutet av året kommer att få sällskap av lillebror Arona. Sen kommer en större suv – och ett antal andra modeller som än så länge hålls hemliga.

 

Först av alla: Läs om moderna tekniken i nya Seat Ibiza.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies