Resa i Barcelona – som att besöka framtiden

Barcelona vill bli världsledande när det gäller framtidens mobilitet.
Det är en önskan staden delar med biltillverkaren Seat.
Och mycket är på gång – framtiden är snart här.

Först av alla: Läs om moderna tekniken i nya Seat Ibiza.

 

Den spanska staden Barcelona har utvecklats till att bli en av världens modernaste städer när det handlar om mobilitet. Staden som ligger i Katalonien har länge varit landets främsta bilstad med tillverkaren Seat som juvelen i kronan. Nu gör Barcelona allt för att för att ligga i framkant även när det gäller omställningen mot fossilfria och uppkopplade smarta transporter i framtiden.

 

Redan nu har Barcelona kommit långt och har bland annat den renaste bussflottan i Europa med många hybrid- och gasdrivna fordon. Invånarna väljer också att i allt högre utsträckning åka kommunalt, något som inneburit en stor lättnad för miljön.

 

Barcelona har också många projekt igång för att hitta hållbara mobilitetslösningar för framtiden. Bland annat står man tillsammans med biltillverkaren Seat bakom utvecklingscentret Metropolis: Lab Barcelona, ett högteknologiskt projekt som har till uppgift att hitta nya vägar för framtidens mobilitetsstrategier.

– Seats mål är bli ledande när det gäller tekniker som erbjuder mobilitetslösningar som är enkel, uppkopplad och personlig, säger Seatchefen Luca de Meo.

 

Seat är en viktig samarbetspartner för Barcelona och delar samma mål – att skapa hållbara transporter, minska köerna och göra resandet säkrare. Och det kommer inte att dröja länge innan vi ser de första resultaten. Tekniker som till exempel prediktiv navigering som kan förutspå trafikstockningar innan de sker finns i bilar redan inom ett par år.

– Vi tillbringar i snitt 2,5 år av våra liv bakom ratten – och i rusningstid i Barcelona kan körtiden öka med 50 procent. Det här kan prediktiv navigering lösa, säger de Meo.

 

Först av alla: Läs om moderna tekniken i nya Seat Ibiza.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies