Annons - Innehåll från Renault

Tre fotografer möts i en tävling.
Deras uppdrag: Att var och en tolka den nya pickupen Renault Alaskan. Med sig har de fått två ledord: Djärvhet och Sverige.
Vem tar den bästa bilden?
Här är fotograf nummer 3, Andreas Lundberg. Följ hans resa från idé till färdigt foto.

”Det här är action – för mig är det Renault Alaskan”

Det nedlagda stenbrottet i gamla Stenhamra i Ekerö kommun har en spännande historia. Här arbetade 130 personer med att bryta sten mellan 1884 och 1937, arbetet var tungt och ibland farligt. Sprängningsolyckor med dödlig utgång var vanliga.

Miljön är spektakulär, här reser sig lodräta klippväggar upp ur en sjö som har bildats i mitten. Området ligger avsides och är svårt att hitta, men är inte bortglömt.

Genom åren har många filmskapare använt platsen, bland annat har ”Pippi på rymmen”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Vägen till Klockrike” scener gjorda i stenbrottet. Ingemar Bergmans ”Beröringen” och Lasse Hallströms ”Jag är med barn” har också delvis spelats in i här.

Se filmen bakom bilden då Andreas Lundberg tolkar uppgiften.

Nu är det den nya pickupen Renault Alaskan som har huvudrollen. Fotograf Andreas Lundberg ställer bilen nära vattnet och jobbar en god stund med att hitta rätt vinkel. Han är noga, det ska synas att det här är en pickup samtidigt som bilens maffiga front ska vara i fokus. Till slut ser Andreas den perfekta bilden i kamerans sökare. Nu vill han bara att ratten ska vridas lite till höger så att vänster framhjul ska framträda bättre i bilden.

Läs mer om Renault Alaskan

image

”Nu är det den nya pickupen Renault Alaskan som har huvudrollen.”

När Renault Alaskan väl är på plats har Andreas Lundberg bråttom. Efter några gråa och regniga höstdagar är plötsligt himlen blå och morgonljuset perfekt. Men solen kommer snart att stå för högt.

– Vi har tur, om jag bara skyndar mig kommer vi att hinna få det här naturliga ljuset som är så snyggt. Titta hur det belyser bilen bakifrån och får modellernas hår att skimra. Jag har hyrt in en massa blixtar som jag har på flaket, men de kommer jag nog inte ens att behöva packa upp, säger Andreas.

Planen är att skapa en snygg bild som lever upp till de två ledorden ”Sverige” och ”Djärvhet”.
– För mig är den här miljön svensk och storyn i bilden är att de två personerna har kört till den här platsen för att klättra upp för den branta klippan. Där har vi djärvheten i bilden. Sen vill jag ju såklart försöka framställa bilen så vackert som möjligt.

Det är spänning i luften när modellerna Chris och Annie förbereder sig för bilden, alla är medvetna om att Andreas behöver arbeta snabbt för att inte förlora ljuset. Trots att det är iskallt i det gamla stenbrottet får Chris och Annie klara sig utan sina jackor och spänner istället på sig klättringsutrustning. De får tydliga instruktioner om hur de ska posera och hittar snabbt rätt. Andreas tittar i kameran.
– Bra! Perfekt! Där har vi det. Nu kör vi dimman!

Läs mer om Renault Alaskan

image

”Assistenten plockar fram en rökgranat ur väskan”

Robin Berglund som är med som assistent plockar fram en liten rökgranat ur en väska, han känner av hur vinden blåser och hittar sen en bra plats att stå på. Där släpper han ut röken som snabbt flyter in bakom Renault Alaskan och fulländar miljön. Dimman är flyktig och försvinner lika snabbt som det perfekta ljuset, Andreas och modellerna får bara sekunder på sig att göra sitt jobb. Men det räcker. Plötsligt sitter bilden där.
– Skönt! Det blir ju superbra, säger Andreas när han tittar på bilderna i sin display.

För Andreas Lundberg har det alltid varit självklart att han skulle bli fotograf, bildintresset kom tidigt.
– Mamma jobbade som fotograf och kopist, hon stod i mörkrummet och framkallade bilder. Jag tyckte att det var så fascinerande att få vara med och se bilderna växa fram. När jag var elva år fick jag min första kamera och har inte tröttnat än, säger Andreas.

Intresset för fotografi ledde till en gymnasieutbildning med fotoinriktning och vidare till militärtjänstgöring som fotograf. Efter det hamnade Andreas inom dagspressen och fick nu jobba professionellt med sin kamera. Han ville dock mer och valde efter några år att bli frilans.
– Jag drivs av att skapa de bilder som mina kunder vill ha – eller ännu hellre: Ta bättre bilder än de har tänkt sig.

Nu har Andreas Lundberg fokus på reklamuppdrag, men tar också en hel del porträtt och fotar en del för olika modetidningar och magasin. Han har också egna konstprojekt och fotar mycket till utställningar.
– Jag är ganska bred som fotograf, det är svårt att säga att jag har någon speciell stil. Och jag gillar det, det är roligt att jag får så omväxlande uppdrag. Det här med att plåta bilar är dock rätt nytt för mig, det har jag knappt gjort förr. Men det är ju superroligt och kanske något jag vill göra oftare, säger han.

Läs mer om Renault Alaskan

image

”Jag gillar det. Det här är action. För mig är det Renault Alaskan.”

Den bild som Andreas tänker tävla med är tagen och modellerna har fått på sig varma kläder och har åkt från platsen. Andreas har dock fått en ny bildidé som han vill förverkliga, en bild som både ska visa att Renault Alaskan är byggd för att tåla tuffa tag och att man kan ha roligt bakom ratten. Ett par hundra meter längre in i området hittar han en stor vattenpöl med en tunn ishinna på. Planen är enkel:
– Jag vill att bilen ska köra så fort som möjligt genom vattnet så att det stänker ordentligt. Det kommer att bli skitsnyggt.

Andreas rekryterar en förare och hittar en position där han vill stå när han tar bilden. Terrängen är oländig och föraren kopplar in bilens fyrhjulsdrift för att vara säker på att inte köra fast i det mjuka underlaget. Han får ”tummen upp” av Andreas och trycker sen gasen i botten.

Renault Alaskan kommer snabbt upp i hastighet och plöjer sig majestätiskt fram. När den når pölen slungas vattnet upp tillsammans med miljontals små fragment av isen. Andreas fångar ögonblicket med sin kamera och bilden blir spektakulär.
– Jag gillar det. Det här är action. För mig är det Renault Alaskan, säger Andreas Lundberg.

Läs mer om Renault Alaskan

image

Om tävlingen
• Tre fotografer har fått i uppdrag att fotografera den nya pickupen Renault Alaskan som nu lanseras i Sverige.
• Reglerna är enkla: De får en dag på sig att ta sina bilder och de ska följa de två ledorden “Djärvhet” och “Sverige”.
• Under tre veckor kommer fotograferna att få presentera sig själva och sina bilder. Sen är det du som läser det här som tillsammans med en jury från Renault utser en vinnare. Omröstningen pågår 15–22 december och resultatet presenteras efter det.
• Den fotograf som har tagit den bästa bilden vinner en bil från Renault under två år.

Läs mer om Renault Alaskan