" />
Hela den här avdelningen är en annons

Lån

Presenteras av

Här lönar sig otrohet

Vill du sänka kostnaden för dina lån och krediter?
I så fall – var otrogen!
– Jag tycker att man bör se över alla sina lån ungefär en gång om året, säger Olof Norlander, affärschef på jämförelsetjänsten MyLoan.

Kolla här hur mycket du kan spara på att samla dina lån – det tar bara någon minut.
 

Alldeles för många svenskar betalar varje månad och år mer i ränta än vad de egentligen behöver.

– Jag tror inte att det beror på lathet, för vi svenskar kommer alltid högt upp på rankingarna över medvetenhet om vår egen privatekonomi – inte minst när det gäller bolån. Däremot tror jag att många kan uppleva en överdriven respekt för banker och bankvärlden och att det finns en sorts trygghet i att låta allt vara som det alltid har varit – i stället för att förhandla, se över sina lån och byta banker emellanåt, säger Olof Norlander.

 

Gör jobbet åt dig

Att samla alla sina lån hos en aktör är ett bra knep – på så vis är förhandlingssituationen bättre och räntorna bör bli lägre.

Men det tar tid och energi att se över sina räntor och villkor. Fast med en jämförelsesida som MyLoan så tar det mindre än en minut att fylla i ett enkelt formulär som gör allt jobb och som jämför 18 olika bankers erbjudande för just dig. Det är, för konsumenten och låntagaren, dessutom helt kostnadsfritt.

 

Titta på helhetskostnaden

– Först, samla alla lånen och se över dem så att du får en bra överblick. Sedan, använd en seriös jämförelsetjänst. Det som är viktigt att tänka på är vilken återbetalningstid man vill ha och hur den effektiva räntan ser ut. Hur ser ens eget kassaflöde ut? Hur mycket kan jag tänka mig att betala i ränta utan att det påverkar min vardag för mycket? Sedan finns det ytterligare några saker som är viktiga, säger Olof Norlander, och fortsätter:

– Det viktiga är lånets helhetskostnad – då ska saker som avi- och uppläggningsavgift såklart räknas med. Detta speglar vad lånet kommer att kosta dig över hela lånets löptid. Se också till att du inte har en massa krediter som ligger och skvalpar. I bankens ögon kan du framstå som mindre kreditvänlig om du har det – och räntorna sätts bland annat efter hur din totala lånebild ser ut.

 

Genom att använda sig av en seriös jämförelsetjänst så tas också bara en kreditupplysning som sedan skickas ut till alla banker.

– Många kreditupplysningar ger sken av att man försöker låna på många olika ställen och det är ingen fördel för helhetsbilden, säger Olof Norlander.

 

Kolla här hur mycket du kan spara på att samla dina lån – det tar bara någon minut.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies