Vad behövs egentligen till en bebis – och vilka saker är helt onödiga?

Rulla runt i en barnvagn för tusentals kronor – eller fynda en begagnad för 500 spänn?
Det finns inga gränser för hur mycket pengar det går att spendera på babysaker. Men vad är egentligen nödvändigt att köpa före förlossningen?

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

”Det blir en flicka”, säger läkaren vid ultraljudsundersökningen. Du kanske har träffat blivande föräldrar som har köpt 30 pytteklänningar, 20 gulliga hårband och 10 minimala skor. Men när bebisen kommer upptäcker de att det är ganska krångligt att byta blöja med kjolar och spets att ta hänsyn till. Och att hon bara sliter av sig hårbanden eller tappar skorna.

 

Bebisen kan byta storlek fyra gånger första året

Lärdom: Köp inte för mycket barnkläder. Tänk på att de små växer fort i början och lätt kan gå igenom fyra storlekar det första året. Börja med att endast köpa några plagg i storlek 50 och 56. Räkna med att de allra minsta kläderna dessutom är en populär present som ni kan få en hel hög av. Om bebisen föds på våren eller sommaren är kortärmade bodys med en enkel knäppning längst ner perfekt när solen gassar. Gärna omlottbodys eftersom bebisar ogillar att få kläder dragna över huvudet. Lägg till ett par lösa byxor och en mössa i tunt material – och ni är redo att möta världen tillsammans.

 

Om du blir mamma på vintern är en åkpåse ett måste. Glöm inte heller att köpa ett antal långärmade bodys och byxor, en mjuk fleeceoverall, mjuka tossor för fötterna, en mössa som täcker öronen samt vantar.

 

Testa en bärsele innan du köper en

Visst kan det vara lockande att köpa en bärsele, men det är inte alla bebisar som uppskattar en sådan. Börja med att låna en för att se vad den lilla tycker. Beställ gärna barnvagnen i god tid, men den behöver inte kosta tusentals kronor. En begagnad kan fungera lika bra – se bara till att den är i gott skick och att bromsen fungerar.

 

Vänta med leksaker

Strunta i avancerade leksaker, det dröjer en tid innan bebisen kan fästa blicken på dem. Och köp inte en dyr blöjhink, det går lika bra att slänga blöjorna i en vanlig soptunna. I slutändan är det du som bestämmer hur mycket pengar du vill lägga på babysaker – men med en stabil bilbarnstol, en bra barnvagn, en liten badbalja, skötbord, spjälsäng och en liten uppsättning små kläder så kommer ni långt.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies