Josefin skaffade barn på egen hand

Innan det blev lagligt med insemination för ensamstående kvinnor i Sverige var Danmark ett populärt alternativ. Josefin Olevik är en av tusentals kvinnor som har tagit tåget till andra sidan sundet för att förverkliga drömmen om ett barn.

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

För sju år sedan gick Josefin Olevik, då 34 år, igenom en livskris. Hon var singel samtidigt som hon kände en stark längtan efter ett barn. Men att gå ut på krogen, träffa en kille och bli gravid, var inte aktuellt.

– Att ta ett beslut om att skaffa barn ensam är svårt, nästan omöjligt. Hur kan man ta ansvar för en annan människas liv – tänk om barnet kommer att må dåligt för att jag gör det här valet?

 

Josefin Olevik bestämde sig för att kontakta fertilitetskliniken Storkkliniken i Danmark. Hon blev godkänd för insemination, men var fortfarande inte säker på om det var rätt väg att gå.

– Jag kände att jag var i en period i mitt liv där jag var tvungen att ta ett beslut. De sa att jag fick komma när jag hade ägglossning och kände mig redo.

 

Men Josefin behövde fundera, vrida och vända på situationen och verkligen känna efter. Efter att ha tillbringat en månad ensam på en skärgårdsö tog hon ett ägglossningstest. Det var positivt, och utan att tänka packade hon en väska och satte sig på nattåget mot Danmark.

– Det var som att något tog över – en magkänsla. När jag satt på tåget kände jag ett lyckorus. Allt kändes helt rätt och jag tänkte att nu kör vi.

 

På andra försöket blev Josefin Olevik gravid, men det slutade med ett missfall i vecka tolv.

– Det var väldigt jobbigt, men jag försökte igen vid nästa ägglossning, och då gick det bra.

 

Nio månader senare föddes Abbe som i dag är fem år. Och livet med ett barn blev inte som hon hade tänkt sig – det blev bättre.

– Jag var beredd på en total katastrof under det första året. Tänk om han bara skriker dygnet runt, men det var världens bästa år. Allt flöt på, och jag är otroligt tacksam över att han var ett lättskött spädbarn och att jag fick så mycket hjälp av mina nära och kära.

 

Josefin Olevik arbetar som frilansjournalist och författare. Hon har bland annat skrivit boken ”Den befriande familjen” som handlar om barnlängtan, anonym befruktning och om sitt eget barns undran. Hon har valt en öppen donator vilket innebär att Abbe själv kan ta reda på vem som är donator när han blir myndig.

– Abbe började fråga ganska tidigt om vem som är hans pappa. Jag har alltid varit öppen om hur allt hänger ihop, inte i detalj, men jag har berättat att jag fick ”bebisfrön” från ett sjukhus i Danmark. Ibland har han uttryckt att han vill ha en pappa att göra saker med, och då gör det förstås ont. Men han har en morfar och morbröder som han tycker väldigt mycket om.

 

Hur reagerade du när du fick veta att insemination för ensamstående kvinnor skulle bli tillåtet även i Sverige 1 april 2016?

– Diskussionen har pågått länge, det vara bara en fråga om när. Det som är viktigast tycker jag är de här barnens möjligheter att bli accepterade i samhället. Det är även fint av svenska staten att införa kostnadsfri insemination.

 

Har du några tips och råd till de kvinnor som lever ensamma och funderar på insemination?

– Det som har varit grundläggande för mig – och som har hjälpt mig – är ett stabilt nätverk. Det finns en förening som heter Femmis för dem som är intresserade av att veta mer om insemination. De har samlat både forskning och information på sin webb. De har också olika grupper för dem som funderar på insemination, försöker bli gravida eller som redan har barn.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

Fakta: Insemination

• Insemination är en behandling som du kan få på en fertilitetsklinik. Vid insemination använder läkaren en tunn plastslang för att placera sperman direkt in i livmodern.

• En fertilitetsutredning ska göras före behandling. Den innefattar läkarbesök med sjukdomshistorik, gynekologisk undersökning med ultraljud, provtagning (hormoner och infektionsscreening) och en undersökning av äggledarna.

• Du får inte ha en BMI som överstiger 35. Vid donationsbehandling (insemination) måste också enligt lag en psykosocial bedömning hos en beteendevetare göras.

• Enligt lag får en patient inte välja egenskaper hos donatorn själv, det gör läkaren. Uppgifter om donatorn sparas i 70 år och barnet har rätt ta reda på identiteten när de har uppnått tillräcklig mognad. En förälder har ingen rätt till det.

• Om en ensamstående kvinna blir gravid och föder ett barn genom konstgjord befruktning anses den ensamstående kvinnan att vara barnets enda rättsliga förälder.

 

Källor: 1177.se, IVF Sverige AB och IVF-kliniken Umeå.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies