”Jag blev gravid på första försöket”

Vill du veta mer om Tanja, karaktären i nya humorserien ”Tanja & Vera The Moderna Story”?
Här är en intervju med henne när hon är i vecka 20, mitt i sin graviditet.

Här kan du läsa om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

Hallå där…

Tanja, som inseminerat sig och nu är halvvägs i sin graviditet.

 

Hur kom du fram till beslutet att inseminera?

– Haha, det är lite lustigt, för mina vänner har alltid sagt att jag är typen som skulle kunna inseminera mig. Kanske inte jättesnällt sagt, och bara för några år sedan kunde jag inte tänka mig att ha barn alls. När jag fyllde 30 var det som att något plötsligt hände. Det var i samma veva som det blev okej här i Sverige att inseminera. Allt gick snabbt när jag väl kommit fram till att jag ville ha barn – jag hade till och med turen att det fungerade direkt.

 

Vilka reaktioner har du fått?

– ”Såklart att du har gjort det” och ”Ska du ha fler”. Det är väl vad mina vänner sagt. Sen finns det många som vill para ihop mig med män. Det är ganska kul faktiskt, men de har ingen smak tyvärr. Jag undrar om de ska fortsätta nu när magen börjar synas? Jag har börjat gå till Mama Mia på lite kurser och det känns bra, eftersom de välkomnar kvinnor utan partner. Jag har kul åt alla som försöker säga rätt saker till mig när de förstår att jag har inseminerat. Jag träffade ett par nyligen i väntrummet och kvinnan sa ”Ja, då blir det ju inget bråk om namn i alla fall”. Det tycker jag var riktigt kul sagt.

 

Ditt råd till andra som funderar på insemination?

– Gör vad du känner, tänk inte på vad andra ska tycka.

 

Det bästa med att vara gravid?

– Att vara en del av en lång skaparprocess. Jag har kommit närmare mig själv och mina känslor. Det känns som att jag håller på att blir en snällare människa. Jag tycker att jag passar att vara gravid och just nu önskar jag att jag kunde vara det längre, så att jag hinner förbereda mig mer. Allt gick så snabbt från att jag bestämde mig för att inseminera till att jag blev gravid.

 

Det värsta?

– Det är svårt att släppa tankarna på att man inte ska räcka till. Ibland känns det som att allt är uppbyggt för att man ska vara två. Det är såklart utmanande att hela tiden förklara för människor att jag är ensam och att jag har valt att inseminera mig. Det är inte för att jag är för gammal för att hitta någon att skaffa barn med – utan för att jag fick en enorm längtan efter barn just nu i livet, och just nu råkar jag inte ha någon man.

 

Hur blir du som mamma?

– Mamma och pappa menar du? Jag har dåligt tålamod. Det är nog det värsta, jag måste träna på det – annars kommer mitt barn att få allt hen vill ha. Eftersom jag har eget företag och jobbar mycket hemma så finns det en risk att vi blir oskiljaktiga även när hen blir äldre. Jag blir säkert mamman som vill prata och förstå mitt barn.

 

För- och nackdelar med att bli ensam förälder?

– Jag har all makt! Det kan faktiskt vara skönt att slippa höra ”Pappa sa att jag fick”. Nu är det är bara mina regler som gäller. Men visst känner jag viss oro för att jag ska hitta på helt knasiga sådana.

 

Hur känner du inför förlossningen?

– Jag är inte så orolig för smärtan, den kan jag nog ta. Det är mest att allt ska gå bra med barnet som är min största rädsla, och vad som händer sen när jag väl har mitt barn. Som det ser ut nu så kommer ingen annan än barnmorskan hålla mig i handen.

 

Har du försäkrat dig sedan du blev gravid?

– Ja, jag är lite kontrollfreak när det gäller sånt. Det blir en trygghet att känna att mitt barn är försäkrat. Jag har tecknat Moderna Gravidförsäkring Large och ska teckna Moderna Försäkringars barnförsäkring redan under graviditeten.

 

En gravidförsäkring ger ett grundskydd under graviditeten och vid förlossningen – läs mer här.

 

Tanja

Ålder: 30.

Familj: Singel.

Bor: Stockholm.

Yrke: Konstnär, egen företagare.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies